Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Multifunkční stylus Martin Fields – elegantní doplněk vašeho PDA

13.3.2006, Pavel Bureš, recenze
Multifunkční stylus Martin Fields – elegantní doplněk vašeho PDA
V minulých dnech jsme psali o stylusu Brando, jehož použití je však omezeno pouze na vybrané modely kapesních počítačů. Dnes si představíme elegantní víceúčelovou tužku od Martin Fields, která neudělá ostudu ani v kapse saka a můžete ji používat s kterýmkoli PDA.
Stylus je dodáván v elegantní stříbrné krabičce, která kromě tužky obsahuje 4 malé knoflíkové náhradní baterie sloužící jako zdroj energie pro laserové ukazovátko a světlo. Ve stylusu samotném jsou již 3 baterie, takže čtveřici dodávaných si můžete nechat do rezervy.





Jedná se o 4in1 stylus, takže kromě plastového hrotu Martin Fields obsahuje černou propisku, laserové ukazovátko a bíle svítící LED diodu. Tužka je dlouhá 14,8 cm a díky rozumnému ztenčení v dolní části se dobře drží v ruce. Při psaní na papír je stylus zapřen mezi palcem a ukazovákem šroubovací částí, po jejímž oddělení se dostanete k bateriím.

Mezi stylusem a propiskou přepínáte otáčením spodní části, posun vpravo vysune propisku, stylus se objeví po pohybu vlevo. Náplň propisky (a případně i plastový hrot) je možné vyměnit, jen je třeba sundat spodní část tužky, což provedete razantním otočením vpravo. Chvályhodné je, že se použitá náplň dá koupit v téměř každém papírnictví a to ve více barvách (modrá, černá, zelená, červená). Nemusíte se tak bát chvíle, až vestavěná náplň vypoví službu.


Se stylusovým nástavcem jsem byl spokojen, přestože měl k ideálu docela daleko. Stylus totiž velmi jemně klouže po displeji. Pokud vám tento způsob ovládání vyhovuje, budete s Martin Fields spokojeni. Já jsem si však oblíbil opačné řešení – fólie nalepená na displeji musí klást stylusu určitý odpor a také tužka musí být vyrobena tak, aby příliš neklouzala.

Laser a světlo pravděpodobně nejsou hlavními funkcemi, ale když už je jimi stylus vybaven, byla by škoda se o nich alespoň nezmínit. Obě světla se ovládají tlačítky v horní části a svítí pouze ve chvíli, kdy tisknete tlačítka. Můžete používat lampičku i laser současně. K laseru nemám co dodat – pokud potřebujete na něco ukázat, pomůže. Byl jsem však překvapen výkonem lampičky, která dokázala osvítit knihu ve vzdálenosti cca 4,5 tak, že bylo možné přečíst nápis na hřbetě. Svítivou diodu tak využijete nejen při hledání klíčů, ale i třeba při prohlížení motoru v autě a jinde, kde je třeba si posvítit na několik metrů.


Stylus jsem aktivně používal cca týden a za celou dobu dobře sloužil a hlavně – nejevil známky opotřebení. Vlastním ještě stylus HELAP, který se začal po několika dnech používání rozpadat. Vypadá to, že s Martin Fields se něčeho podobného nedočkáte a bude vám sloužit i několik let. Pro někoho může být překážkou cena, která je ve srovnání s ostatními produkty vyšší.

Stylus zapůjčila spol. AH Mobile, děkujeme. Cena v době psaní článku – 464 Kč s DPH.