Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Muž v černém jménem HAL3000

31.3.2003, Igor Viduna, recenze
Muž v černém jménem HAL3000
Počítač HAL3000 jsme již jednou v redakci měli. Čas od té doby ale pokročil a firma 100Mega inovovala. A stejně jako minule se ani dnes „neštítila“ sáhnout po těch nejvýkonnějších komponentách dneška. :) Co se ale změnilo, je platforma. Dnes se tady koukneme na výkon v podání AMD.
Další velmi důležitou komponentou je procesor. Zde výrobce zvolil AMD Athlon XP 3000+ s jádrem Barton a 512kB L2 Cache. O tomto poměrně kontroverzním procesoru jsme toho napsali již také poměrně hodně a to včetně podrobné recenze. Takže asi nebude potřeba se o něm znovu rozepisovat. Akorát snad pouze to, že AMD zde zvolilo asi poměrně nešťastnou taktiku s novým počítáním PR Ratingu, takže procesor není tak výkonný, jak by se mohlo na první pohled zdát. A navíc je v současnosti i velmi drahý, což mu na konkurenceschopnosti oproti 3GHz Pentiu 4 ještě více ubírá... :-(


Obr.13 – Ilustrační foto


Zajímavý je ale použitý chladič Cooler Master HAC-V81, který disponuje manuální regulací otáček. Tu výrobce HALu 3000 umístil na zadní panel nad USB porty. Standardně je pak dodávána v bracketu do pozice pro PCI na zadní stranu PC, jak je vidět na obrázku.


Obr.14 – Hlučný, ale účinný...


Asi kvůli technologii Dual-DDR zvolil technici 100 Megy (a nutno říci, že rozumně) dva moduly pamětí DDR333. To má sice za následek pouze nepatrný nárůst výkonu, ale každé procento se počítá. Jde o paměti A-Data s čipy Samsung, které zvládají poměrně solidní časování. My bychom však v podobně stavěném PC ocenili spíše „značkovější“ moduly, které pak zvládají nejagresivnější možné časování, což je opět výkon k dobru.


Obr. 15 - Pěkný páreček...
Pro detail klikněte myší


Velmi podrobně jsme již psali také o čipu Radeon 9700 Pro a přinesli jsme vám i jeho srovnávací recenzi. Takže ani zde se moc nerozepíšeme, pouze upozorníme a onu zvláštnost modelu Sapphire Atlantis 9700 Pro Ultimate.

Tím je kompletně pasivní chlazení. A i když je to určitě velmi zajímavý nápad, je otázkou, zda-li má vůbec smysl. Protože například v našem případě by větráček grafické karty jistě spolehlivě přehlušil chladič procesoru, který je při plných otáčkách opravdu velmi hlučný. A proto je na místě otázka, zda-li byla výrobcem PC zvolena ta nejvhodnější varianta grafické karty, která tak poměrně zbytečně, za to velmi slušně zatápí ostatním komponentám a navíc zabírá docela dost místa. A to nejenom jede PCI slot vedle sebe, ale chladič je jenom těsně vzdálen od další pozice, kde nejspíše bude zbytečně zahřívat případnou PCI kartu. (V našem případě síťovou kartu.)

Ke kartě dostanete redukci S-Video/Cinch, kabel pro připojení k TV, propojovací S-Video kabel a redukci DVI-I/VGA.



Obr.16 – Dva pohledy na Atlantis 9700 Pro Ultimate
Pro detail klikněty myší


Zajímavé bylo pro nás ale zjištění, že výrobce do PC nainstaloval i druhou síťovou kartu – OvisLink LFE8139HTX – pro PCI i přes to, že deska jednou disponuje sama. A ačkoliv jde o velmi zajímavou variaci na Dual-NET, který některé desky s nForce2 podporují, je to dle našeho názoru poměrně zbytečná investice...


Obr. 17 – Síťová karta se může (vy)hodit... :-)


Nyní přistupme k datovým mechanikám. První z nich je DVD Toshiba SD-M1712 s rychlostmi 16x DVD a 48x CD. Jde sice o dobrou mechaniku, přístupová doba je však poněkud delší...

Pro vypalovací mechaniku pak výrobce zvolil borce zvučného jména – PlexWriter W4824TA. Výrobcem je samozřejmě firma Plextor. Tato mechanika zvládá 48x zápis na CD-R, 24x přepis na CD-RW a čtení CD rychlostí taktéž 48x. To jsou sice v současnosti již běžná čísla, ale zde už asi opravdu nezáleží na rychlosti, jako spíše na kvalitě...



Obr. 18 - Pro detail klikněte myší

Dobrá byla i volba pevného disku. Western Digital dnes patří na špici a to zejména se svými modely s 8MB vyrovnávací paměti a rychlostí 7200 ot. Zde použitý disk WD2000JB dosahuje kapacity úctyhodných 200 GB.

A i když jde o disk kvalitní a rychlý, něco nám našeptávalo, že by nám zde vůbec nevadily disky v RAIDu či „alespoň“ disk Serial ATA, které jsou v současnosti na trhu již přístupné za rozumné ceny.



Obr.19 – Ilustrační foto


K PC samozřejmě obdržíte i optickou myš – Logitech MX300. Ta podporuje rozhraní USB, ale k dispozici  máte i redukci pro PS2.


Obr.20 – Myš Logitech MX300
Pro detail klikněte myší


Multimediální klávesnice UMAX Office WK9000 je pouze typu PS2.


Obr.21 –Klávesnice UMAX
Pro detail klikněty myší


A je už je vám jistě jasné ke všem zmíněným komponentám dostanete i spoustu instalačních CD s ovladači, manuály apod.


Obr. 22 - Pěkná hromádka...
Pro detail klikněte myší