Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MyGuide SilverGuide 5000 – průvodce na vašich cestách

15.3.2007, Pavel Bureš, recenze
MyGuide SilverGuide 5000 – průvodce na vašich cestách
Navigační zařízení MyGuide SilverGuide 5000 je vybaveno operačním systémem Microsoft CE .NET 4.2, o němž ale uživatel většinu času neví, neboť výrobce připravil jednoduché rozhraní, ve kterém mohou uživatelé pracovat s navigací a využívat i další funkce. Pro ty, jež by rádi spolu s GPS využívali běžné funkce PDA, instalovali další programy atp., není SilverGuide MyGuide určen. Přístroj však kromě navigace poslouží i k zábavě, dokáže přehrávat hudbu a poslouží i při prohlížení fotografií.
Kapitoly článku:
  1. MyGuide SilverGuide 5000 – průvodce na vašich cestách
  2. Software
  3. Navigace
Pozn.: Specifikaci zařízení naleznete zde.


Balení


V krabici naleznete navigační zařízení, síťový nabíječ (délka kabelu cca 180 cm), ochrannou folii na displej, 2 pouzdra, stereofonní sluchátka, nabíječku do zapalovače, USB kabel o délce cca 130 cm, držák připojitelný na čelní sklo automobilu (16,5 cm). Balení rovněž obsahuje anténu (délka 150 cm) pro příjem dopravních informací, manuál a 2x CD.




Porovnání velikosti s HTC Universalem




Dodávané pouzdro by rozhodně nevyhrálo žádnou soutěž krásy, ale svůj účel splní. Po vložení PNA jsou všechny ovládací prvky zakryty, dotykový displej je kryt silnou folií, která znemožňuje ovládání přístroje. Na zadní straně pouzdra najdete úchyt pro připojení držáku. Jízda s navigátorem v pouzdře přináší jednu zásadní nevýhodu – pokud potřebujete např. rychle prstem vybrat cíl cesty, musíte nejprve zastavit, MyGuide z pouzdra vyjmout, provést změny a přístroj do pouzdra zase vrátit.




Druhé pouzdro, které je určeno k přenášení PNA, se podobá obalům dodávaným ke kapesním počítačům. MyGuide se do pouzdra přesně vejde, jen je škoda, že výrobce lépe nepřipravil otvory pro připojení kabelů, navigátor totiž není možné v pouzdře napájet.




Dodávaný držák se nijak nevymyká obdobným doplňkům jiných výrobců. K přichycení ke sklu slouží přísavka s obvyklým upínacím mechanismem. Na druhém konci "husího krku" najdete úchyt, který pasuje do již zmíněného pouzdra i do speciální objímky, bez které není možno držák použít.







Mezi dodávaným příslušenstvím se nachází taktéž držák pro upevnění na řídítka jízdního kola nebo motorky.


Design


MyGuide 5000 NAV je decentní zařízení, žádný designový úlet se nekoná. Výrobce vsadil na osvědčenou kombinaci stříbrné, černé a šedivé barvy, která se bude líbit (či alespoň neurazí) velké části zákazníků. Jelikož k ovládání PNA neslouží žádná tlačítka, mohla být téměř celá přední část přístroje věnována displeji. Ten má rozlišení 320 x 240 bodů a dokáže zobrazit 65 536 barev. Podsvícení je možné regulovat v nastavení. Vlevo od displeje naleznete indikační diodu. Na levém boku naleznete standardní jack 3,5 mm audio výstup a konektor pro připojení TMC antény. Zadní stěna skýtá pohled na stylus a reproduktor. Slot pro paměťové karty SD a MMC najdete na vrchu přístroje. Pokud budete chtít přístroj zapnout nebo vypnout, budete muset použít dostatečně veliké tlačítko umístěné na pravém boku. K aktivaci PNA stačí krátký stisk, pro vypnutí je ale třeba držet tlačítko alespoň 2 vteřiny, dokud nezhasne displej. Zajímavá je i spodní strana přístroje, obsahuje hlavní vypínač zařízení, resetovací otvor a mini USB 1.1 konektor pro připojení napájecího kabelu.








Ovládání


Jak jsme již psali výše, k ovládání neslouží žádná tlačítka a uživatel má k dispozici dotykový displej a stylus. Dodávaný stylus je vysouvací, při psaní se díky své větší tloušťce dobře drží v ruce. Z přístroje stylus nevypadne jen díky hlavě, která zapadne do šachty, zbytek stylu je o něco užší než je šachta a proto stačí tužku jen trochu povytáhnout a může vypadnout. Pokud navigátorem zatřesete, uslyšíte pohyby stylu v šachtě, při jízdě však tento zvuk není slyšet.




MyGuide se v ruce nedrží moc dobře, zařízení ale není k tomuto účelu konstruováno. Potěšení je, že při silnějším stisku nikde nic neskřípe, plast je pevný.

V příští části se budeme zabývat softwarovou výbavou.