Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MyGuide SilverGuide 5000 – průvodce na vašich cestách

15.3.2007, Pavel Bureš, recenze
MyGuide SilverGuide 5000 – průvodce na vašich cestách
Navigační zařízení MyGuide SilverGuide 5000 je vybaveno operačním systémem Microsoft CE .NET 4.2, o němž ale uživatel většinu času neví, neboť výrobce připravil jednoduché rozhraní, ve kterém mohou uživatelé pracovat s navigací a využívat i další funkce. Pro ty, jež by rádi spolu s GPS využívali běžné funkce PDA, instalovali další programy atp., není SilverGuide MyGuide určen. Přístroj však kromě navigace poslouží i k zábavě, dokáže přehrávat hudbu a poslouží i při prohlížení fotografií.
Pozn.: Specifikaci zařízení naleznete zde.

Přestože MyGuide 5000 NAV využívá operační systém Windows CE .NET 4.2, uživatel přijde do styku s jednoduchým rozhraním. Po zapnutí přístroje se zobrazí hlavní obrazovka se 4 ikonami, datem, časem i stavem baterii. Vzhledem k tomu, že se v přístrojí nachází více než 4 skupiny programů, najdete ve spodní části dvojici šipek pro posun na další obrazovku.

Uživatel má k dispozici čtveřici her – skvělé RPG Arvale, závody futuristických vozidel Flux, Solitaire a balíček tří asijských her včetně Mahjongu.



MP3 přehrávač


Rozhraní programu pro přehrávání hudby se nese ve stejném duchu jako menu či prohlížeč fotografií – tlačítka jsou dostatečně veliká, aby je bylo možné ovládat prstem a jejich význam je uživatelům, kteří někdy obsluhovali např. discman, jasný. Prvním a naštěstí jediným zádrhelem se pro velkou část uživatelů nejspíš stane přidávání skladeb do playlistu. Pokud se pokusíte vybrat oblíbené písničky pečlivě roztříděné do složek na paměťové kartě, MyGuide vám neukáže ani jednu skladbu. Důvod je prostý – všechny skladby musí být umístěny ve složce s názvem "MP3". Pokud jsou jinde, přístroj soubory nevidí. Již jsem se zmínil o playlistech. K tomu, aby bylo možné hudbu přehrávat, si musíte vytvořit seznam souborů uložených ve složce MP3. Lze vybrat všechny skladby či jen několik souborů. Písničky lze poskládat dle vašich přání tak, že vybíráte skladby v takovém pořadí, jaké je chcete přehrát. Řadit skladby podle kritérií není možné. Playlist lze uložit v obvyklém formátu .m3u, hotové playlisty můžete samozřejmě také načítat.






Fotoalbum


MyGuide je vybaven také jednoduchým prohlížečem obrázků. Fotky nemusí být oproti hudbě nahrány ve speciální složce, ale mohou být uloženy např. v kořenu karty. Snímek lze až dvojnásobně zvětšit, pustit ve slideshow (po 1, 3 nebo 5 vteřinách). Fotky je možné kopírovat z paměťové karty do přístroje i opačným směrem. Program umí zobrazit informace o snímku (název souboru a datum vytvoření), ale neukáže vám např. velikost. Obrázek o velikosti 600 KB se načítal cca 3 vteřiny. Poslední ze základních funkcí je mazání fotografií, které lze provádět z hlavní obrazovky programu i z panelu nástrojů, který můžete vyvolat při prohlížení konkrétního snímku.








Nastavení


Ve srovnání s kapesními počítači je provádění změn v MyGuide 5000 NAV mnohem jednodušší. Ke všem nastavením se dostanete z jedné obrazovky a přístroj k vám mluví v češtině. Přesněji řečeno uživatelské rozhraní (systémová nadstavba) je v češtině, pokud se někde zobrazí systémová hláška (a pár jich skutečně uvidíte), bez znalosti angličtiny nebo němčiny se neobejdete. V nastavení si můžete vybrat jeden z 21 jazyků, zadat datum, čas, nastavit posuvníkem jas i zkalibrovat displej. Rovněž lze nastavit automatické vypnutí PNA po určité době neaktivity, k dispozici jsou ale pouhé 3 časové intervaly – 10, 20 a 30 minut. Automatické vypínání lze samozřejmě nechat vypnuté.




V příští části recenze se budeme zabývat navigačními schopnostmi přístroje.