Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

MyGuide SilverGuide 5000 – průvodce na vašich cestách

15.3.2007, Pavel Bureš, recenze
MyGuide SilverGuide 5000 – průvodce na vašich cestách
Navigační zařízení MyGuide SilverGuide 5000 je vybaveno operačním systémem Microsoft CE .NET 4.2, o němž ale uživatel většinu času neví, neboť výrobce připravil jednoduché rozhraní, ve kterém mohou uživatelé pracovat s navigací a využívat i další funkce. Pro ty, jež by rádi spolu s GPS využívali běžné funkce PDA, instalovali další programy atp., není SilverGuide MyGuide určen. Přístroj však kromě navigace poslouží i k zábavě, dokáže přehrávat hudbu a poslouží i při prohlížení fotografií.
Po zapnutí stroje a volbě navigace z hlavního menu se otevře navigační program MyGuide. Uživatelé, kteří se s navigacemi nesetkávají poprvé, brzy zjistí, že MyGuide je obchodní pojmenování známého a úspěšného programu iGO 2006, jehož test jsme na našich stránkách prováděli před časem. Proto nebudeme rozebírat jeho ovládání a věci, o nichž si můžete přečíst v naší recenzi a budeme se věnovat spíš rozdílům a spolehlivosti celé sady.

Po aktivaci navigačního programu se automaticky zapne také vestavěný GPS modul. Nový chipset SiRF STAR III zahájí komunikaci s družicemi a vyhledá aktuální polohu. Pak už stačí jen přepnout do navigačního režimu a jet po předem naplánované trase, nebo jednoduše zvolit cíl a nechat se navigovat. Antireflexní displej zobrazuje nejdůležitější data o trase a nejbližším manévru. Z reproduktoru se ozývá příjemný hlas, který s dostatečným předstihem upozorní na blížící se křižovatku, kruhový objezd nebo jakékoli místo, které potřebujete coby řidič znát pro bezpečnou cestu. Navigace je někdy upovídaná až moc, takže se může stát, že její hlasovou část raději vypnete a pustíte ke slovu spolujezdce.



Hlavní obrazovka navigační aplikace

Nastavení navigace

Mapové pokrytí udělá radost všem cestovatelům. Program MyGuide vás dokonale provede podrobně zpracovanou západní částí Evropy a jako jeden z mála navigačních softwarů vás pozve i na východ. Do států, jejichž pokrytí budete u konkurenčních výrobků hledat marně. I když si po zemích východní Evropy často zajezdíte jen po nejdůležitějších silnicích a marně budete hledat názvy ulic ve městech, přesto je MyGuide jedním z prvních, kteří se starají o vyplňování bílých míst navigační mapy Evropy. MyGuide Silverguide si s megabyty mapových dat rozumí a přepočty běžných tras jsou otázkou mžiknutí. Stejně dobře si počíná i za jízdy v okamžiku, kdy si přejete použít jinou trasu, než kterou dříve navrhl. Několik vteřin po sjetí z naplánované cesty se na displeji před vámi zobrazí nová alternativa. Díky výbornému mapovému pokrytí je navigátor předurčen také k plánování dlouhých cest. Poslouží například pro výpočet celkové trasy při objevování neznámých míst nebo ke zjištění zajímavostí v dané lokalitě. Databáze zájmových bodů je velmi podrobná a pro přehlednost je dělena do několika skupin. Uživatel nemusí mít obavy, že mine hotel, čerpací stanici, kulturní památku nebo jiné zajímavé místo podle vlastní volby.


Jediným podstatným rozdílem MyGuide oproti klasickému iGo je vestavěný modul pro příjem a zpracování dopravních zpráv pomocí systému RDS/TMC. Ten podporuje v České republice ČR 1 – Radiožurnál a v rámci Prahy rozhlasová stanice Regina. Výhodou RDS/TMC je rychlý příjem informací o nejrůznějších dopravních situacích – dopravních nehodách, uzavírkách, místech se stojícími kolonami a podobně. Situace se zobrazují na mapě nebo je můžete vyvolat ve formě přehledného seznamu. Jednotlivé situace se zobrazují podle vzdálenosti od místa vaší polohy nebo ve vzdálenosti od zvoleného bodu. Služba je bohužel závislá na údajích, poskytovaných rozhlasovými stanicemi a tak se může stát, že přestože máte RDS/TMC aktivní, dostanete se do kolony nebo před uzavírku. Na našem území nemá RDS/TMC tak rychlé reakce, jaké by si jeho zastánci a uživatelé přáli a tak nezbývá než věřit, že se služba v budoucnu zlepší. Vestavěný modul má také problémy s českou diakritikou a v některých chvílích netušíte, k jakému místu se vlastně daná událost vztahuje. V průběhu testování se také stalo, že i když byl program nastaven k vyhnutí se dopravnímu problému, přesto vedla trasa k místu, kterému jsme se chtěli vyhnout. Otázkou je, jestli za to může program nebo stále ještě nedokonalá služba, poskytovaná rozhlasem.

Na cestách, které jsme společně absolvovali, nás MyGuide Silverguide přesvědčil, že jeho vlastník a uživatel v něm získává příjemného a spolehlivého průvodce po známých i méně známých evropských cestách.

Přístroj do testu zapůjčil DREIM CZ, děkujeme.

Cena v době psaní recenze: 9 990 Kč včetně DPH