Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Myš Microsoft řady 4000: bezdrát pro vaše laptopy

5.9.2008, Jan Vítek, recenze
Myš Microsoft řady 4000: bezdrát pro vaše laptopy
Testů periférií není nikdy dost, a tak se dnes zaměříme na bezdrátovou notebookovou myš Microsoft Wireless Notebook Optical Mouse 4000 ve verzi 1.0, která využívá klasickou optickou technologii a nabízí celkem rozumnou cenu.
Instalace samotné myši není vůbec žádný problém a ještě aby byl, když používáme v našem případě OS i hardware firmy Microsoft. Myšku stačí zprovoznit zasunutím baterie a samozřejmě připojením USB přijímače k počítači. Operační systém si zařízení pak sám najde a nainstaluje potřebné ovladače, takže můžeme myš ihned začít používat.


Hlavní vlastnosti a nastavení myši

Pokud ale chceme využít její možnosti naplno včetně všech tlačítek a sledovat třeba sílu signálu a stav baterie, je třeba si nainstalovat příslušný software ze stránek firmy Microsoft, IntelliPoint v aktuální verzi 6.2. Ten se pak neprojevuje jako samotná aplikace, ale spíše rozšíří možnosti nabízené v Ovládacích panelech, volba Myš. Je ale zapotřebí si při instalaci IntelliPointu správně zvolit typ myši, kterou jsme si pořídili, ale pokud nás to trkne až potom, není problém si nastavení snadno změnit přímo v hlavním okně.

Zde si také můžeme nastavit a přiřadit funkce k hlavním tlačítkům myši, tedy levému, pravému, stisku kolečka a tzv. Magnify Button, tedy malé postranní tlačítko, jehož výchozí funkcí je zvětšení části obrazovky. Výchozí funkcí stisku kolečka je mimochodem Instant Access, tedy variace na přepínač úloh, kdy se celá obrazovka rozdělí mezi zmenšené náhledy jednotlivých úloh a my si mezi nimi můžeme snadno vybrat pomocí kurzoru.


Nastavení kolečka a rolování

Trochu mě zamrzelo to, že Microsoft mezi programovatelná tlačítka nepřidal také naklápění kolečka. To tak můžeme (a také nemusíme) využít pouze pro horizontální rolování dokumenty. Osobně bych si raději navolil funkce vzad a vpřed ve webovém browseru, ale mám smůlu.


Status nabití baterie a síla signálu

Další záložka v nastavení myši je pouze informační a říká nám, jaký je stav nabití baterie a jaká je momentální síla signálu. To, co vidíte na obrázku, je stav baterie zhruba po třech týdnech intenzivního využívání myši (dodána byla alkalická 1,5V Energizer).


Nastavení vlastní jednotlivým aplikacím

Pokud se vrátíme na první záložku, je tam volba Enable program specific setings. Ta nám dovolí přiřadit zvolené aplikaci vlastní nastavení čtyř hlavních tlačítek, což funguje také pro makra, na něž se podíváme nyní.


Nastavení maker

Makra jsou jasná, však co by na nich také bylo zvláštního. Jednoduše si zvolíme nové a pak už můžeme mačkat klávesy či vkládat speciální znaky (Tab, Alt, Levé tlačítko, atp.), mezi něž se implicitně vkládají 10ms pauzy. Doba stisku jednotlivých kláves je předem nastavena také na 10 ms, což si můžeme snadno změnit tak, že si příslušný znak zvýrazníme kurzorem a v kolonce dole změníme hodnotu.

Ovládací software také dovoluje nastavit jednotlivým tlačítkům také jisté speciální funkce, které jsou k dispozici již v hlavní nabídce pro ona tlačítka. Výrobce zde nabízí třeba kombinace Ctrl+C, Ctrl+X a Ctrl+V. Dále například Exit Program, Undo, Redo, Zoom In, Zoom Out, Gaming Toggle (umí zaznamenat sekvence kláves přímo ve hře), dvojitý klik, nebo Quick Turn, což je rovněž vhodné pro hry - rychlé otočení postavy vzad. Výběr je ale i tak omezený a bylo by spíše lepší dotáhnout editor maker k dokonalosti.