Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Myslíte ekologicky? Úsporné 3,5" HDD v testu

23.10.2009, René Pfeifer, recenze
Myslíte ekologicky? Úsporné 3,5" HDD v testu
Ekologie a úspora energie jsou dnes nejvíce propagované atributy IT výrobků a kdo nemá v portfoliu alespoň jeden produkt s označením "green", "eko" nebo "low power", jako by ani nebyl. Proto si dnes některé ze zástupců "úsporných" pevných disků představíme a hlavně otestujeme.

Test přístupové doby


V první fázi testu H2benchw jsme provedli dvě sekvence pro zjištění přístupové doby a propustnosti rozhraní. Z výsledků, které jsme dostali, pro vás nejprve vybíráme přístupovou rychlost čtení i zápisu, a to průměrnou celkovou a průměrnou při práci s malými soubory (viz první dva grafy níže).






Hodnocení je setříděno podle celkového průměru a nejlépe si střídavě vedly serverové disky Western Digital a Hitachi, čímž jen potvrdily dosažené výsledky z testu HDTach.


Test prospustnosti sběrnic


Z dalšího grafu si můžeme porovnat střední propustnost rozhraní při sekvečním čtení a zápisu. Výsledky jsou setříděny podle operace čtení. Oběma zkouškami nejlépe prošel disk WD RE4 s vyrovnanými a vysokými hodnotami čtení i zápisu. Jako nejlepší zapisovatel se ovšem projevil pevný disk od Hitachi, vyzdvihnout musíme i výborný výkon Seagatu LP, který potvrdil rychlý zápis z testu CDM.



FC Test - kopírování v praxi


Následuje krátké srovnání v aplikačním testu File Copy, který nám napoví, jak si disky vedou v běžném provozu. Výsledkem je součet čistého času tří operací - vytvoření, čtení a kopírovaní vzorku souborů pro danou simulaci. Zástupci jsou seřazeni sestupně podle celkového dosaženého času.






V praktické disciplíně kopírování několika velkých (ISO) i mnoha menších souborů (MP3) si nejlépe vedl opět úsporný zástupce Western Digital RE4, přičemž mu zejména v první sekci na paty šlapal japonský velikán od Hitachi. Výsledné časy disku Seagate LP jsou v porovnání s předchozími testy menším zklamáním.