Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Myslíte ekologicky? Úsporné 3,5" HDD v testu

23.10.2009, René Pfeifer, recenze
Myslíte ekologicky? Úsporné 3,5" HDD v testu
Ekologie a úspora energie jsou dnes nejvíce propagované atributy IT výrobků a kdo nemá v portfoliu alespoň jeden produkt s označením "green", "eko" nebo "low power", jako by ani nebyl. Proto si dnes některé ze zástupců "úsporných" pevných disků představíme a hlavně otestujeme.
Na závěr jsme ještě provedli krátké orientační testy teploty, akustických projevů a hlavně spotřeby.

Teplotu pevných disků z našeho výběru jsme odečetli pomocí utility CrystalDiskInfo na konci celé testovací procedury. Testované produkty byly volně umístěny na antistatické podložce vedle sestavy, tudíž nebyly nijak chlazeny. Níže uvedených hodnot dosáhly po zhruba hodině intenzivní práce.

Teplota
°C
Hitachi Deskstar E7K1000
35
Samsung EcoGreen F2 HD103SI
30
Seagate Barracuda LP ST31000520AS
31
Western Digital RE4-GP WD2002FYPS
39
Western Digital Caviar Green WD10EADS
34


Pojem AAM je všeobecně známý. Nastavení této funkce jsme ověřili utilitou WinAAM, která umožňuje parametry hlučnosti také měnit (254 = maximální hlučnost). Porovnání akustických projevů jsme provedli pouhým odposlechem. Všechny disky se projevovaly velmi malou hlučností, ačkoli jsme ponechali původní nastavení AAM od výrobce. Minimální rozdíly jsme se pokusili odstupňovat v tabulce níže.

Akustika
AAM
Odposlech
Hitachi Deskstar E7K1000
254
tichý
Samsung EcoGreen F2 HD103SI
Off
tichý
Seagate Barracuda LP ST31000520AS
0
mírně hlučný
Western Digital RE4-GP WD2002FYPS
254
tichý
Western Digital Caviar Green WD10EADS
Off
velmi tichý



Nastavení AAM u disku WD RE4


Úkolem našeho testu spotřeby bylo ověřit alespoň přibližně, zda souhlasí hodnoty udávané výrobcem. Použili jsme ruční měřicí přístroj Avidsen, na kterém jsme odečetli hodnoty proudu v obou situacích, tedy během operací a v klidu. Ty jsme pak přepočítali na spotřebu. Žádnou velkou odchylku jsme nezjistili. Všichni zúčastnění se v režimu klidu vešli do tolerance, mírně vyšší hodnoty jsme naměřili během operací. U disku WD RE4-GP spotřeba poskočila o 1 W výše. Předešlý komentář se vztahuje i na japonského šetrného zástupce Hitachi E7K1000. I když je jeho spotřeba v klidu výrazně vyšší, stále je v toleranci se specifikací výrobce.

Spotřeba (5+12 V)
V klidu (max. W)
Operační (prům. W)
Hitachi Deskstar E7K1000
5,7
7,4
Samsung EcoGreen F2 HD103SI
4,5
6,6
Seagate Barracuda LP ST31000520AS
2,9
6,1
Western Digital RE4-GP WD2002FYPS
3,9
8,0
Western Digital Caviar Green WD10EADS
2,9
6,3


Hodnocení


Celkové hodnocení jsme si usnadnili určením váhy a obodováním jednotlivých testů. Níže uvedený graf celkových výsledků je výmluvný a nepotřebuje dlouhý komentář. Snad jenom doplníme, že úsporný disk Seagate Barracuda LP vynikl zejména při zápisu dat, ale jeho celkový projev sráží slabší rychlost čtení. Zástupce Samsungu EcoGreen F2 podal vyrovnanější výkony v obou disciplínách, ale i tak nestačil na výsledky Western Digital Caviar Green dodané z předešlé recenze.

Ze serverových úsporných disků Western Digital RE4-GP a Hitachi Deskstar E7K1000 z našeho testu vychází výrazně lépe "západní" výrobek, i když japonský zástupce předvedl nižší přístupové doby čtení a v několika disciplínách i vyšší propustnost rozhraní.




Ještě několik slov ke kultivovanosti chodu a spotřebě. Co se týče akustiky, pokud zavzpomínáme na doby prvních SATA disků, nedá se u dnešních modelů hovořit o hluku. Samozřejmě se občas vyskytují výjimky, ale všechny naše testované kandidáty, včetně serverového Western Digitalu, lze označit jako tiché disky. Nízká provozní teplota i šetrný odběr elektrické energie jsou devizou všech tří desktopových disků z našeho testu - Samsung EcoGreen F2, Seagate Barracuda LP i Western Digital Caviar Green.

Zatímco vyšší výkon disku Western Digital RE4-GP je vykoupen jeho zahříváním a mírně zvýšenou spotřebou, u Hitachi se provedením Deskstaru E7K1000 patrně vydali cestou kompromisu, tedy vyrovnanou spotřebou a mírně sníženým výkonem.


Závěr


Mohlo by se zdát, že spotřeba snížená o několik Wattů není natolik podstatná, abychom uvažovali o přechodu na úspornější disk. Pokud však máme počítač zapnutý většinu dne nebo dokonce nonstop, kýžená úspora se jistě na ročním zúčtování odběru projeví. Dá se to přirovnat k přechodu z klasických na úsporné žárovky. Ovšem s tím rozdílem, že cenový odstup úsporné varianty disku od klasické není tak velký, jako je tomu u žárovek.


Za zapůjčení disku Seagate Barracuda LP děkujeme obchodu Czech Computer




Za zapůjčení disku Western Digital RE4-GP děkujeme obchodu ALZA CZ




Za zapůjčení disku Hitachi Deskstar E7K1000 děkujeme společnosti Asbis




Za zapůjčení disku Samsung EcoGreen F2 děkujeme společnosti AT Computers