Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NAS QNAP TS-119: profi backup i domů?

1.9.2009, René Pfeifer, recenze
NAS QNAP TS-119: profi backup i domů?
Chtěli byste zálohovat jako skuteční profesionálové i doma? Chcete sdílet své fotografie a videa s přáteli nebo provozovat vlastní webovky a nevíte, jak na to? S recenzovaným řešením od QNAPu, které vám dnes představíme, by to nemuselo být tak těžké.

Krátce k teplotám a spotřebě


Kontrolu teploty celého NASu i disku uvnitř lze pohodlně provádět pomocí monitorovacího systému v administraci. Musíme konstatovat, že pasivní chlazení pro tento server není nejvhodnější volbou - naměřené teploty po ukončení všech testů viz tabulka níže. Výrobci se tento fakt zřejmě donesl zpětnou vazbou od zákazníků, protože do posledního firmwaru integroval i funkci Smart Fan pro HDD a procesor. Jak ale vidíme, kýžený efekt se nedostavil.

Teplota (°C)
FW 3.1.0
FW 3.1.1
NAS
55
51
HDD
41
41

Spotřeba (W)
Při zápisu
13
V klidu
10
Vypnutý disk
5

Ke spotřebě žádné výhrady nemáme. Naměřené hodnoty jsou totožné se specifikací výrobce.


Hodnocení


Závěrečný verdikt nebudeme zbytečně protahovat. Porovnáme-li přenosové rychlosti serveru s jeho staršími verzemi (viz starší recenze), je TS-119 o několik stupňů rychlejší. Výrobcem propagované maximální rychlosti se nám však dosáhnout nepodařilo. Instalace i ovládání přístroje je snadné, a hodí se tak i do domácností s méně zkušenými uživateli, i když prozatím nekomunikuje česky. Negativně hodnotíme účinnost pasivního chlazení a nestabilitu přenosů protokolem SMB/CIFS.



Celkově se skutečně jedná o kvalitní produkt, který nabízí nepřeberné množství služeb a nastavení. Otázkou je, zda v domácí síti tolik služeb vůbec využijeme a vyplatí se nám za ně připlatit.


Snadná administrace
Cena
Podpora služeb
Přenos SMB
Spotřeba
Chlazení
Cena v době testování: cca 7000 Kč s DPH


Za zapůjčení zařízení QNAP TS-119 děkujeme společnosti UMAX Czech a.s.