Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Navigace Asus R700: fešák s 3D

18.7.2008, Jaroslav Salcer, recenze
Navigace Asus R700: fešák s 3D
Firma Asus je známa spíše jako výrobce notebooků nebo základních desek. V každém případě se vám jistě vybaví výborná kvalita zpracování, na kterou si výrobce potrpí. Jinak tomu není ani u přenosné navigace Asus R700, kterou podrobíme našemu dnešnímu testu.
Kapitoly článku:

Displej


Povrch displeje je matný, což u navigace do auta považuji za výhodu. Nehrozí tak žádné rušivé odlesky. Rozlišení displeje 480 x 272 pixelů a jeho velikost 9,5 x 5,4 cm dělá ze zařízení opravdu použitelnou navigaci, bez nutnosti naklánět se nad displej při čtení názvu obcí. Barvy jsou přirozené a bílá je doopravdy bílá i při náklonech do všech směrů. Intenzita podsvícení je dostatečná. Pokud jedete za slunečného počasí, musíte sice zvýšit jas naplno, ale poté je vše opět bez problému čitelné.

Čitelnost displeje při různých úhlech pohledu je také předpisová. Nejsou zde žádné tendence měnit barevné odstíny při naklápění přístroje. V tiché místnosti je slyšet slabé pískání, ale jen v případě, že si jej dáte 5 cm před ucho. V autě je to samozřejmě bezpředmětné.


Matný povrch displeje již z výroby


Barvy jsou zachovány i při naklonění přístroje


Ovládací prvky


Na levé straně se v horní stříbrné liště nachází dioda, která řídí intenzitu automatického podsvícení. Pod ní jsou další dvě diody. Červená LED dioda, která svítí při nabíjení a umí zezelenat, když je nabito. Modrá dioda Bluetooth je neméně intenzivní. Světla diod jsou sice čistá, ostře ohraničená, ale příliš intenzivní. Zřejmě je tedy budete při navigování v noci přelepovat . Dělám to také.


Shora: dioda pro automatickou intenzitu podsvícení, dioda nabíjení a dioda BT

Na zadní straně se nachází víčko baterie, které jednak pevně sedí na svém místě a jednak je aretované hlavním vypínačem. Je-li tedy přístroj zapnutý, víčko baterky nelze odsunout. Reproduktor je bohužel umístěn vzadu, což nechápu. Pokud se navigace tváří i jako handsfree, není žádný med poslouchat telefonní hovor při jízdě na české dálnici odrazem od předního skla.

Na navigační povely si lze zvyknout. Jsou stále stejné, ale v telefonu má každý příchozí hovor jiný hlas a může se stát, že někomu prostě nebudete rozumět. Zvuk reproduktoru je ale čistý, dostatečně silný a nezastřený. Hraje neutrálním pásmu, basy čekat samozřejmě nemůžeme, ale řečové pásmo má dostatek výšek k tomu, aby byly povely navigace srozumitelné. Pokud máte externí anténu, můžete ji připojit dozadu. Je to spíše přežitek, ale ta možnost tu je.


Na víčku baterie je znázorněn postup jeho vysunutí

Jak jsem se již zmínil, horní hrana obsahuje pouze jedno tlačítko pro uvedení do režimu standby.


Tlačítko režimu standby

Na spodní hraně se nachází jen hlavní posuvný vypínač.


Hlavní vypínač

Na pravé boční straně je mini USB zásuvka a zdířka pro připojení sluchátek. Je to onen nepopulární jack 2,5mm.


Mini USB a otvor pro sluchátka 2,5mm

Levá boční strana má v sobě slot pro microSD kartu.


Slot microSD

Všimněte si, že všechny ovládací prvky jsou řešeny tak, že na první pohled to vypadá, jakoby Asus nikde žádné neměl. Výrobce si dal zde záležet na zachování čistého designu.


Čisté linie těla navigace


USB Mass Storage


Po připojení k počítači pomocí USB kabelu, na vás sice počítač vybafne, že zařízení nebylo rozpoznáno, ale na displeji Asusu se objeví hláška, jestli chcete restartovat zařízení jako čtečku vnitřní paměti nebo jako čtečku vložené paměťové karty. Po správném výběru a restartu zařízení jste připojeni k PC jako čtečka karet a můžete začít sypat do Asusu MP3 muziku nebo filmy. Stejný způsob připojení znáte z moderních telefonů nebo komunikátorů, co podporují USB Mass Storage. Tady musím podotknout, že ne každé zařízení se takto jednoduše povede připojit k PC.