Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Navigace Asus R700: fešák s 3D

18.7.2008, Jaroslav Salcer, recenze
Navigace Asus R700: fešák s 3D
Firma Asus je známa spíše jako výrobce notebooků nebo základních desek. V každém případě se vám jistě vybaví výborná kvalita zpracování, na kterou si výrobce potrpí. Jinak tomu není ani u přenosné navigace Asus R700, kterou podrobíme našemu dnešnímu testu.

Navigace


Do navigace se vstupuje ze základního menu, které vás uvítá po zapnutí přístroje.


Základní menu

Po tapnutí na největší ikonu uprostřed hlavního menu, budeme muset počkat skoro 20 sekund, než nám naběhne 3D navigační software iGO 8. V našem případě byl z ledna 2008, ale snad výrobce umožní v létě nějaký update, i když od ledna u nás tolik silnic zase nepřibylo. Prostředí ponechal Asus originál od vývojářů z Nav N Go. Není tedy nijak barevně ani funkčně pozměněné.

Mapový software je tradičně od Tele Atlasu a co se Evropy týká, Asus je plně vybaven. Žádnou mapu netřeba dokupovat, všechny jsou nahrané v paměti. Jak to bude s updatem map, to se mi zatím nepovedlo zjistit.


Informace i verzi

Zde musím chválit, neboť verze iGO 8 je již opravdu diametrálně odlišná od předchozích. Orientace v nastavení můžeme s klidem prohlásit za intuitivní, a nemusíme se obávat, že se ztratíme v hloubce rozvětvených nastavovacích menu, jako tomu bylo u iGO 2006. Software není přímo předmětem našeho testu, proto jen stručně.


Základní a intuitivní rozcestník iGO 8


Obrazovka pro nastavení

Tapnutím na ikonu „Hledat“ a poté na „Najít adresu“ zadáme město, kam chceme cestovat včetně ulice a čísla popisného. Takto nalezenou adresu můžeme zadat jako start anebo jako cíl, záleží na nás, jestli již stojíme na silnici a chceme cestovat přímo, nebo jen doma plánujeme trasu a zajímá nás, kolik kilometrů nás celkově čeká od startu do cíle.


Volby pro nalezenou adresu


Volby označení dalších bodů na mapě

Největším lákadlem Asuse R700 byla samozřejmě 3D navigace. Pokud se upnete jen na 3D pohledy na mapě, budete pravděpodobně zklamáni. Prostředí je celkově mdlé a nevýrazné.


Běžná krajina ve 3D

V České republice zná 3D budovy jen Praha. Je jich opravdu jak šafránu, ale jsou tam.


3D budovy v Praze

O mnoho lépe je na tom Maďarsko, domovská země firmy Nav N Go. Nedostatek budov neberte jako výtku, protože jistě každým rokem budou 3D budovy přibývat i v dalších městech. Důležité je, že má firma Nav N Go, jak se říká, slibně našlápnuto.


3D budovy v Budapešti


Opět Budapešť


Rychlé volby při tapnutí na ikonu auta vlevo dole

Sami jste si mohli udělat porovnání ve 3D zobrazení normální krajiny, Prahy a Budapešti.

Mnozí lidé si iGO oblíbili již dříve, protože tento software umožňuje zadávat trasu s mnoha průjezdnými body, cestovat na dané souřadnice nebo zobrazovat nadmořskou výšku bez nutnosti použít nějakou další utilitu. To konkurenční TomTom neumí.


Výhodou iGO je navigování na souřadnice

Po zapnutí navigace v autě získá iGO fix od satelitů do 30 sekund. Rozhodně nebudete čekat déle ani v městské zástavbě. Čipset Sirf Star III pracuje standardně výborně i u Asusu. V některých internetových fórech si čtenáři často stěžují na nepřesnost iGO 8 v zobrazování pozice při jízdě. Údajně se šipka na mapě opožďuje oproti skutečnosti a více než 20 metrů. Zřejmě to bude tím, že navigace není odladěna pro přístroje s operačním systémem Windows Mobile. Asus s operačním systémem Windows CE 5.0 nemá s přesností nejmenší problémy, a křižovatku projedete zároveň se šipkou na mapě.