Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Navigace DreimGO DG220GC: couvejte bezpečně!

2.7.2008, Jaroslav Salcer, recenze
Navigace DreimGO DG220GC: couvejte bezpečně!
Koupí této navigace zabijete dvě mouchy jednou ranou. Budete mít nejen navigaci s kvalitním displejem, ale i pomůcku na parkování s autem. Již nikdy nebudete muset zbytečně otáčet hlavou při couvání. Celý prostor za vámi se zobrazí barevně na displeji, jakmile zařadíte zpátečku.

Ovládací prvky


Vlevo od displeje se nachází 2 diody, z nichž jedna informuje o stavu nabíjení a umí svítit žlutě, během procesu nabíjení a zeleně po nabití. Druhá LEDka informuje o zapnutém bluetooth.


Tlačítko pro zapnutí

Na horním okraji je umístěno tlačítko zapnutí, které je třeba vždy alespoň 1 sekundu podržet pro zapnutí a pro vypnutí. Vedle něj se nachází menší tlačítko pro návrat do hlavního menu odkudkoli.


Konektor pro sluchátka, USB mini

Levá strana přístroje obsahuje mini USB zdířku a sluchátkový výstup. Na pravé straně máme SD slot a resetovací otvor.


Slot SD/MMC

Spodní strana obsahuje pouze systémový konektor pro připojení do aktivního držáku v autě. Reproduktor se nachází trochu nešťastně na zadní straně. Při navigaci samotné to nevadí, ale při používání BT handsfree bych měl raději reproduktor vpředu. Málem bych zapomněl na teleskopický kovový pidi stylus, který je umístěn vodorovně na pravé spodní straně. V praxi ho nebudete potřebovat, protože i názvy měst lze pohodlně psát prstem.


Displej


Jedním slovem perfektní. Úhlopříčka 4,3 palce a rozlišení 480 x 272 pixelů jsou dostatečné na to, abyste mohli mít při navigaci i vysunutou informační lištu, a přesto ještě zbylo spoustu místa pro mapu. Barvy jsou také přirozené, pouze při podrobném porovnání s displejem PDA se jeví malinko nádech do růžova.. Trochu zklamáním bylo nedostatečné podsvícení. Pro pohodlnou navigaci a příjemný použitelný obraz je nutné mít v autě jas naplno. To by šlo, pokud ovšem nevysvitne slunce. Pak už se jedná o kompromis, ale stále ještě použitelný. Při porovnání s HTC Touch Cruise, který navigoval spolu s DreimGO jako soupeř, je podsvícení testovaného stroje minimálně o 20% slabší. Za výhodu naopak považuji matný povrch displeje. V opačném případě byste měli v určitých situacích z navigace zpětné zrcátko.



Matný povrch displeje je v autě rozhodně lepší než lesklý

Jelikož DreimGO může sloužit i jako multimediální přehrávač filmů, bude vás jistě zajímat, jak se chová displej při pohledu z různých úhlů. To v případě, že by film v autě sledovalo více osob. Opět musím potvrdit, že budete spokojeni. Displej není náchylný ke změnám barevného podání. Při naklánění přístroje neuvidíte ani v nejmenším náznaky přechodu do barevného negativu. Mnohdy tomu tak bývá u levnějších přístrojů, kde výrobci ušetřili a osadili starší, výběhový typ displeje. Nezaznamenal jsem ani pokles jasu displeje při pohledu více z boku. Při jízdě v autě uvidí tedy vše, co se děje na displeji, pohodlně i váš spolujezdec.



Při bočním pohledu stále vidíte vše v původních barvách

Velkoplošný displej si také samozřejmě ukousne řádnou porci energie. Úmyslně jsem cestoval bez zapnutého napájení s nastaveným jasem naplno. Po 30 minutách navigování byla plně nabitá baterie na 40% své kapacity. Tím můžete celkem zapomenout na nějaké pěší turistické navigování. Trochu energie by se sice dalo ušetřit nastavením jasu na menší úroveň, ale na přímém světle by to zřejmě nebylo to pravé ořechové. Myslím si, že baterie o vyšší kapacitě by byla vhodnější. Nedostatek se samozřejmě může týkat pouze testovaného kusu.

Ještě jednu malou výtku. Po zapnutí je slyšet slabé pískání displeje o frekvenci něco mezi 16 a 18 kHz. Podobné pískání pamatují majitelé Palmů. V autě je již tento pískot samozřejmě bezpředmětný.


Reproduktor


Hlasitost reproduktoru je pro navigování dostatečná. Po zapnutí přístroje sice reproduktor slabě šumí, ale zvuk je nezkreslený a čistý. Dokonce i při poslechu mp3 nebo přehrávání videa. Pro telefonování by sice bylo lepší jeho umístění na přední straně, ale v každém případě se používat dá.


Zadní strana, stylus, reproduktor a přípojka externí GPS antény

Přístroj DreimGO DG220 GC je dodáván s předinstalovaným navigačním softwarem DreimGO Navigator 10.0 z ledna 2008, což je v podstatě iGO 2006 PLUS.

V recenzi se zaměřím hlavně na hardware, ovládání a ostatní přidané funkce. Vyjadřovat se k navigačnímu softwaru by bylo zbytečné, protože iGO od maďardské firmy NavNGo, bylo již testováno mnohokrát a i zde funguje úplně stejně a bezchybně. Hlasová navigace je trochu ukecanější, osobně preferuji TomTom styl, ale to je plně věc osobního názoru. S navigací jsem najel okolo 600 km po Čechách a v Rakousku.