Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Navigace DreimGO DG220GC: couvejte bezpečně!

2.7.2008, Jaroslav Salcer, recenze
Navigace DreimGO DG220GC: couvejte bezpečně!
Koupí této navigace zabijete dvě mouchy jednou ranou. Budete mít nejen navigaci s kvalitním displejem, ale i pomůcku na parkování s autem. Již nikdy nebudete muset zbytečně otáčet hlavou při couvání. Celý prostor za vámi se zobrazí barevně na displeji, jakmile zařadíte zpátečku.
V hlavním menu se po tapnutí na ikonu Media otevře další menu, kde máte na výběr, zda budete poslouchat hudbu, prohlížet si fotky, video nebo textové dokumenty. O médiích bude ještě řeč později.

Ikona Systém otevírá menu, kde se nastavuje hlasitost reproduktoru, podsvícení, datum, čas a jazyk. Dále se dozvíte vše o systému, verzi ROM, procesoru, velikosti RAM a ID přístroje. Po celou dobu testování jsem nemusel vytáhnout stylus. Vše lze ovládat pohodlně prsty. Dotyková vrstva je dostatečně citlivá po celé ploše. Odezva na tapnutí je celkem rychlá. Jediné, na co si chvilku počkáte, je start samotné navigace, který trvá 15 sekund.


Souhrn systémových nastavení


Rozdílné nastavení vypnutí podsvícení při nečinnosti




Použití jako handsfree


Po tapnutí na ikonu Bluetooth vyberete „spárovat telefon“ a na telefonu zadáte pin 8888. Zařízení umožňuje používat i více telefonů. Všechny se objeví v seznamu. Handsfree umožní jak vytáčet hovor, tak i jeho nahrávání a následné ukončení. Nemusíte tedy mobil vůbec vytáhnout z kapsy. Při testování jsem neobjevil žádné chyby, ani zpoždění při přijmutí hovoru, což bývá někdy bolestí nekvalitních handsfree souprav.


Obrazovka pro spárování s telefonem


Média


Při testování jsem několik skladeb, filmečků a fotek nakopíroval přímo na SD kartu přes čtečku, protože takové kopírování je vždy rychlejší. Nejdříve jsem byl překvapen, že na kartě, po zasunutí do slotu, není nic k nalezení, ale poté jsem přišel na to, že je lepší zasouvat SD kartu při zapnutém přístroji. Dochází tak k rychlejšímu načtení dat z karty. Možná jsem udělal chybu jinde, ale v každém případě vše nakonec fungovalo.


Menu po tapnutí na ikonu Media

Nejdříve jsem otestoval mp3 přehrávač. Nečekejte vytváření playlistů nebo třídění skladeb do souborů. Prostě přehrajete vše, co nakopírujete na SD kartu, maximálně můžete zvolit náhodný výběr skladeb nebo návrat do seznamu během přehrávání. Berme v úvahu, že v autě při jízdě stejně není čas na hraní si s přístrojem, takže mp3 přehrávač je plně dostačující. Pro kvalitnější poslech zvuku můžete připojit stereo sluchátka 3,5mm jackem.


Přehrávač mp3 umí tagy

Přehrávání videa ve formátu mpeg4 nebo avi bylo plynulé. Nemám výhrady. Kvalita je přímo úměrná rozlišení, v jakém byl film pořízen nebo upraven na počítači. Dokonce i při přehrávání ve fullscreen nedošlo ke zhoršení.


Video lze přehrávat i přes celou obrazovku

Prohlížení fotek je také pohodlné, délka načítání souvisí s velikostí fotky, ale většinou netrvá déle než 2 sekundy. Fotky lze zoomovat ve 3 stupních nebo prohlížet opět na celé obrazovce. Opět zapomeňte na třídění nebo jinou úpravu snímků.


Prohlížeč fotek

Pokud mám hodnotit média v navigačním přístroji, musím je brát víceméně jako bonus. V době kvalitních mobilních telefonů zřejmě nebudete pracně kopírovat fotky nebo cokoliv jiného do zařízení, které si kupujete za účelem satelitní navigace. Náš testovaný přístroj tedy média zvládá dobře, ale při výběru se v každém případě musíte zaměřit spíše na mapové podklady a navigační funkce.