Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Navigace DreimGO DG220GC: couvejte bezpečně!

2.7.2008, Jaroslav Salcer, recenze
Navigace DreimGO DG220GC: couvejte bezpečně!
Koupí této navigace zabijete dvě mouchy jednou ranou. Budete mít nejen navigaci s kvalitním displejem, ale i pomůcku na parkování s autem. Již nikdy nebudete muset zbytečně otáčet hlavou při couvání. Celý prostor za vámi se zobrazí barevně na displeji, jakmile zařadíte zpátečku.

Jak vlastně funguje bezdrátová parkovací kamera


Zde se přiznám, že jsem otevřel příručku pro rychlý start, abych zjistil, kam připojit dva pocínované holé drátky. Myslel jsem si, že veškeré příslušenství se připojuje nějakým konektorem. V tomto případě však musím uznat, že lépe to ani vyřešit nešlo. Drátky se totiž připojí přímo ke světlu auta, které se vzadu rozsvítí při zařazené zpátečce. Prostě k couvačce. Aktivní držák přístroje má v sobě zabudovaný přijímač signálu kamery. Do jeho spodní části je třeba připojit TCM kablík, který slouží zároveň jako anténa pro příjem.

Jakmile je tedy zařazena zpátečka, 12 voltů nejen rozsvítí zpátečku, ale i aktivuje kamerku. Signál je okamžitě zachycen navigačním přístrojem a na displeji vidíte barevně vše, co se děje za vámi. Barevný obraz je kvalitní, velmi podobný tomu, jak jej známe z průmyslových kamer při prohlížení na PC. Je stabilní a bez šumu. Jas obrazu kamery je řízen automaticky v závislosti na času uzávěrky. Za tmy obdržíme samozřejmě pouze černobílý obraz, ale dostatečně jasný k tomu, abyste mohli v klidu couvat.


Obraz z kamery pro couvání


Obraz je zřetelný i na ostrém slunci svítícím do kamery

Pro noční vidění slouží infra diody, které jsou umístěny okolo objektivu kamery. Kameru jsem nechal volně čouhat z kufru auta, protože jsem nechtěl odřít černě nalakovaný držáček a šroubovat ho někam pod zadní nárazník. Pokud byste kameru montovali na stálo, je dobré si uvědomit, že zarovnání kamery s vnějším okrajem auta bude mít vliv na váš odhad místa při parkování. Budete se tak moci spolehnout, že vzdálenost kamery od cizího nárazníku odpovídá skutečnosti. Co dodat, nemá to chybu.


Infra diody kolem objektivu kamery slouží pro noční vidění


Celkové hodnocení


Navigací jsem vyzkoušel již celou řadu. Kombinace s parkovací kamerou byla rozhodně dobrá volba. Pokud někomu nebude vadit hmotnost 280 gramů, mohu jen doporučit. Kdo preferuje samotnou navigaci do auta, nákupem DreimGO chybu rozhodně neudělá. Jako bonus obdrží další funkce v podobě přehrávače videa a hudby, prohlížeče fotek a textových dokumentů, BT hlasité handsfree a ještě k tomu kamerku pro pohodlné couvání.

Není zde mnoho věcí, které by se daly vytknout. Osobně mi nejvíce vadilo slabé podsvícení displeje. Přístroj není také vhodný pro turistiku, ostatně nebyl pro ni ani určen, protože výdrž baterie je opravdu nízká. Všimnul jsem si, že dokonce i ve vypnutém stavu je po 3 dnech zcela vybitá. Možná by pomohlo tlačítko pro úplné vypnutí přístroje. Vypnutím zřejmě uvedeme přístroj pouze do režimu standby, takže kromě displeje je systém stále aktivní.

Rychlá fixace polohy
Slabá výdrž baterie 1,5 hod
Velký displej
Slabší podsvícení displeje
Svižná reakce systému
Zhoršená viditelnost na slunci
Kvalitní navigační software
Starší verze navigačního softwaru
Bonusové multimediální funkce
Ikona Odkaz na databázi
Výborná parkovací kamera
Ikona Odkaz na databázi
Není třeba nic dokupovat
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 9.800,- Kč s DPH

Za zapůjčení DreimGO DG220GX děkujeme českému zastoupení výrobce