Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Navigace Mio C720b: dva v jednom

13.8.2008, Jaroslav Salcer, recenze
Navigace Mio C720b: dva v jednom
Kdo pamatuje počátky kapesních počítačů, si jistě vzpomene, že firma Mio se nejdříve objevila v oblasti PDA. Jejich přístroje nikdy nepatřily do Hi-Endu, ale zato překypovaly vybaveností. Netrvalo dlouho a Mio rozšířilo svou nabídku mobilní techniky o přenosné satelitní navigace.

Navigace


Po tapnutí na ikonu MioMap se po několika sekundách rozbalí základní rozcestník pro ovládání navigace. Mio koupilo licenci od Nav N Go, takže si barevně trochu upravilo známé prostředí iGO. Celé mi to přijde takové barevnější a veselejší, ale k zásadním úpravám nedošlo. Rozhodně, jak jsem již zmiňoval, ono veselejší barevné prostředí je lépe čitelné v autě za slunečného dne.


Bootovací obrazovka Mio Map


Informace o verzi programu


Známé prostředí iGO po jemné úpravě firmy Mio


Přehledné a intuitivní nastavení

Kdo zažil iGO, ihned pozná i známé zvuky, které se ozývají po tapnutí na displej. Zůstaly naprosto stejné. Použité mapy od Tele Atlasu poskytují určitou zárukou kvality a není co jim vytknout. Západní a východní Evropa je součástí, takže můžete rovnou vyrazit na cestu. Stačí se proklikat základním nastavením, které je ve většině případů předpřipraveno k běžnému použití. Nebudete muset nic složitě nastavovat, maximálně hlasitost hlasových povelů, odezvy na tapnutí a dynamickou hlasitost. Ta zajistí, že po překročení například rychlosti 60 km/h Mio trochu přidá na síle, aby srozumitelnost povelů byla dostatečná, protože se stoupající rychlostí se zvyšuje i hluk v autě.


Základní a přehledné nastavení zvuků


Většina parametrů je přednastavena optimálně z výroby

Mio po zakoupení neobsahuje nejnovější 3D navigaci včetně budov, ale jelikož má v Čechách oficiální zastoupení, tak zřejmě nebude problém mapový software upgradovat.


Známé prostředí iGO 2006 Plus


2D pohled včetně nejbližších POI po levé straně displeje

Mnozí si oblíbili možnost přímé navigace podle souřadnic. Na obrázku je vidět, že zadávat souřadnice je možné pohodlně pomocí prstů.


Navigace podle přímého zadání souřadnic

Ještě bych zde zmínil, že pokud Mio používáte denně, je fixace polohy po zapnutí otázkou 5 až 10 sekund. Přibližně po týdnu nečinnosti se Mio fixuje přibližně do 30 sekund, což je také velmi dobrý čas. Za to může dvacetikanálový čipset Sirf Star III, který se stal běžným standardem navigací. Křižovatku projedete přesně zároveň se šipkou, takže nedochází k žádnému zpoždění nebo jiným nepřesnostem.