Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Navigace Mio C720b: dva v jednom

13.8.2008, Jaroslav Salcer, recenze
Navigace Mio C720b: dva v jednom
Kdo pamatuje počátky kapesních počítačů, si jistě vzpomene, že firma Mio se nejdříve objevila v oblasti PDA. Jejich přístroje nikdy nepatřily do Hi-Endu, ale zato překypovaly vybaveností. Netrvalo dlouho a Mio rozšířilo svou nabídku mobilní techniky o přenosné satelitní navigace.
Kapitoly článku:
  1. Navigace Mio C720b: dva v jednom
  2. Displej, ovládací prvky
  3. Navigace
  4. Handsfree, media, fotoaparát a závěr
Jak se stalo zvykem, u každé přenosné navigace je spousta funkcí, které výrobce přibalil navíc. Sice je 90 % uživatelů ani možná neobjeví, ale jsou tam. Osobně nepřikládám těmto dodatečným aplikacím a funkcím takovou váhu, abych podle nich hodnotil kvalitu přístroje. Mio si rozhodně dalo záležet nejen na přidaných aplikacích, ale i na jejich designu. Ale popořádku.

Úvodní přehledné menu slouží jako rozcestník jak pro nastavení přístroje samotného, tak i pro vstup do programů.


Hlavní menu


Použití jako handsfree


Po tapnutí na ikonu "Mobilní telefon" se vás zařízení zeptá, jestli chcete zapnout Bluetooth a pak započne vyhledávání telefonu. Je to známý proces párování dvou BT zařízení. Po zadání stejného kódu, jste spojeni s telefonem. Mě se spojení sice podařilo až na druhý pokus, ale poté vše fungovalo bez potíží.


Dotaz před zapnutím Bluetooth


Menu nastavení Bluetooth

Při spojení s telefonem můžete i nasypat své kontakty ze SIM karty do Mia. Silně pochybuji, že by tuto funkci někdo používal. Kontakty patří mezi citlivá data a rozhodně není dobré je mít na více místech, kde můžeme nad nimi nakonec ztratit kontrolu. Ale je to jen můj subjektivní názor, někdo může naopak funkci sdílení kontaktů přivítat. Jinak hlasité handsfree funguje dobře a srozumitelnost je výborná. Dojem kazí jen reproduktor umístěný na zadní straně.


Možnost sdílení kontaktů sim karty


Média


Média jsou zastoupena ikonou s názvem MioPlayer Pro. Po tapnutí na tuto ikonu se před námi rozbalí ještě jedno submenu, v kterém zvolíme, zda budeme přehrávat video, mp3 nebo prohlížet fotky.


Aplikace MioPlayer Pro zastupuje všechna média

Zatímco přehrávače videa a obrázků jsou oproštěny od všech funkcí, a umí pouze přehrát soubory ve vnitřní paměti nebo na kartě, jinak je tomu u zvuku. Tam se výrobce vyřádil. Zřejmě vycházel z toho, že mp3 jsou mezi uživateli nejvíce oblíbené. Můžeme tedy pohodlně sledovat, jaká skladba hraje, jak je dlouhá, nastavit opakování skladby, nebo všech skladeb, zvolit náhodné přehrávání skladeb, či vybrat úsporný režim. To znamená, za jak dlouhou dobu se nám vypne displej, aby se zbytečně nevybíjela baterie, pokud neposloucháme hudbu zrovna v autě, ale někde mimo.

Nastavení ekvalizéru považuji za použitelné maximálně při poslechu přes sluchátka, protože na vestavěný reproduktor to nemá znatelný vliv. Vybírat můžeme z jedenácti přednastavených křivek ekvalizéru; manuální volba není možná. Ani není potřeba a myslím si, že si barvu zvuku z takového množství voleb vybere každý. Nezbývá než opět litovat toho, že nemáme v krabici k dispozici žádná sluchátka.


Velmi zdařilý mp3 přehrávač.


Možnost vypnutí displeje při poslechu hudby vede k úspoře baterie

Prohlížeč fotek berme jen jako možnost prohlédnout si fotky z vašeho digitálního fotoaparátu na větším displeji. Určitým handicapem je použitý slot , který umí pouze SD/MMC karty. V dnešní době je u digitálních fotoaparátů téměř nenajdeme. Výrobci navigací by proto měli začít uvažovat o slotu Micro SD s podporou SDHC. Existují sice SD adaptéry pro Micro a Mini SD karty, ale jak jsem již zmínil, Mio neumí přehrát rychlé SDHC karty.


Fotoaparát


Fotoaparát je velkým lákadlem právě této testované navigace. Rozlišení 2 Mpix plně postačí na zachycení běžných momentek, ale vaši svatbu s ním určitě fotit nebudete. Fotoaparát má jednu dobrou vlastnost a tou je autofokus. Tlačítko je tedy dvoupolohové. První poloha zaostří a při domáčknutí dojde k zachycení záběru. Vše funguje perfektně, není co dodat.

Při podrobnějším průzkumu nastavení zjistíte, že fotoaparát má naprosto všechny funkce, které byste čekali od digitálního kompaktu. Můžete přibližovat, fotit samospouští, zjišťovat náhledy po vyfocení záběru a to ještě není všechno.


Ovládání po zapnutí fotoaparátu

Po stisknutí zubatého kolečka nastavení uprostřed kruhového ovladače, budete překvapeni, co všechno lze nastavit. Ocitnete se v plnohodnotném menu nastavení, jako byste drželi v ruce digitální kompakt. Právě mě napadá, jestli 2 Mpix není málo. Pokud výrobce vybavil foťák všemi těmi funkcemi a nastavením, je určitě škoda, že použil tak malé rozlišení. Při použití 3,2 Mpix bychom například nemuseli brát s sebou na dovolenou jiný fotoaparát a vystačili bychom s tím, co máme v navigaci Mio C720b.


Plnohodnotné menu nastavení kamery


Režim scén

V praxi je zde možnost zaznamenávat i video formátu mp4 o rozlišení buďto 128 x 96, nebo 176 x 144. Výsledný záznam je ovšem prakticky nepoužitelný a kvalitou se rovná videozáznamu, který známe z mobilních telefonů. Není to výtka. Prostě tento hardware lepší záznam ani umožnit nemůže.

Fotky mají celkem přirozené barvy, což na přiloženém obrázku logicky nemůžete posoudit, ale skutečnost je o mnoho řádů lepší. Samotný prohlížeč umožní fotky přehrávat po jedné, nebo jako prezentaci v časech 1-3-5 sekund. Dále ještě můžeme fotku zvětšovat v pěti krocích, otáčet ji nebo mazat. Toť vše, více ani není potřeba.


Fotoaparát si celkem dobře poradí i mimo přímé denní světlo


Zvětšovat můžeme v pěti krocích


Závěrečné hodnocení


Mio C720b je přes všechny zmíněné nedostatky skvěle fungující navigace. V některých oblastech se snaží hrát si na vyšší kategorii, než kam patří, ale to jí nijak neubírá na celkovém dojmu. Co ztrácí v jedné oblasti s přehledem dožene v oblasti jiné. Závěrem ještě zmíním některé funkce, které se mohou hodit. V úvodním menu se pod ikonou "Nástroje" skrývají 3 zajímavé aplikace. Skener vizitek, kalkulačka a správce souborů.


Funkce, které se mohou na cestách hodit


Skener vizitek


Kalkulačka


Správce souborů

Ne u každé navigace tyto funkce najdete. Možná namítnete, že je má každý mobilní telefon. To je sice pravda, ale Mio má mnohem větší displej, takže možná proto se budou lépe používat právě na testované navigaci, než na mobilním telefonu.

Jak sami vidíte, softwarová výbava Mia je výborná. Pokud se vás nijak netýkají zmíněné nedostatky, které stejně na samotné navigování nemají žádný vliv, budete po koupi Mia C720b nadšeni.

Pokud vybíráte vhodnou navigaci na letošní dovolenou, doporučujeme také naše předchozí recenze GPS navigace DreimGO a Asus.


Vynikající řemeslné zpracování
Chybí síťový napáječ
Velký kvalitní displej
Starší mapový software
Plnohodnotné funkce fotoaparátu
Třepotající se držák do auta
Nadstandardní doplňkový software
Chybí 3D navigace
Pouzdro ve výbavě
Chybí sluchátka
Kompletní mapy Evropy
Slot SD/MMC nepodporuje SDHC karty
Rychlý start GPS
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 7 700 Kč s DPH


Za zapůjčení navigace Mio C720b děkujeme českému zastoupení Mio