Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC 1770NX – strohý profesionál

11.1.2005, Štěpán Mrázek, recenze
NEC 1770NX – strohý profesionál
Monitor NEC 1770NX patří do kategorie lepších monitorů a jeho parametry rozhodně nikoho nepohorší. Svým vzhledem pak jasně říká, že nejde o tuctový monitor pro tuctového zákazníka. Zkrátka jde o velice zajímavý produkt a dnes vám nabízíme jeho recenzi.
Kapitoly článku:
Vertikální stavitelnost a rotace

NEC 1770NX ukazuje, že ergonomie není jenom prázdný pojem z marketingového oddělení. První co mě upoutalo je vertikální stavitelnost monitoru s rozsahem 110 mm – v PR žargonu společnosti NEC je to funkce ErgoDesign. Dále pak kladně hodnotím návrh podstavce, který umožňuje rotovat monitorem kolem vertikální osy v rozsahu více než 300 stupňů (viz obrázky 9 a 10, které zachycují krajní polohy) a nakonec pak naklápění displeje kolem horizontální osy (opět jej najdete zachycený v krajních polohách na obrázcích 11 a 12).





Obr. 11 a 12 – Krajní polohy rotacemi kolem vertikální osy
klikněte pro zvětšení

Pozn.: Úhel který svírají obě zachycené polohy je tzv. mrtvý. Tedy do těchto cca 30 stupňů nemůžete monitor natočit.





Obr. 13 a 14 – Krajní polohy rotace kolem horizontální osy
klikněte pro zvětšení

Kvalita zobrazení

Monitor jsem testoval při několika různých režimech: surfování po internetu, kancelářská práce, hry náročné na dobu odezvy a nikde jsem neshledal, že by měl nějaký nedostatek. Spíše naopak musím říct, že jde o jeden z nejlepších monitorů, které jsem měl kdy na stole. I nadále si ovšem stojím za tím, že kvalitní CRT monitor je na akční hry mnohem vhodnější, než jakýkoliv dnešní LCD monitor. Jen doplním, že tento názor se týká plynulosti zobrazení a nikoliv únavy očí při práci/hraní – zde LCD monitory jasně a nekompromisně vedou. Rozdíly mezi LCD a CRT monitory v plynulosti zobrazení se ovšem pomalu, ale o to jistěji, stírají…


Obr. 15 – Doba odezvy při expozici 1/90 s

Pozorovací úhly

Pozorovací úhly jsou zde velice opravdu slušné a barva displeje se při změně pozorovací pozice nemění v namodralou či načervenalou jak jsme mohli vidět v recenzích jiných LCD monitorů. Zůstává zkrátka stálá až do pozice, ze které již sledování nemá smysl. Obě tyto polohy jsou zachyceny na fotografii a tak si můžete udělat obrázek o možnostech tohoto displeje.





Obr. 16 a 17 – Pozorovací úhly
klikněte pro zvětšení

Závěrečné hodnocení

Monitor na mě osobně působí velice kladným dojmem, hodnotím zde zejména slušnou dobu odezvy a taktéž pozorovací úhly. Velkou výhodou je zde také vertikální stavitelnost monitoru, jeho rotace a funkce PIVOT (otočení displeje o 90 stupňů). Na netradiční ovládání jsem si poměrně rychle zvyknul a po pár nastavených hodnotách jsme již byly dobří kamarádi. Jediné co mě u něj trošku mrzí je vysoká cena, která je ale nezbytnou daní za vyšší kvalitu obrazu a komfort ovládání a zejména pak provozní nastavení monitoru (otáčení a výška monitoru).

Poznámka redakce: Když už mluvíme ceně, všimnul jsem si, že na některých e-shopech je dostupný předchůdce námi testovaného monitoru (NEC 1760NX), který je však paradoxně dražší než novější a kvalitnější model (NEC 1770NX). O komentář jsme požádali pana Radka Formana ze společnosti PBN Technologies a.s., která na našem trhu zastupuje značku NEC:

„Monitor 1760NX (případně multimediální VM) je na některých internetových obchodech ještě vidět v aktivní nabídce a paradoxně s vyšší cenou než je tomu u nového monitoru 1770NX. Je však třeba upozornit, že tento monitor již společnost NEC/Mitsubishi Displays nevyrábí. Model 1770NX byl po svém uvedení na trh opatřen nižší cenou, která reflektovala ceny konkurence.

Doporučená koncová cena pro bílý i černý model je stejná, tedy 12990 Kč, u obou barevných variant jsou však pro distributory a dealery jiné vstupní ceny (černý model je zhruba o 12 EURO dražší).“

Kladné stránky
  • Rychlá doba odezvy
  • Slušné pozorovací úhly
  • Konektor DVI-D
  • Vertikální stavitelnost a rotace
  • Kvalitní manuál v mnoha jazycích včetně češtiny
  • Záruka čtyři roky

Záporné stránky
  • Vysoká cena

Závěrečný verdikt: Ideální monitor pro náročného uživatele, který nelituje vyšší ceny. Za kvalitu obrazu a zejména pak ergonomii nastavení získává ocenění Trefa.




Cena: 15 459 Kč doporučená koncová vč. DPH
Záruka: 48 měsíců



Za zapůjčení monitoru k recenzi děkujeme společnosti: PBN Technologies a.s.