Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC ND-3520A - špička pro pálení DVD

8.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
NEC ND-3520A - špička pro pálení DVD
Tuhle vypalovačku jsme prostě otestovat museli! NEC ND-3520 je novinka mezi DVD palírnami a podle specifikací umí zapisovat 16x, přepisovat DVD-RW 6x a +RW 8x a pálit dvouvrstvé DVD+R9 až 4x overspeedem.
Čtení DVD-ROM

Bohužel se mi nepodařilo najít náš testovací jednovrstvý DVD-ROM, takže se musíte obejít bez výsledků čtení. Nicméně nepochybuji o tom, že mechanika dodržuje specifikaci 16×.

Čtení DVD-ROM DualLayer Data

Obr. 23 - Čtení dvouvrstvého datového DVD-ROM
Klikněte pro zvětšení


Zde vidíte čtení dvouvrstvého DVD-ROM metodou PTP (Parallel Track Path), kdy je druhá vrstva čtena stejně jako první od středu k okraji. Maximální rychlost čtení je 7,2×, což není špatné, přístupové doby jsou relativně slabé.

Čtení DVD-Video


Obr. 24 - Čtení DVD-Video (4,16GB)
Klikněte pro zvětšení

Čtení média ve formátu DVD-Video je velmi pomalé a NEC nezvládá vyšší rychlost než 4,91×. Těžko říct, zda je to úmysl, jehož účelem by bylo omezení hluku při přehrávání filmů, nicméně rychlost je opravdu nízká. Na druhou stranu, přístupové doby jsou skvělé.

Čtení DVD-Video DualLayer


Obr. 25 - Čtení DVD-Video DualLayer (6,23GB)
Klikněte pro zvětšení

Podobně pomalého čtení se dočkáme i u dvouvrstvého disku, jehož maximální rychlost nepřekročila 4,57×. Zde vidíte metodu čtení OPT (Opposite Track Path), kdy se na konci disku přeostří laser a mechanika pokračuje ve čtení zpět směrem ke středu.

Čtení DVD+R (DVD-R)


Obr. 26 - Čtení datového DVD+R (DVD-R)
Klikněte pro zvětšení

Vzhledem k tomu, že NEC čte plusové a minusové formáty prakticky stejně, uvádím pro DVD+R a DVD-R jediný graf. Zde je vidět hladký průběh a velmi vysoká rychlost čtení, která se u konkurenčních mechanik jen těžko hledá. Zatížení procesoru je opět poměrně vysoké.

Čtení DVD+RW (DVD-RW)


Obr. 27 - Čtení datového DVD+RW (DVD-RW)
Klikněte pro zvětšení

Stejně jako u zapisovatelných formátu se i zde rychlosti čtení DVD+RW a -RW de facto shodují, a tak uvádím jen první graf. Přepisovatelná média umí NEC číst 8× CAV s velmi dobrou přístupovou dobou.

Čtení DVD+R DL Data


Obr. 28 - Čtení datového DVD+R DL
Klikněte pro zvětšení

Čtení vypalovaných dvouvrstvých DVD je také velmi pomalé a průměrných 3,44× řadí mechaniku mezi nejpomalejší. Zkoušel jsem média vypálená i v jiných mechanikách, ale výsledek byl vždy stejný.