Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC ND-3520A - špička pro pálení DVD

8.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
NEC ND-3520A - špička pro pálení DVD
Tuhle vypalovačku jsme prostě otestovat museli! NEC ND-3520 je novinka mezi DVD palírnami a podle specifikací umí zapisovat 16x, přepisovat DVD-RW 6x a +RW 8x a pálit dvouvrstvé DVD+R9 až 4x overspeedem.
Nakonec se podíváme na stěžejní část celé recenze, a to testy vypalování DVD. K vypalování jsem použil Nero CD-DVD Speed (Run Test -> Create Data Disk), takže jsou k dispozici i grafy zápisu. K ověření kvality výsledné kopie byl použit KProbe 2.4.2 na mechanice Lite-On SOHW-1653S. Použitá média byla od Verbatimu.

Zápis DVD-R 12× (Verbatim 8×)


Obr. 29 - Zápis DVD-R 12× na Verbatim 8× (MCC)
Klikněte pro zvětšení

Pro zápis na média Verbatim 8× s barvivem MCC (Mitsubishi Chemical Corporation) byl použit 12× overspeed, takže celé médium bylo vypáleno za skvělých 6:39. Poklesy v rychlosti vypalování znamenají časté využití technologie Active OPC, která průběžně kontrolovala kvalitu zápisu. Zapisováno bylo metodou Z-CLV.


Obr. 30 - Kvalita zápisu DVD-R 12×
Klikněte pro zvětšení

Kvalita vypáleného média je naprosto úžasná a PIF chyb bylo na DVD-R velmi velmi málo. Ani nepatrný vzrůst PI na konci média vypalovačku nijak nedegraduje a disk bude čitelný na všech mechanikách a DVD přehrávačích.

Zápis DVD-RW 4× (Verbatim 4×)


Obr. 31 - Zápis DVD-RW 4× na Verbatim 4× (MCC)
Klikněte pro zvětšení

Zápis na DVD-RW probíhá metodou CLV, takže je po celou dobu udržována rychlost 4,14× a není ani třeba použití technologie Active OPC. Disk byl vypálen za 14:29, což je vynikající výsledek, daný především nadprůměrnou rychlostí zápisu.


Obr. 32 - Kvalita zápisu DVD-RW 4×
Klikněte pro zvětšení

Kvalita zápisu je již slabší, ale přesto nejsou překročeny normy ECMA. Po celém disku se drží hodnoty PIF pod kritickými 4 a PI mají od limitu 280 hodně daleko.