Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC ND-3520A - špička pro pálení DVD

8.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
NEC ND-3520A - špička pro pálení DVD
Tuhle vypalovačku jsme prostě otestovat museli! NEC ND-3520 je novinka mezi DVD palírnami a podle specifikací umí zapisovat 16x, přepisovat DVD-RW 6x a +RW 8x a pálit dvouvrstvé DVD+R9 až 4x overspeedem.
Zápis DVD+R 16× (Verbatim 16×)


Obr. 33 - Zápis DVD+R 16× na Verbatim 16× (MCC)
Klikněte pro zvětšení

Na 16× zápisu na DVD+R je opět jasně vidět použití technologie Active OPC, která hned devětkrát zpětně kontrolovala kvalitu zápisu. Protože je použita metoda CAV, je tato optimalizace ještě důležitější, protože rychlost záznamu stoupá každou vteřinou. Je ale vidět, že média Verbatim jsou na 16× pálení dobře připravena a na konci disku je opravdu dosaženo plné rychlosti. Doba vypalování je celkem 6:15.


Obr. 34 - Kvalita zápisu DVD+R 16×
Klikněte pro zvětšení

Kvalitou zápisu na DVD+R jsem byl ovšem po namlsání DVD-R trochu nemile překvapen. Na třech místech média byly překročeny limity ECMA v počtu PIF, což je na kvalitní disk Verbatim opravdu zajímavé. Nicméně je málo pravděpodobné, že by DVD nebylo čitelné na jiné mechanice, už jen proto, že počty PI jsou kromě posledního gigabajtu velmi nízké.

Zápis DVD+RW 4× (Verbatim 4×)


Obr. 35 - Zápis DVD+RW 4× na Verbatim 4× (MCC)
Klikněte pro zvětšení

Zápis na DVD+RW probíhal prakticky identicky jako na předchozí přepisovatelné médium, tedy konstantní rychlostí 4,14× bez nutnosti použít Active OPC. Celé DVD+RW bylo vypáleno za slušných 14:31.


Obr. 36 - Kvalita zápisu DVD+RW 4×
Klikněte pro zvětšení

Na DVD+RW bylo dosaženo velmi kvalitního zápisu a prakticky nemám, co bych mu vytkl. Otázkou ale samozřejmě je to, co se stane s médiem po několika desítkách přepsání (my jsme použili téměř nový disk).

Zápis DVD+R DL 4× (Verbatim 2,4×)


Obr. 37 - Zápis DVD+R DL 4× na Verbatim 2,4× (MCC)
Klikněte pro zvětšení

Na dvouvrstvé médium pálí NEC overspeedem 4,14× za podpory Active OCP, která celkem patnáctkrát v průběhu zápisu kontrolovala jeho kvalitu (každý půlgigabajt). Díky overspeedu bylo médium vypáleno za 26:38, což řadí NEC k absolutní špičce.


Obr. 38 - Kvalita zápisu DVD+R DL 4×
Klikněte pro zvětšení

Kvalita zápisu na dvouvrstvé DVD je prostě vynikající. Chyby PIF jsou velmi řídké a nízké a nebýt posledního cca 1GB, byly by se držely pod hranicí 10 chyb i PI. I když je na konci disku tento nárůst zaznamenán, jsou PI stále hluboko pod limitem ECMA.