Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NEC ND-3520A - špička pro pálení DVD

8.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
NEC ND-3520A - špička pro pálení DVD
Tuhle vypalovačku jsme prostě otestovat museli! NEC ND-3520 je novinka mezi DVD palírnami a podle specifikací umí zapisovat 16x, přepisovat DVD-RW 6x a +RW 8x a pálit dvouvrstvé DVD+R9 až 4x overspeedem.
Závěr

Již nadpis Vám mohl napovědět, v jakém duchu se celá tato recenze ponese. Ano, NEC ND-3520A patří ke špičce mezi současnými DVD vypalovačkami a existuje jen málo mechanik, které mu konkurují. Již specifikace, které hlásají podporu 16× zápisu DVD±R, dále DVD-RW 6× a DVD+RW 8× a také podporu 4-rychlostního pálení obou dvouvrstvých formátů, nemají na trhu obdoby.


Obr. 39 - Něco na tom bude...

Aniž bych měl ke srovnání jinou mechaniku mohu směle říct, že v zápisu se NECu jen málokdo postaví - mechanika je totiž nejen velmi rychlá, ale kvalita vypálených médií je bezkonkurenční. Overspeed u DVD-R a DVD+R DL funguje na jedničku a nemá žádný vliv na kvalitu kopie. Klíčovou technologií pro zápis je Active OPC, což optimalizuje sílu laseru po celou dobu pálení. Book type lze měnit u DVD+R DL, bohužel již ne u DVD+R/+RW.

V oblasti čtení je na tom NEC tak i onak. Umí sice velmi rychle číst DVD-ROM, DVD-R a DVD+R (až 16×), ale naopak ztrácí ve čtení DVD-Video a dvouvrstvých DVD. Vyšší jsou přístupové doby u DVD médií a zatížení procesoru, k záporům také musíme přiřadit neschopnost číst média nad 95 minut a horší čtení poškozeného CD. NEC si také neporadí s DVD-RAM a Mt. Rainierem, což je trochu škoda.

Klady a zápory

16× zápis na DVD±R
Pomalé čtení DVD-Video
Přepis 6× DVD-R, 8× DVD+R
Pomalé čtení DualLayer DVD
4× overspeed DVD±R DL
Nepřečte 99minutová média
Podpora DVD-R DL
Horší čtení poškozeného CD
Rychlost vypalování všech médií
Jen průměrný overburning
Kvalita zápisu na všechna média
Vyšší zatížení CPU při čtení DVD
16× čtení DVD-ROM/-R/+R
Neumí Book Type u DVD+R/+RW
Nastavení Book Type pro DVD+R9
Ikona Odkaz na databázi
Nízké přístupové doby
Ikona Odkaz na databázi
Kvalita DAE
Ikona Odkaz na databázi
Tab. 2 - Klady a zápory mechaniky NEC ND-3520A

Shrnuto a podtrženo, sháníte-li DVD vypalovačku, jejíž hlavním účelem je vypalování, je NEC skvělou volbou, protože toho v oblasti zápisu nabízí maximum. Cena je také velmi přívětivá, a proto jsme se rozhodli udělit vypalovačce NEC ND-3520A ocenění Trefa Světa Hardware:



Cena: 2 081 Kč vč. DPH
Záruka: 24 měsíců

Za zapůjčení DVD vypalovačky NEC ND-3520A děkujeme společnosti Abacus Computer