Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nejrychlejší procesor od Intelu?

14.1.2002, Pavel Švéda, recenze
Nejrychlejší procesor od Intelu?
Už je to tak - v pondělí 7.1.2002 spatřil světlo světa zatím asi nejvýkonnější procesor pro běžný trh - Intel Pentium 4 2.2 GHz. Jak si vedl v našich testech vám prozradí tato recenze.
Srovnání s benchmarky ostatních procesorů


Obr. 11 - Srovnání výsledků WinBench 99 - CPU Mark 99


Obr. 12 - Srovnání výsledků WinBench 99 - FPU WinMark


Obr. 13 - Srovnání výsledků Sisoft Sandra - CPU Benchmark (Dhrystone)


Obr. 14 - Srovnání výsledků Sisoft Sandra - CPU Benchmark (Whetstone)


Obr. 15 - Srovnání výsledků Sisoft Sandra - CPU Multi-Media Benchmark (Integer)


Obr. 16 - Srovnání výsledků Sisoft Sandra - CPU Multi-Media Benchmark (Floating Point)

Pozn.: Následující dva testy srovnávají ostatní procesory s operační pamětí SDRAM vs. Northwood 2,2 GHz s RDRAM.

Obr. 17 - Srovnání výsledků Sisoft Sandra - Memory Benchmark (ALU/RAM)


Obr. 18 - Srovnání výsledků Sisoft Sandra - Memory Benchmark (FPU/RAM)


Závěr

Výsledky, které nové Pentium předvádí, jsou opravdu zajímavé. V syntetických benchmarcích jsou výkony (vzhledem k jeho frekvenci) spíše průměrné (obr. 11 - 16). Sice FPU WinMark WinBenche 99 asi nemůžeme brát příliš vážně - zřejmě není schopen využívat všech výhod P4, ale Sisoft Sandra ukazuje jak přetaktovaný Celeron 1300 šlape Northwoodu na paty a v dhrystonech jej dokonce překonává o celých 10% (obr. 13).

Reálné testy v podobě Quaku a 3DMarku už ukazují, že Northwood má asi přece jen na víc a ve spolupráci s Radeonem 8500 dosahuje vynikajících výsledků (obr. 4, 5 a 6).

Paměťové testy předvádí obrovskou sílu čipsetu i850 spolu s RDRAM (obr. 9, 17 a 18) a v praktických aplikacích jim v této disciplíně bude jistě hodně napomáhat 512 KB velká L2 cache.

Northwood díky své struktuře a technologii jakou je vyroben bude nepochybně lahůdkou pro overclockery. Snížené napájení (1.5V) dovolí lépe zvyšovat frekvenci procesoru pomocí FSB (procesor má uzamčen multiplikátor) při menším ztrátovém tepelném výkonu. Obdobným směrem se vydá i sám Intel a brzo uvede procesory se 133 MHz FSB / 533 MHz QDR.

Za několik dní se můžete těšit na recenzi 2.2 GHz Northwooda tentokráte však s pamětmi DDR. Věřím, že toto srovnání přinese velmi zajímavé zavěry.


O komentář jsme požádali RNDr. Vladimíra Lízala ze společnosti Vahal:

Uvedení procesoru Pentium 4 s jádrem Northwood je podle mne stejně revolučním přechodem, jako byl nástup třívoltových Pentií (počínaje tehdy neuvěřitelnými 75 MHz) oproti 5-voltovým. Věčné srovnávání s arcirivalem AMD - tu pár procent nahoru, tu pár procent dolů - nevypovídá celou pravdu, která je tvořena více faktory:
  • jak má která architektura "našlápnuto", tedy jak dalece je škálovatelná. Můj odhad je přes 10 GHz v průběhu pár let (srovnejte si počáteční a koncové frekvence rodin 486 (4. generace), Pentium (5. generace), Pentium Pro - II - III (6. generace).
  • Nejen procesorem živ jest počítač, podstatnou roli hraje okolí - tedy celková architektura, kterou dnes obsahuje podpůrný čipset. Desky pro Pentium 4 byly stabilní od prvního prototypu. To není samozřejmé - Intel se dokázal poučit (a někdy to byly to tvrdé lekce) z čipsetu 820.
  • Nemalou roli hraje i mechanické řešení - zde bych rád vyzdvihl řešení integrovaného rozptylovače tepla (to je ta velká kovová ploška, která je vidět na fotkách - samotný čip je mnohem menší, je továrně tepelně propojen s daleko větší plochou pro další odvod tepla a hlavně nenese celou hmotu chladiče)
  • Intel musel od uvedení prvního Pentia 4 ujít velkou cestu: Musel "nastartovat ekologii" - zajistit dostupnost procesorů, chladičů, základních desek, pamětí RDRAM, skříní s odpovídající ventilací a zdroji ATX12V. Vždyť kdyby jen jediná z uvedených komponent na trhu chyběla, nedá se postavit počítač, a v tom okamžiku žádná firma nebude držet skladem ani ostatní komponenty a tedy ani prodávat. Výsledkem tohoto obrovského úsilí je dnes široká a stabilní podpora libovolné paměťové architektury (SDRAM, DDR-SDRAM i RDRAM) a dobrá dostupnost všech potřebných součástí na trhu.

Samostatnou kapitolu tvoří přetaktovávání. V různých recenzích na Internetu se dočteme, jak bude Northwood dobře přetaktovatelný a z celkového tónu je vidět, jak se na to všichni těší. Ano, pokud si stavíte a ladíte svůj domácí počítač, nic proti tomu. Bude v podstatě fungovat, budete mít radost, jak jste koupili víc muziky za míň peněz, dvakrát za den spadne -vy zanadáváte na Gatese a "padavý Windowsy" a celkem se taky nic nestane. Ale z pohledu firmy, která prodává počítače především do podnikové oblasti, je fakt, že v základních deskách od Intelu nejdou procesory přetaktovat, pravým požehnáním, protože z 50 počítačů jich bude 50 stabilních. Protože pokud počítače padají, ředitel se doví, že počítače od firmy XY padají, ale zaručeně se nedoví, že je správce sítě přetaktoval.



Za zapůjčení procesoru k testování děkujeme společnosti VAHAL, spol. s r.o.