Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear SC101 - zrcadlící box

14.9.2007, Jan Vítek, recenze
Netgear SC101 - zrcadlící box
Nedávno uveřejněný test NAS boxů se omezoval právě na tato zařízení, ale na trhu jsou i jiná, která se nedají označovat jako Network Attached Storage a nenabízí FTP servery, BT download managery, ale zato mají v rukávu něco jiného. Například SAN zařízení Netgear SC101 s podporou režimu RAID 1, což je také zajímavá vlastnost hodná prozkoumání.
Kapitoly článku:
Zařízení SAN, tedy Storage Area Network, jsou svou filozofií postavena mezi NAS (Network Attached Storage) a DAS (Direct Attached Storage). Využívají tedy fyzických rozvodů vaší Ethernetové sítě, ale vy s nimi pracujete, jako by byly připojeny přímo k počítači.



Netgear SC101, kde písmena v označení znamenají Storage Central, tedy představuje zajímavý produkt už jen tím, že podporuje dva pevné disky, jež můžete zapojit i do pole RAID 1 (Mirroring), kdy se na oba disky zapisují stejná data pro zvýšení spolehlivosti. RAID 0 (Stripping) by zde byl samozřejmě vzhledem k dostupnému rozhraní naprosto zbytečný. Připojuje se přes síťové rozhraní Ethernet 10/100 Mbit/s a podporuje protokoly TCP/IP, DHCP a SAN. Veškeré důležité specifikace ostatně naleznete v tabulce.

Model
Netgear SC101
Rozměry
170 x 108 x 144
Napájení
12 V, 5 A adaptér
Rozhraní
RJ-45 Ethernet 10/100 Mb/s
Standardy
IEEE 802.3, 802.3m
Protokoly
TCP/IP, DHCP, SAN
Podpora HDD
2x UATA6 (RAID 1)
Software
SmartSync Pro backup SW
Kompatibilita
Windows 2000 SP4, XP (SP1/2)
Záruční lhůta
2 roky u výrobce
Certifikace
FCC, CE, IC, C-Tick


Zařízení je s příslušenstvím zabaleno v téměř krychlové krabici a v ní dále chráněno z obou stran výlisky z tvrdého recyklovaného papíru, který musí pro běžnou přepravu stačit. Uvnitř má vše své místo a nejvíce jej samozřejmě zabírá samotný box. Po jeho vybalení jsem téměř dostal chuť na křupavý toast, ale odolal jsem a začal box zkoumat.


- klikněte pro zvětšení -

Převážná část jeho vnějšího pláště je vyrobena z masivního bílého či štříbrně-metalízového plastu, ale najdou se na vrchní a spodní straně také těžké žebrovaté hliníkové chladiče, které se také podstatnou měrou podílejí na celkové hmotnosti boxu. Z přední stranymůžeme vidět pod logem firmy NETGEAR tři piktogramy, skrz něž prosvítají LED. Zleva to je aktivita HDD (červená), napájení (zelená) a připojení k síti (žlutá). Nakonec máme veprostřed jednoduchý zámek, jenž však neslouží proti nepovolenému vstupu, ale prostě a jednoduše drží dvířka na místě. K jeho otevření je třeba například mince, kterou jej otočíte o čtvrt otáčky doprava. Zámek se pak pomocí pružiny sám opětovně zaklapne.


- klikněte pro zvětšení -

Zadní strana je néméně jednoduše zařízena. Máme zde prosté vysvětlivky předních LED, Ethernetovou přípojku se stavovými diodami, pod ní tlačítko Reset a nakonec napájení pro 12 V / 5 A. Tento box tedy evidentně na rozhraní USB ani další jiné nepřipojíme; je to pouze síťové úložiště.





Pevné disky se tedy budou instalovat z přední strany a za tímto účelem si odejmeme přední dvířka. Objeví se dvě svislé šachty a od středu vedou napájecí a datové konektory pro PATA disky. Tyto konektory můžete rozumně povytáhnout, aby šly lépe napojit. Předem je ale samozřejmě třeba dovnitř zasunout disky a až poté je připojit, což je možné docela snadno. Disky by se pak měly opřít boky o horní a dolní hliníkové chladiče, ale zde je samozřejmě vůle, bez níž bychom disky dovnitř a hlavně ven dostali jen těžko. S horním a dolním chladičem je však spojen i boční hliníkový plát a o ten se již disky jistou plochou opírají.




Příslušenství


Mezi příslušenství zde patří napájecí kabel s napájecím adaptérem a v samostatném sáčku také pěkný Ethernetový kabel tmavě modrého zbarvení.



Vedle toho zde najdete také jednoduchý manuál a dvě CD. Na jednom se nachází vše potřebné pro instalaci a na druhém aplikace SmartSync Pro Backup Software – tedy software pro zálohování.