Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Netgear SC101 - zrcadlící box

14.9.2007, Jan Vítek, recenze
Netgear SC101 - zrcadlící box
Nedávno uveřejněný test NAS boxů se omezoval právě na tato zařízení, ale na trhu jsou i jiná, která se nedají označovat jako Network Attached Storage a nenabízí FTP servery, BT download managery, ale zato mají v rukávu něco jiného. Například SAN zařízení Netgear SC101 s podporou režimu RAID 1, což je také zajímavá vlastnost hodná prozkoumání.
Kapitoly článku:
  1. Netgear SC101 - zrcadlící box
  2. Instalace
  3. SmartSync Software, výkon a závěrečné hodnocení

SmartSync Pro


Na CD také dostanete plnou verzi software SmartSync Pro, jež se hodí pro zálohování vašich dat. Tuto aplikaci si můžete nainstalovat, ale také si můžete vybrat mezi jinými aplikacemi, které jsou zdarma a ty si stáhnout (ActiveSync, FolderShare, SyncBack a další). O opravdovou přidanou hodnotu tedy nejde, ale přesto se na tento software podíváme.


Hlavní okno aplikace, zatím ještě bez vytvořených profilů


Úvodní okno průvodce pro vytvoření nového profilu - nejdříve si vyberete, jak chcete zálohovat


Kromě přednastavených adresářů k zálohování si samozřejmě můžete manuálně vybrat vlastní


Dále si vyberete cíl pro synchronizaci dat, v našem případě samozřejmě externí disk (H:)


V tomto okně se mohou nastavit typy souborů, jež se při synchronizaci vynechají


A nakonec to je plán synchronizace - zda před vypnutím systému, každou hodinu, den, atd.


Probíhající synchronizace

Program pak může běžet v pozadí s logem v trayi a sám pracovat dle přednastavených akcí. V hlavním okně se pak o každém profilu dozvíte podrobnosti, jako kdy naposled proběhl, na kdy je plánována další synchronizace, či zda poslední proběhla úspěšně. Dále vám program může podrobně vypsat změny, log událostí a samozřejmě každý profil zcela překopat.




Výkon boxu


Jistě vás především zajímá, jak rychle tento box pracoval. Výsledky nejsou právě potěšující, u boxu se dvěma 160GB disky v RAID 1 (mirroring) režimu se rychlost zápisu pohybovala mezi 2,2 a 2,3 MB/s. U čtení to bylo již nepoměrně lepší - 6,9 až 7 MB/s. Disky si můžete samozřejmě naformátovat i tak, aby v RAID 1 režimu neběžely, takže se vám zpřístupní místo jednoho disku dva. Zajímavé je, že se poté zvýší rychlost zapisování na 3,4 MB/s, ale čtení zůstane stejně rychlé. Nakonec jsem zkusil ještě kopírovat z disku na disk, což probíhalo rychlostí 2,2 MB/s.

A nakonec teploty. Interní čidla samozřejmě využít nemohu, a tak jsem alespoň čidlo teploměru připevnil k hornímu žebrovanému hliníku. Ten byl po několika hodinách, kdy jsem na disky zapojené v RAID 1 nechal kopírovat data, poměrně teplý - 37°C. Disky uvnitř o moc teplejší nebyly, což jsem zjistil po jejich vyjmutí. Okolní teplota přitom byla asi 21°C.


Závěrečné hodnocení


Box Netgear SC101 přináší zajímavou volbu pro ty, kteří hledají bezpečné úložiště svých dat, které bude využíváno pro zálohování a nekladou příliš důrazu na jeho rychlost. Při použití RAID 1 módu je totiž zapisovací rychlost lehce nad 2 MB/s a ještě k tomu u velkých souborů. Gigabitové síťové rozhraní by zde tedy nepomohlo.



Co se týče zpracování, pak to je kvalitní. Bílý plast je odolný a pevný a disky mají k dispozici dva velké hliníkové žebrované chladiče. Jejich teplota při provozu byla akceptovatelná, ale to měl okolní vzduch pouze 21°C. V horkém letním počasí by se jejich teplota mohla snadno vyšplhat i k 50°C, což již příliš v pořádku není a také si musíme uvědomit, že použité disky nejsou příliš tepelně výkonné. Výrobce tedy mohl za cenu mírného zvětšení boxu snadno dozadu přidat i 60 či 70mm ventilátor, jenž by byl nejlépe teplotně řízený, leč, nedočkali jsme se. Ale přesto je tento systém chlazení jeden z těch lepších. K instalaci a konfiguraci systému naopak nemám co dodat.


Pěkné zpracování
Pomalé přenosové rychlosti
RAID 1
Aktivní chlazení by bylo výhodou
Snadná instalace a konfigurace
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 2900,- Kč s DPH

Za zapůjčení boxu Netgear SC101 děkujeme firmě ABACUS COMPUTER




Za zapůjčení disků Western Digital WD1600JB děkujeme firmě Czech Computer

---------------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------------

Netgear SC101 is an interesting choice for those who seek a safe data storage that will be used for data backup, and it's transfer speed doesn't matter much. When using RAID 1, the write speed is only slightly above 2 MB/s, which applies to big files. Gigabit interface wouldn't be much of help here.

Considering the box itself, it appears as a sturdy piece of hardware. White plastics is firm and disks can use two large aluminium passive coolers. Their temperature was after a few hours of file copying acceptable, but surrounding air had only 21°C. In hot summer weather the disks' temperature could easily rise to 50°C, which is not OK. We also have to take into account, that tested disks (WD1600JB) themselves are not too hot. The manufacturer could therefore easily add 60 or 70mm fan to the back, preferably thermally controlled, but there is not one. On the other hand, the cooling system is in spite of that better than many other boxes have. Installation and configuration of the system is flawless.