Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noiseblocker NB-BlacksilentFan - chlazení od 80 po 120mm

20.7.2007, Jan Vítek, recenze
Noiseblocker NB-BlacksilentFan - chlazení od 80 po 120mm
Dnes se zběžně podíváme na ventilátory německé společnosti Blacknoise, která vlastní značku Noiseblocker, pod níž prodává i nové ventilátory s označením NB-BlackSilentFan. A tady se nám to začíná již trošičku zamotávat. Naštěstí jde ale pouze o jednu řadu produktů, takže doufám, že vše bude jasné. Tématem bude celkem pět modelů velikostí 80, 92 a 120mm.

NB-BlackSilentFan XE1


O něco lepší výkony než 80mm ventilátory nabízí verze s hranou 92mm. Tyto ventilátory se s oblibou používaly a používají především u chladičů procesorů, ale jinak bych řekl, že jsou u osobních počítačů méně používané než 80mm a v dnešní době i 120mm. Přesto je ale nemůžeme opomenout.



Modely
NB-BlackSilentFan XE1
Rozměry
92 x 92 x 25
Hmotnost
75 g
Otáčky
1400 RPM
Spotřeba
1,2 W
Tlak (mm H2O)
1,1
Hlučnost
11 dBA
Průtok (m3/h; CFM)
50; 29,4
Napětí
6 - 13 V
Životnost (hodiny)
40°C / 70 °C
80000 / 26000
Záruční lhůta
2 roky

Do redakce dorazila verze XE1, tedy slabší ze dvou verzí dosahující otáček 1400 RPM. Model XE2 je o něco silnější a otáčí se rychlostí kolem 1700 RPM. U všech těchto ventilátorů výrobce v datasheetu udává toleranci v otáčkách +/- 10 %, takže by nás nemělo překvapit, že se XE2 bude nakonec točit třeba 1550 RPM nebo 1850 RPM, ale i přesto, že podobná rozmezí udává většina výrobců, jsem se s takovými odchylkami téměř nesetkal.


- klikněte pro zvětšení -

XE1 při svých základních 1400 RPM má dosahovat výkonu 29,4 CFM a hlučnosti 11 dBA. Hlučnost se mi zde již zdá poněkud nízká a ve srovnání se specifikacemi ostatních ventilátorů mám problém této hodnotě věřit. Konečně uvidíme, jak se ventilátor ukáže ve srovnání s ventilátorem Papst 3412 N/2GLE.



I tento ventilátor je ve svém balení osamocen, takže vás při koupi vůbec nemusí zajímat, zda jde o Retail, nebo Bulk verzi – rozdíl je pouze a jen v krabičce. Jinak vypadá jako zvětšená kopie předchozích 80mm ventilátorů, pouze s tím rozdílem, že jeho lopatky jsou více zakrouceny proti směru nabírání vzduchu a jejich plocha se tak se vzrůstající vzdáleností od motorku zvětšuje.



Rozdíl je i ve zpracování lopatek. 80mm X1 a X2 měly lopatky také ostré, ale tyto jsou navíc ještě z horní strany zkosené a ostrostí si s X1 a X2 také nezadají. Otřepy a jiné nerovnosti bychom však zde hledali marně a také vzdálenost lopatek od rámečku (1,3 mm) se zdá být neměnná. Také jsem se zapomněl zmínit, že lopatky ventilátorů jsou z horní strany hladké, ale ze spodní citelně zdrsnělé, což právě vytváří onen perleťový efekt.


Hlučnost

Mohu s klidem říci, že BlackSilentFan XE1 je na svých základních 1400 RPM velmi tichý ventilátor. Projev však poněkud kazí vysokým tónem vrčící motorek, ale tento zvuk se postupně s rostoucí vzdáleností ztrácí. Aerodynamický hluk od lopatek je slabý a výše položený a s nižšími otáčkami se spolehlivě vytratí i ten. Při porovnání se soupeřem Papst 3412 N/2GLE vychází jako vítěz BlackSilentFan, ale musíme si uvědomit, že zmíněný Papst již má také leccos za sebou a jeho ložiska již nejsou nejnovější. Hluk od lopatek by se dal ale považovat za srovnatelný.