Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Noiseblocker NB-BlacksilentFan - chlazení od 80 po 120mm

20.7.2007, Jan Vítek, recenze
Noiseblocker NB-BlacksilentFan - chlazení od 80 po 120mm
Dnes se zběžně podíváme na ventilátory německé společnosti Blacknoise, která vlastní značku Noiseblocker, pod níž prodává i nové ventilátory s označením NB-BlackSilentFan. A tady se nám to začíná již trošičku zamotávat. Naštěstí jde ale pouze o jednu řadu produktů, takže doufám, že vše bude jasné. Tématem bude celkem pět modelů velikostí 80, 92 a 120mm.

Testy průtoku vzduchu

Nyní se podíváme, jak si nové ventilátory BlackSilentFan vedly v testech průtoku vzduchu, v nichž jim konkurenci tvořily modely od firmy Papst, které jsou známé svým výtečným výkonem v tomto ohledu. Průtok vzduchu byl sledován za pomoci testovací komory a digitálního anemometru, přičemž byla použita metodika, již jsem popsal v samostatném článku.



Digitální anemometr Omega HH-31A


V těchto testech se tedy ukáže, jak dobře jsou ventilátory schopny překonávat odpor vzduchu při jeho nasávání a tlačení. Slušné nasávání ventilátoru se uplatní hlavně v zadní pozici v počítačové skříni a tlačení vzduchu zase v přední pozici a u chladičů, i když tam to bude vlivem téměř přímého styku s žebry poněkud komplikovanější. Vlivem zvýšeného odporu se také ventilátorům patřičně snížily maximální otáčky, takže v grafech neuvidíte výkony při výrobcem udávaných maximálních otáčkách.

Začneme dvojicí grafů znázorňující výkony ventilátoru BlackSilentFan X2 a Papst 8412 N/2GM. Ty jsem měřil v otáčkách od 1200 RPM po 1600 RPM. Vertikální osa znázorňuje rychlost proudění vzduchu ve FPM (stopy za minutu) a horizontální ukazuje otáčky za minutu.

80mm verze - BlackSilentFan X2 vs. Papst 8412 N/2GM







Jako již tradičně se zde ukazuje, že výkony ventilátorů jsou při nasávání citelně nižší než při tlačení vzduchu, což je v případě axiálních ventilátorů zcela normální. V obou případěch si vítězství zajistil ventilátor Papst, ale v prvním testu se mu BlackSilentFan X2 téměř vyrovnal. Pokračujeme grafy s 92mm verzemi - Papst 3412 N/2GLE a BlackSilentFan XE1.


92mm verze - Papst 3412 N/2GLE vs. BlackSilentFan XE1






V tomto testu se ukázalo, že mezi 92mm verzemi jsou rozdíly velmi nepatrné a držely se spíše pod 10 FPM. To je již téměř zanedbatelný rozdíl, který se jistě smaže, pokud si uvědomíme cenový rozdíl mezi těmito ventilátory. Nejvíce nás ale asi budou zajímat výsledky 120mm verzí Papst 4412 F/2GL a BlackSilentFan XL2.


120mm verze - Papst 4412 F/2GL vs. BlackSilentFan XL2






Zde se již rozdíly velmi prohloubily, za což může dle mého názoru více než 2x větší mezera mezi lopatkami a rámečkem ventilátorů BlackSilentFan XL, než jakou má Papst. Ventilátor tak nedokázal efektivně překonávat odpor komory a při stejných otáčkách protlačoval vzduch kolem sondy anemometru pomaleji. Tím se samozřejmě snížil i výkon v CFM (kubických stopách za minutu) - tedy objemu protlačeného vzduchu. V obou testech pak byly rozdály srovnatelné a činily kolem 30 FPM.