Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nomad Jukebox Zen: 20 GB muziky v kapse

7.8.2003, Štěpán Mrázek, recenze
Nomad Jukebox Zen: 20 GB muziky v kapse
V dnešní recenzi jsme se podívali na přenosný MP3 přehrávač s kapacitou 20 GB. Jistě už tušíte, že se jedná o model s pevným diskem, konkrétně o Creative Nomad Jukebox Zen s pevným diskem o kapacitě 20 GB.
Kapitoly článku:
  1. Nomad Jukebox Zen: 20 GB muziky v kapse
  2. Dodávané příslušenství a software
  3. Osobní dojmy a závěr

Dodávané příslušenství



Mimo samotného přehrávače dostanete i poměrně bohaté příslušenství. Vzhledem ke skutečnosti, že MP3 přehrávač disponuje jak rozhraním USB 1.1 (12 Mbit/s) tak i IEEE1394 (400 Mbit/s), jsou samozřejmě součástí dodávky i oba kabely. Zde musím zdůraznit, že FireWire kabel je (na straně PC) připraven pro "velký" konektor a většina uživatelů notebooků (jako např. já) má prostě smůlu.


Obr. 2 až 3 - Dodávané USB a IEEE1394 kabely
klikněte pro zvětšení

Další nezbytnou součástí výbavy je napájecí adaptér (produkuje 5V) a kabel pro připojení adaptéru do elektrické sítě. Obojí snad nepotřebuje žádný zvláštní komentář, více viz obrázek:


Obr. 4 až 5 - Napájecí adaptér a kabel
klikněte pro zvětšení

Další zajímavostí je také poměrně slušně provedené pouzdro. Musím zde zdůraznit, že je určeno spíše k oblečení pro volný čas a je koncipováno jako sportovní. Ocenit zde musím měkkost a tloušťku stěn, v případě pádu vám výrazně zvyšuje šanci přežití pevného disku! Více opět na obrázku:


Obr. 6 - Ochranné pouzdro
klikněte pro zvětšení

Jako poslední se musím zmínit o sluchátkách. Po prvním pohledu jsem ohrnul nos, vzhled opravdu nic moc. Překvapení ovšem přišlo, když začaly hrát! Jejich kvalita je opravdu velice slušná, zejména pak reprodukce basů.


Obr. 7 - Sluchátka
klikněte pro zvětšení


Dodávaný software



Základem veškerého software dodávaného společně s přehrávačem je program Creative PlayCenter. Ten slouží k vytvoření vaší vlastní databáze hudby v počítači a jejímu přenášení do přehrávače. Bohužel jsem během testování nepřišel na jiný způsob jak dostat hudbu do přehrávače než pomocí tohoto programu (připojení jako disk k systému není podporováno).


Obr. 8 - Creative PlayCenter
klikněte pro zvětšení

Proti samotnému programu nic nemám, jen jsem zvyklý používat WinAMP či Windows Media Player. Mimochodem, když už je řeč o Windows Media Playeru, pokoušel jsem se zda s ním bude schopen komunikovat (verze 8.0), leč neúspěšně.

Velice zajímavá je také možnost synchronizovat hudbu mezi přehrávačem a vaším osobním počítačem. Musím však zdůraznit, že se synchronizují pouze soubory a nikoliv třeba smazání souboru. Pokud smažete soubor v přehrávači a následně dáte synchronizaci, tak se vám opětovně přenese z PC do přehrávače a nedojde k vymazání v počítači.

Dalšími součástmi dodávaného programového vybavení jsou následující programy:
  • Creative File Manager - obdoba Windows průzkumníka, která má sloužit k přenášení souborů do přehrávače. Přestože umožňuje vytvářet v přehrávači složky a umístit do nich soubory nikde v přehrávači nejsou tyto vidět. Pokud má někdo s tímto programem zkušenosti, budu rád, když je doplní do dizkuních fór.


Obr. 9 - Creative File Manager
klikněte pro zvětšení

  • Creative Player Detector - prográmek, který vás upozorní na připojení přehrávače k vašemu počítači.


Obr. 10 - Creative Player Detektor
  • Interactive Tutorial - flashový tutorial pro seznámení s možnostmi a ovládáním přehrávače a dodávaného software.

Pozn.: Na další stránce najdete popis práce s přehrávačem, osobní dojmy a závěrečné hodnocení.