Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová dvaadvacítka od HP - w2207

7.8.2007, Pavel Kovač, recenze
Nová dvaadvacítka od HP - w2207
Kdo zná monitory HP, jistě moc dobře ví, že jejich výrobky patří k těm lepším na našem trhu. Jejich hlavní nevýhodou pro spoustu lidí byl až příliš strohý design. A právě na design se zaměřila nová série pro domácí použití. Doufejme, že výrobce nezapomněl na to nejdůležitější, na kvalitu obrazu.

Pozorovací úhly


U technologie TN nelze předpokládat žádné extra široké pozorovací úhly. Uvidíme, co ukáží testy. Papírové hodnoty jsou 160° v obou směrech.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Horizontální naklopení v úhlu 45° neodhalilo žádné závažnější problémy. Bílá barva sice lehce žloutne, ale to se zkrátka musí předpokládat.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Extrémní úhel ještě více zežloutne, samozřejmě klasá jas i kontrast. Na technologii TN to je výsledek lehce nadprůměrný. Uvidíme, co provede vertikální pozorovací úhel, který bývá daleko problematičtější a některé monitory při pohledu zespod dokonce zcela zčernají.


Pohled pod úhlem 45° zespodu (Pro zvětšení klikněte)

Bohužel toto HP se nevyhlo problémům s vertikálním pozorovacím úhlem. Pohled zespod sice nezčerná úplně, ale barvy se invertují, a tak se na obraz zkrátka moc koukat nedá. Škoda přeškoda, protože jinak byl doteď monitor velice dobrý. Na druhou stranu problémy s vertikálním pozorovacím úhlem má zhruba třetina až polovina TN panelů.


Pohled zespodu (Pro zvětšení klikněte)

Pohled zespod v extrémním úhlu je již potvrzením předchozího. Barvy zůstávají v inverzi a obraz je nesledovatelný. Inu TN.


Barevné podání


Při zobrazení bíločerného přechodu jsem byl velice příjemně překvapen kvalitou zobrazení. Nejen že na první pohled není vidět žádné proužkování ani dithering, ale dokonce se monitor odprostil od různých barevných nádechů ve světlých resp. tmavých místech. Inu v této disciplíně si monitor vede velice dobře. Při podrobnějším zkoumání sice vidíme dithering s FRC, ale to už je takové rýpání. Na druhou stranu nezapomínejte na onen dithering při editaci fotografií, kde může činit problémy.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,3MB), malý výřez (0,4MB).

Dalším testem na řadě je duhový přechod. V tomto testovacím obrazci lze velice dobře vypozorovat kvalitu barev a hlavně gamut. Právě gamut má tento monitor o něco širší než většina TN panelů. Dokonce není ani výrazně posunut k modré resp. fialové barvě. U přechodu ze žluté do červené barvy jsem si sice všimnul lehkého schodu a proužkování, ale opět to není nic závažného.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,0MB), malý výřez (0,4MB).

Reálná fotografie odhalila pár nedostatků v podobě lehce přepálené žluté barvy, ale nebylo nic jednoduššího, než zapnout OSD menu a barvy ručně seřídit. Poté již byly okvětní lístky dobře prokresleny a oddělené od sebe. V makro fotografii kapek vody na trávě lze vypozorovat až úžasnou hloubku obrazu a to hlavně díky velice temné černé. Pokud tedy hledáte LCD monitor pro neprofesionální použití a zdá se vám cena za VA/IPS příliš vysoká, tak možná právě toto HP může být horkým kandidátem.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,3MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Monitor dokázal rozlišit hodnoty 3/0 a 254/255. Pozornému čtenáři jistě neuniklo, že hodnota 254/255 je pro technologii TN s 6-bit barvami nereálná. Vysvětlení je však velice jednoduché. Pokud monitor použije barevné korekce a nelze zobrazit nativní barvy, tak lze tyto hodnoty posunout jakýmkoli směrem.


Podsvícení


Ach to HP. Nevím, co nám to stále dělá. Firma HP má velice dobré monitory, dnes nám dokázala, že i design jí není cizí, ale stále nedokáže vyrobit monitor s kvalitním podsvícením. Tento kousek dosáhl v našem měření pouze 26,6 % a to ještě není konečná hodnota, protože 14 % plochy je pod intenzitou 65 %, a tak si "vysloužil" postih 15 %. Ve výsledku tedy jde o hodnotu 11,6 %.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.