Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nová krev od MSI

24.2.2003, Igor Viduna, recenze
Nová krev od MSI
Značka MSI se již u nás stal synonymem pro atraktivní design i kvalitu. Samozřejmostí se stal tzv. D-Bracket. My vám dnes představíme model K7N2.
Kapitoly článku:
Už jsme si zvykli, že pohled na čelní stranu desky se již dávno není standardně stejný (jako tomu bývalo kdysi) a liší se prakticky kus od kusu. Naše deska například má zabudovány 4 USB 2.0 porty, konektor RJ45 a výstup zvukové karty je ochuzen o game-port, který je v současnosti stejně již asi zbytečností. Důvod je prostý a tím je nedostatek místa, kde mohou konektory být až umístěny. Dříve se asi se 4 USB konektory nepočítalo, a proto se musí improvizovat. Jiní výrobci například využívají pro zvukovou kartu místo sériového portu, který chybí i zde, uvolnil totiž místo pro VGA výstup, který však tento typ čipsetu neopodpruje.


 
Obr.04 – Zadní panel
Pro detail klikněte myší


Jak je vidět, tak výrobce již zaznamenal rostoucí nároky Athlonů XP na spotřebu energie, a proto přidělal přídavný konektor napájení, jaký známe z desek pro Intel Pentium 4.



Obr.05 – Ve dvou se to lépe táhne...

Chladič North Bridge je velký, a proto nevadí, že je pasivní. Alespoň nebude zbytečně hlučit.


 
Obr.06 – Proč nebýt pasivní?


Jak již bylo řečeno, tak MCP2 podporuje ATA133, 6x USB 2.0 i 6-kanálové audio – tzv. APU (Audio Procesor Unit). Musíte se však připravit na to, že zvuk nebude tak kvalitní jako u vyspělejší verze MCP2-T, který podporuje technologii SoundStorm.



Obr.07 – I malý leccos zvládne...


Pro integrovanou zvukovou kartu zvolili inženýři od MSI čip Realtek ALC650, ten není sice tak vyspělý jako C-Media 8738LX. Přesto však taktéž zvládá 6-kanálový Surround, nedostatky oproti vyspělejšímu řešení jsme už zmínili. (Je možné přikoupit i S-Bracket a získat tak SPDFI výstup.)


Obr.08 – Čip Realtek ALC650


D-Bracket je specialitou desek od MSI. Pro méně znalé je to velmi užitečná pomůcka, protože pomocí LED-diod vás informuje o případných potížích s komponentami, jde však pouze o základní informace. Součástí jsou i dva USB 2.0 porty, z nichž jeden je přelepen nálepkou, která vás varuje, abyste ho nepoužívali, když využíváte Bluetooth. Asi pro případ, kdyby jste  si potřebný řadič dokoupili. Deska samotná totiž potřebný konektor má.



Obr.09 – D-Bracket
Pro detail klikněte myší

Závěrem vás zase jistě potěšíme fotkou manuálu, s CD disky a kabely atd.



Obr.10 – No, comment... :-)
Pro detail klikněte myší

Deska má ale co nabídnout i ladičům výkonu. Můžete zde nastavovat frekvenci FSB v rozmezí 100-200MHz po 1MHz,  napětí procesoru v rozmezí 1,550 – 1,8V (min. 0.025V), napětí pamětí v rozmezí 2,5V - 2,7V (min. 0,1V) a napětí sběrnice AGP v rozmezí 1,5 -1,7V (min. 0,1V). I majitelé „odemčených“ Duronů si přijdou na své, protože násobič lze také měnit. Samozřejmostí je pak možnost velmi podrobného nastavení časování pamětí. Vše se pak děje pohodlně přímo v BIOSu. Verze BIOSu 3.0.



Obr.11 - Pár fotek BIOSu
Pro detail klikněte myší