Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Nový Celeron: vyplatí se?

12.6.2002, Pavel Švéda, recenze
Nový Celeron: vyplatí se?
Před nějakou dobou jsme vám při příležitosti uvedení nového Celeronu, založeného na jádře Pentium 4, slíbíli jeho důkladné otestování a nyní přicházíme s výsledky. Pro srovnání jsme do testu navíc zařadili Pentium 4 1,8 GHz a zatím nejrychlejší Pentium 4 - 2,53 GHz. Ani příznivci AMD však nepřijdou zkrátka, zástupce této platformy bude reprezentovat Duron 1,3 GHz a Athlon XP 1700+.
Pokračování výsledků dílčích testů PCMarku 2002 z předchozí části:


Obr. 26 - Audio Conversion



Obr. 27 - 3D Vector Calculation



Obr. 28 - Crunch - Jpeg Decoding



Obr. 29 - Crunch - Raw Block Modify 3072KB



Obr. 30 - Crunch - Blit Test

Závěr

Pro názorné shrnutí jsme připravili tabulku s procentuálním vyjádřením výkonu Celeronu vůči ostatním procesorům. Jako základ byl vzat Celeron, červená barva označuje o kolik procent je daný procesor rychlejší než Celeron, černá o kolik procent je srovnávaný procesor vůči Celeronu pomalejší.


Tab. 1 - Tabulka výsledků v procentech

Nový Celeron se neukázal zrovna v nejlepším světle. Ve všech praktických benchmarcích (Quake III Arena, Wolfenstein, Comanche, Lame, Cinema 4D XL) se umístil až na posledním místě dokonce až za Duronem 1,3 GHz (!) Jediné testy kde získává nad AMD náskok jsou testy paměťové propustnosti a testy FPU s použitím rozšířené instrukční sady iSSE2, jedná se však o úzce zaměřené syntetické testy.

Vyplatí se tedy koupit nový Celeron? Zcela určitě NE. Za mnohem méně peněz můžete u "konkurence" obdržet výkonnější řešení a pokud už na prsou hrdě nosíte nápis: "S Intelem navždy a nikdy jinak..." došetřete a kupte raději plnokrevnou P4, Celeron za to určitě nestojí.