Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia 3D Vision okem pařana

1.10.2009, Martin Kuchař, recenze
nVidia 3D Vision okem pařana
O nVidia 3D Vision se dnes mluví na každém rohu. Všichni výrobci her stále optimalizují své tituly, aby oblíbenou technologickou specialitku mohli přidat i pro své zákazníky. Je ale 3D opravdu 3D a poradí si současné i starší tituly s prostorovým zobrazením?
Dostáváme se k finálnímu zhodnocení, které bude veskrze pozitivní. I když jsme zpočátku byli z této technologie lehce na rozpacích – mnoho světových serverů se při testování prvních zkušebních vzorků stále potýkalo s nespočtem obtíží. Některým bylo špatně od žaludku, mnohé bolela hlava a celkově byl výsledný dojem spíše negativní právě kvůli špatným fyzickým pocitům testerů.

Nám se ale do redakce dostal samotný kit čítající brýle, IR transmiter, potřebnou kabeláž a samozřejmě i 120Hz monitor Samsung 2233RZ, na kterém jsme všechny testy provedli. Bohužel model od společnosti ViewSonic je v ČR absolutně nedostupný, avšak dá se očekávat, že z pohledu elektroniky se bude jednat o kousek zcela totožný s modelem společnosti Samsung.



Po dlouhodobém testu, kdy jsme u panelu seděli i několik hodin a hráli všechny testované hry v různém sledu – střídali jsme kousky s horšími i lepšími výsledky, abychom navodili nejhorší možný pocit, jsme došli k velmi pozitivnímu zjištění. Současná prodejní verze nVidia 3D Vision je natolik kvalitní, že i při dlouhém sezení a "paření" se nemusíte bát nevolnosti nebo bolesti hlavy.

Důležitou věcí je ale místo, kde budete hrát. Právě okolí může výsledný pocit výrazně zhoršit. Zářivky, žárovky, venkovní světlo nebo dokonce sluneční světlo, to všechno vám do brýlí pustí nepříjemné blikání, které je pro mozek opravdu nepříjemné a může výše zmíněné potíže opravdu způsobit – stačí se zhruba na jednu minutu zkusit dívat přes brýle na zářivku a můžeme vám zaručit, že brýle z očí velmi rychle a hlavně rádi sundáte.


Jediný monitor na českém trhu podporující 120Hz - Samsung 2233RZ.

Na hru si tedy nechejte čas večer, až půjde manželka či přítelkyně s kamarádkami na čaj, zatáhněte rolety, žaluzie a zhasněte – právě v těchto podmínkách si 3D Vision opravdu užijete.

Další věcí, na kterou byste měli myslet, je výkon vašeho stroje. Naše testovací sestava si s většinou her poradila, ale nastavit vše na opravdu maximální detaily včetně vyššího vyhlazování, dostaneme se pod hratelnou hranici – GeForce GTX 260 přitom rozhodně nepatří do sterého železa a pořád se jedná o slušnou grafickou kartu.

Je pravděpodobné, že budete chtít využít opravdu vysoké grafické kvality moderních her a při kombinaci s 3D Vision za to budete muset zaplatit poměrně velkou daň v podobě investice do grafické karty nejvyšší třídy – alternativou budiž investice do druhé karty zapojené v SLI.



Vysoké nároky na výkon a problém s umělým osvětlením ale nemůžeme dávat za vinu společnosti nVidia – bohužel frekvence blikání zářivek je pro tuto technologii nevhodná a s tím se toho moc udělat nedá. Rozhodně tedy můžeme 3D Vision jako takové pochválit a doufat, že se v brzké době objeví další tituly, které po vzoru Resident Evil 5 nebo Left 4 Dead nabídnou prakticky bezchybné 3D zobrazení.

Za zapůjčení soupravy 3D Vision děkujeme českému zastoupení společnosti nVidia.



Za zapůjčení monitoru 2233RZ děkujeme českému zastoupení firmy Samsung.