Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia GeForce 7800 GTX - výkon pod drobnohledem

7.7.2005, Patrik Steiner, Martin Štěpánek, recenze
nVidia GeForce 7800 GTX - výkon pod drobnohledem
S recenzí nové grafické karty GeForce 7800 GTX jsem se docela opozdili, ale vše jen proto, abychom mohli přinést opravdu podrobné testy. Nově jsme se také podívali, jak na tom jsou grafické karty při přehrávání HD-Videa, které se začíná stále více prosazovat. Dále nechybí výsledky v nové hře Battlefield 2 a to vše i s dvojicí G70 v SLI režimu.
Nová grafická karta GeForce 7800 GTX ve mě zanechala trochu směsici zvláštních pocitů. Co se týká výkonu, v syntetických testech jako je 3D Mark nebo ShaderMark karta ukazuje opravdu značný nárůst výkonu, především co se týká výkonu Pixel Shaderů (je zde více pixel pipelines a ty byly ještě dále vylepšeny). Ovšem také jsme se mohli přesvědčit, že ve většině her je rozdíl mezi GeForce 7800 GTX a 6800 Ultra mezi 20-40% a to především v rozlišení 1600×1200 se zapnutým vyhlazováním. Během testů jsme narazili na problém výkonu procesoru. Se stále vzrůstajícím výkonem grafických karet roste výkon procesorů příliš pomalu a náš testovací procesor Pentium 4 Extreme Edition dost nestíhalo. Ovšem co jsem četl i jiné recenze, nestačí ani AMD Athlon64 4000+. A to se už dostávám k SLI řešení. Výkon SLI mě po většinu testování příliš neoslnil právě kvůli brzdě v podobě CPU. Hry ve kterých si SLI přišlo na své byly Battlefield 2 a The Chronicle of Riddick. V těchto dvou hrách se výkon SLI opravdu hodí.

Jinak co se týká provedení grafické karty, tak jak MSI tak i referenční karta jsou ve srovnání s GeForce 6800 Ultra poměrně tiché karty. Hlavně není potřeba vymýšlet speciální chladiče, protože už referenční je jednoslotový a dostačující.



Pokud chcete slyšet doporučení, je následující: pokud máte GeForce 6800 (non-Ultra, GT, Ultra), pak nemáte prakticky žádný důvod k výměně za G70. Pokud máte kartu slabší, je G70 jistě zajímavou volbou, ale aby jste poznali výkonnostní rozdíl ve srovnání s GeForce 6800 Ultra, je potřeba hrát v 1600×1200 s FSAA a AF, tedy zapomeňte na LCD monitory (krom 20" a větších). A co se týká SLI řešení, snad není třeba komentovat, že se jedná hlavně o marketing a než zakoupit dvě grafické karty v hodnotě přes 15tisíc korun, doporučuji koupi velmi silného procesoru. Pokud chcete sytit G70, tak zapomeňte na Celerony nebo Semprony, to jsou pak vyhozené peníze.

Za zapůjčení grafické karty nVidia GeForce 7800 GTX děkujeme nVidii.
Za zapůjčení grafické karty MSI NX7800 GTX děkujeme Levi International a.s.
Cena MSI NX7800 GTX je: 15 850kč bez DPH



Rovněž děkujeme za zapůjčení pamětí Mushkin a zdroje Hiper od firmy FOX Computers
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.