Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

nVidia GeForce 7800 GTX - výkon pod drobnohledem

7.7.2005, Patrik Steiner, Martin Štěpánek, recenze
nVidia GeForce 7800 GTX - výkon pod drobnohledem
S recenzí nové grafické karty GeForce 7800 GTX jsem se docela opozdili, ale vše jen proto, abychom mohli přinést opravdu podrobné testy. Nově jsme se také podívali, jak na tom jsou grafické karty při přehrávání HD-Videa, které se začíná stále více prosazovat. Dále nechybí výsledky v nové hře Battlefield 2 a to vše i s dvojicí G70 v SLI režimu.
O výkonu grafických karet v 3D Marcích se mluví všude a neexistuje jediná recenze, která by tyto testy neobsahovala. Případný takový test by byl hned odsouzen k záhubě a čtenáři by autora v diskuzi rozšlapali na kopytech. Ale už méně se mluví o přehrávání HD-Videa, které je také poměrně náročné pro procesor a právě grafická karty by měla zátěž z CPU přebírat.

Provedli jsme poměrně jednoduchý test, kdy bylo ve Windows Media Playeru puštěno HD-WMV video s rozlišením 1080i. Přitom bylo pomocí správce úloh monitorované vytížení procesoru.



Z celého testu je patrné, že není prakticky žádný rozdíl vytížení CPU při přehrávání na ATi X850 nebo nVidia GeForce 7800GTX. Problém ale nastane, když jsou zapojeny dvě grafické karty ve SLI režimu. Jak si můžete všimnout, vytížení následně stoupne o téměř dvě třetiny. Stejný problém postihuje i GeForce 6800 Ultra ve SLI.

Kvalita přehrávání




GeForce 7800 GTX SLI

GeForce 7800 GTX

GeForce 6800 Ultra

Radeon X850XT PE
>> klikněte pro zvětšení <<

Co se týká hodnocení kvality přehrávání HD-WMV videa, zde již rozdíl není ani u SLI karet. nVidia při prezentaci G70 sice upozorňovala na nové vlastnosti, které by měly zlepšit přehrávání videa, ovšem v praxi při přehrávání je velmi těžké všimnout si rozdílů.
Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.