Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT Rogue: malý obrněnec

19.8.2008, Jan Vítek, recenze
NZXT Rogue: malý obrněnec
Dnes si představíme skříň NZXT Rogue pro základní desky Micro ATX, která je postavena z masivního, až 3,8 mm silného hliníkového plechu. Je určena pro herní sestavy, má modré či červené podsvícení, horní akrylové okno a prostor pro až pět 120mm ventilátorů.
Kapitoly článku:

Instalace


Skříň NZXT Rogue je tedy uzpůsobena tak, abychom si mohli základní desku i s kartami a případně chladičem procesoru pohodlně nainstalovat na vytažený tray. To se však neukazuje jako taková výhoda, jak by se mohlo zdát. Jednak ani průměrně vysoký chladič procesoru nelze na desku nasadit ještě před zasunutím traye do skříně. Náš Thermalright XP-90C se však vešel se sundaným ventilátorem. NZXT také říká, že si můžeme předem aspoň nainstalovat přídavné karty, ale to jednak není taková výhra a potom to také není bezproblémové, protože naše testovací MSI NX8800GTS svou horní hranou dost drhla o skříň, až jsem se na takovou práci vykašlal a téměř vše doinstaloval už s deskou umístěnou ve skříni.
  • Základní deska Gigabyte GA-K8NMF-9 (nForce4-4X)
  • Procesor: Athlon 64 FX55@2.6GHz
  • Chladič a ventilátor: Thermalright XP-90C + Papst 4412 N/2GLE
  • Operační paměť: V-Data 256MB DDR400
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS (GeForce 8800 GTS)
  • Pevný disk: Western Digital 80GB (WD800JB)
  • Zdroj: Coolermaster RS-450-ACLY – 450W


Pokud by tedy tato skříň neměla vysouvací tray, o nic bychom v podstatě nepřišli, protože je k základní desce seshora a ze stran lepší přístup než v kdejakém MiddleToweru. Skříň by pak mohla být jednodušší a v důsledku i o něco levnější. Další otázkou je použití typu CPU chladiče. Nějaké rozměrnější věžovité heatpipe chladiče zde nepřípadají v úvahu, protože jsou seshora omezeny napájecím zdrojem a nemohou být vyšší než nějakých 12 - 13 cm. Kdyby však v této skříni byla základní deska posunuta více ke kraji a napájecí zdroj také, vzniklo by nad procesorem více místa, avšak to není tak jednoduché, protože se někam ještě musí vejít boční ventilátory.


- klikněte pro zvětšení -

Podíváme se ještě do nainstalované sestavy z druhé strany. Co se týče umístění zdroje, zde nemám výhrady. Především pro kabeláž je jako stvořená část 5,25" šachty, kam se její podstatná přebytečná část dá umístit aby nestrašila. Ve výsledku si tak můžeme v sestavě dobře uklidit, což se počítá.


- klikněte pro zvětšení -


Teplotní testy


Tato skříň dovoluje uživatelům využít celkem pěti ventilátorů o hraně 120mm, což je na skříň kompatibilní pouze s Micro ATX základními deskami opravdu dost a takové možnosti má i málokterý ATX BigTower. Na druhou stranu je tato skříň podstatně větší než běžné modely pro Micro ATX desky, až se člověk může divit, že se do ní vejde pouze takto malý formát.


Ventilátory dodávané firmou NZXT jsou tři (zadní s modrým podsvícením), všechny jsou napájeny z Peripheral Power konektorů, označeny FJ1202512SM a jediné info, které o nich firma poskytuje, nám sděluje, že mají kluzná ložiska. Kvůli způsobu napájení si ani my otáčky nezměříme, ale osobně bych tipoval, že jsou celkem dost pod 1000 RPM, kolem 800-900 RPM, protože jsou opravdu tiché a nijak neruší, i když jejich motorky trošku vrčí. I když tedy zapojíme všechny tři, je skříň sama o sobě velmi tichá a to se počítá.

A jak je tedy rozvržené chlazení? Levý nasávací ventilátor je jako stvořený pro to, aby se postaral o přísun čerstvého vzduchu pro grafickou kartu, která si v našem případě teplý vzduch sama odvádí mimo skříň a nad ní ještě pomáhá cirkulaci vzduchu napájecí zdroj. Chlazení procesoru pak napomohou dva vyfukující ventilátory - jeden vzadu vedle zdroje a jeden v pravé bočnici. Takové uspořádání je dle mého názoru pro naši sestavu naprosto dostatečné a další ventilátory toho již kromě zvýšení hluku moc nesvedou, ale přesvědčíme se.

Při teplotě okolního vzduchu 22 °C jsem se rozhodl udělat celkem tři testy. První proběhl pouze se zapnutým zadním ventilátorem, druhý ve standardní konfiguraci se třemi ventilátory a naposled jsem do skříně přidal další dva ventilátory Noctua NF-P12 zpomalené na 800 RPM (nasávající a vyfukující), aby korespondovaly se zbytkem chlazení.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
40 °C
56 °C
Chipset
65 °C
72 °C
GPU
58 °C
84 °C
Pouze zadní ventilátor

Zde máme tedy úvodní výsledky, o kterých se nedá říci, že by byly překvapující. Podle zkušeností z chování komponent při jiných testech je mohu označit za odpovídající. Podívejme se, jak s teplotami zatočí dva další ventilátory.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
38 °C
53 °C
Chipset
64 °C
71 °C
GPU
56 °C
80 °C

Podle očekávání se snížily teploty především procesoru a grafické karty. A nakonec byly do skříně přidány dvě zmíněné zpomalené ventilátory Noctua. Ty se podepsaly především na snížení teploty čipové sady, respektive ten nasávající, protože byl postaven přímo proti nevysokému chladiči čipové sady.

Ikona Odkaz na databázi
IDLE
LOAD
CPU
38 °C
52 °C
Chipset
62 °C
68 °C
GPU
55 °C
79 °C