Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT Rogue: malý obrněnec

19.8.2008, Jan Vítek, recenze
NZXT Rogue: malý obrněnec
Dnes si představíme skříň NZXT Rogue pro základní desky Micro ATX, která je postavena z masivního, až 3,8 mm silného hliníkového plechu. Je určena pro herní sestavy, má modré či červené podsvícení, horní akrylové okno a prostor pro až pět 120mm ventilátorů.
Skříň NZXT Rogue je velmi ojedinělý model, jehož ekvivalent jen tak někde nenajdeme. Charakterizuje jej použití kvalitního a pevného materiálu, tedy místy až téměř 4 mm tlustého plechu, velmi dobré chlazení pomocí tří 120mm ventilátorů a pozic pro další dva a také na svou třídu velké rozměry. S čistotou zpracování se firma nijak příliš nezabývala, a tak tato skříň připomíná spíše hliníkovou skládačku, což ale nutně není na škodu. To ostatně doprovází i velký počet jiných hliníkových skříní, protože se jednoduše s tímto materiálem nepracuje tak snadno jako se SECC ocelí, zvlášť když jde o tak silné plechy.




Ocenění TREFA získává skříň NZXT Rogue
za kvalitní materiál, rozvržení, dobré chlazení a tichý provoz. Logo ocenění je ke stažení zde.


Výhodou je kromě počtu podporovaných ventilátorů také příkladné provedení zadního roštu, prachové filtry a také tichý provoz. Naproti tomu by nasávací ventilátory měly vanout spíše mezi karty než zboku na ně, ale to snad pouze v případě, že jich používáte víc, zde tedy dvě. Kvalita použitého materiálu nám zase zajistí pevnost celkové konstrukce a způsob složení skříně zase rychlou a snadnou údržbu. K tomuto se vztahuje i vysouvatelný tray základní desky, ovšem ten mě nepřesvědčil o tom, že by byl nějak důležitý. I menší chladiče procesoru stejně musíte nainstalovat až se zasunutým trayem a také naše testovací GeForce 8800 GTS při zasouvání traye velmi citelně drhla o skříň, nehledě na to, že Rogue má díky snadno sejmutelným bočnicím velmi dobrý přístup k hlavním komponentám i tak.





A poslední otázkou je velikost skříně versus nabízené možnosti, které vycházejí především z kompatibility pouze s Micro ATX skříněmi. NZXT Rogue kvůli rozměrné základně zabere podstatně více prostoru než běžný Middle Tower, do nějž se však samozřejmě vejdou ATX a někdy i Full ATX desky. A z tohoto pohledu můžeme tvar Rogue vidět spíše jako plýtvání prostorem. Přesto si ale dle mého názoru NZXT Rogue zaslouží za své kvality ocenění TREFA.


Kvalitní materiál i sestavení
Nároky na prostor a hmotnost
Dobré rozvržení skříně a možnosti chlazení
Tray základní desky nemá velké využití
Tichý provoz
Ikona Odkaz na databázi
Brašna pro přenášení v příslušenství
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 2 833 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu NZXT Rogue poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>


Za zapůjčení skříně NZXT Rogue děkujeme společnosti JSComputers




---------------------------------- English translation of the conclusion ----------------------------------

NZXT Rogue is a rather unique computer chassis and one would hardly find a similar one. It can be described as a case that uses fine and strong material, that means in some places almost 4 mm thick metal plates, powerful cooling system consisting of three 120mm fans and also positions for two more and it also is not particularly small piece of hardware. Considering the overall look, it does not seem that NZXT created this case with respect to nice and clean finish and Rogue looks more or less like a metal puzzle, which is not amiss. Also other cases which are made of this strong aluminium look alike, simply because it is not as easy to machine this material as, let's say, SECC steel.

A real advantage is apart from the number of supported fans also exemplary rear fan grill, dust filters and also silent run thanks to low fans' revolutions. Maybe the intake fans should rather blow in between the PC cards than from the side panel, but that would be appropriate if the computer used two graphics cards. The overall Rogue's quality is ensuring that the case will be firm and its composition is great for fast disassembly. Here we get to the detachable motherboard tray which I, however, did not find useful. Even small CPU coolers have to be installed with the motherboard already in place and also our GeForce 8800 GTS hampered when I tried to slide the tray into the case. Anyway, it is easy to install all the components into the case thanks to the detachable side panels, so you can forget about the tray.

And the last question is the overall size of the case in contrast with its potential. Its base is in comparison with classic Middle Towers huge, yet the case supports only Micro ATX form factor and perhaps all Middle Towers support ATX mobos, sometimes even Full ATX ones. When we look at Rogue from this point it can be also seen as a waste of space, but that is up to you. In spite of this all, NZXT Rogue in my opinion deserves to be awarded with our TREFA prize.



Vývoj ceny testovaného produktu: