Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT S340: na míru běžným sestavám

6.3.2015, Jan Vítek, recenze
NZXT S340: na míru běžným sestavám
Společnost NZXT nedávno vyslala na trh nové verze skříní S340, které si můžeme zakoupit v několika barevných kombinacích. My se dnes na jeden model podíváme a zhodnotíme, co nám za cenu pod 2000 Kč s DPH nabídne.
Kapitoly článku:
NZXT S340 je v nabídce od loňského podzimu a na začátku tohoto roku se její výrobce rozhodl na trh dodat další verze, které se budou lišit svým zbarvením. Jde však pouze o detaily, takže vedle celé bílé a celé černé verze, kterou si vyzkoušíme my, je v nabídce také černá verze s modrými doplňky a vedle ní i s červenými doplňky. Jedná se o vcelku jednoduchý model, který je určen pro uživatele hledající nenápadný vzhled, ovšem i tak budou moci ocenit boční plexi, skrz něž uvidí především základní desku a její komponenty.


- klikněte pro zvětšení -

Tito uživatelé ale nesmí postrádat možnost instalace optické mechaniky, pro niž tu není vůbec žádná pozice a co se týče pevných disků a SSD, těch dovnitř také nenacpeme mnoho. Nicméně právě o to jde. Většina osobních počítačů si vystačí s jedním nebo dvěma disky / SSD, a to zvláště v době vysokokapacitních NAS a cloudu. Namísto mnoha diskových pozic si tak můžeme zajistit především kvalitní chlazení našich komponent.



Testovaná skříň došla v bílé krabici, na níž NZXT jako obvykle ukazuje modelový a velmi uhlaazený systém. Zdůrazňuje tak možnosti správy kabeláže, které nám má model S340 nabídnout.

Model
NZXT S340 (CA-S340W-B1) - černá
Rozměry
200 x 445 x 432mm (Š x H x V)
Hmotnost
7,05 kg
Materiál
SECC, ABS plast
Kompatibilita
Mini ITX, Micro ATX, ATX
až 161 mm vysoký CPU chladič
až 334 mm dlouhé karty (364 bez předního vodního radiátoru)
Šachty
2+1x 3,5"
2x 2,5"
Přední I/O panel
2x USB 3.0, 2x audio
Sloty
7x
Chlazení
Ventilátory
Přední: 2x 140mm / 2x 120mm
Vrchní: 1x 140 mm / 1x 120 mm (nainstalován jeden 120mm FN V2 Fan)
Zadní: 1x 120mm (nainstalován jeden 120mm FN V2 Fan)

Radiátory
Přední: až 280mm nebo 240mm
Zadní: 120mm
Verze
černá
bílá
černo - modrá
černo - červená

NZXT S340 je určena pro základní desky formátu ATX či menší, přičemž pojme i dlouhé grafické karty a vysoký procesorový chladič. V tomto případě ale musíme už hledat dopředu, zda se zrovna náš model dovnitř vejde, protože 161 mm už může být na hraně. Jde v podstatě o velmi jednoduchou skříň, alespoň dle pohledu na základní specifikace. Chybí pozice pro mechaniku a úložných zařízení, tedy disků a SSD můžeme dovnitř vměstnat maximálně pět, přičemž ani jedno nebude překážet v hlavní komoře. Jde tedy zároveň o moderní skříň pro moderní počítače, která by měla vyhovovat požadavkům většiny uživatelů.

Nemáme tady ani žádnou zvláštní výbavu, jako je regulátor otáček ventilátorů, systém jejich napájení, podsvícení, čtečku karet či cokoliv jiného nad rámec dvou USB 3.0 a audio konektorů. Co se týče chlazení, v základním balení dostaneme dva ventilátory FN V2 o velikosti 120 mm, jež si můžeme dle libosti přesunout třeba dopředu. My tak jistě učiníme, neboť s věžovitým chladičem je provoz zadního i horního ventilátoru nesmysl.


Hlavní přednosti skříně


Skříň je určena pro středně náročné uživatele, pokud tedy můžeme soudit dle její ceny, přičemž díky bočnímu oknu bychom hádali, že je vhodná především pro herní sestavy. Jinak je ale její design velmi střízlivý, a tak ji označíme spíše za univerzální model, který by neměl svým vzhledem vyloženě urazit žádného uživatele. Ti ale musí zapomenout na optické mechaniky a možnost instalace mnoha disků. Celkově jde tedy o následující přednosti:
  • více barevných verzí
  • střízlivý design (nenarušuje jej přední mechaniková pozice)
  • rozumná cena


Zpracování skříně


Na této skříni je překvapivý především přední panel, který je jednolitý, takže jej odshora až dolů tvoří jeden kus ocelového plechu. Ten sice drží plastová konstrukce, ale ta je na stranách překryta bočnicemi, takže bude vidět leda její část nahoře a dole. NZXT S340 nám přitom připomene minulá léta, kdy muselo být vše hladké a lesklé. I tento panel je lesklý, i když není rovný jako zrcadlo. I tak jsou na něm ale vidět (zvláště v odlescích) veškeré otisky, materiál přímo přitahuje prach a je na něm vidět každý sebemenší škrábanec. Čili nejde zrovna o praktický povrch a uživatel udělá dobře, když se bude k této skříni chovat velmi obezřetně, neboť každé poškození povrchu bude velmi patrné. Jediná věc, která narušuje vzhled předního panelu, je těžko viditelné logo firmy NZXT umístěné ve spodní části.



Bočnice doléhají přímo až k plechu předního panelu a jsou stejně jako on rovné a ničím nenarušované. To tedy samozřejmě až na velké plexisklo v levé bočnici, které je ale zarovnané, takže nijak nevystupuje ven a ani se nepropadá do skříně. A pak tu jsou nezbytné přítlačné šroubky pro zajištění panelu a zadní madlo, což napovídá, že jej budeme vysunovat jako obvykle směrem dozadu. Obě bočnice mají naprosto stejný povrch jako přední panel, takže jsou také lesklé, a to i z druhé strany.


- klikněte pro zvětšení -

Pravá bočnice nám na fotografii vystaví pouze své černočerné tělo, takže toho bohužel moc neuvidíme. Zde musím upozornit na to, že fotografie skutečně nejsou podexponované. Plech nastříkaný černým lesklým lakem je skutečně tak tmavý a daleko tmavější, než jsou obvykle černé skříně s matnou povrchovou úpravou.


- klikněte pro zvětšení -

To se ostatně ukazuje i na kontrastu tmavých částí a odlesků v zadním panelu, který je také lesklý. Zde jinak nenarazíme na nic pozoruhodného. Je vidět, že 120mm ventilátor se dozadu sotva vejde a co se týče záslepek, jejich přítlačné šroubky jsou umístěny zvenčí skříně, takže záslepky samotné nejsou zapuštěny uvnitř jako obvykle. I díky tomu může být v interiéru více místa.

Dále tu máme spodní pozici zdroje s rámečkem přidržovaným na místě opět přítlačnými šroubky. Z toho zase můžeme vyvodit, že bude třeba napájecí zdroj instalovat skrz tento panel a jinudy to nebude možné, jinak by se výrobce s takovýmto prvkem vůbec neobtěžoval.



Ukážeme si také detail zadního roštu pro instalovaný 120mm ventilátor. Ten je příhodně vypoulený směrem ven, ovšem dle mého názoru je mřížka příliš "mohutná", čili otvory jsou moc malé. Pro lepší proudění vzduchu by bylo lepší, kdyby byly podstatně větší a vůbec nejlepší by byla kulatá mřížka, ale té se od výrobců (až na výjimky) zřejmě asi nikdy nedočkáme.



Vrchní panel má jako jediný z vnějších částí matný povrch, který je také o trošku světlejší. Najdeme v něm jednu nekrytou pozici pro 120mm ventilátor, který budeme moci vyměnit za 140mm model. V přední části pak máme podsvícené tlačítko Power, vedle něj dva porty USB 3.0, dva audio konektory a nakonec LED kontrolku pevných disků či SSD. Zpracování tohoto roštu je velmi podobné jako toho zadního, pouze s tím rozdílem, že není vypoulený, aby lopatky ventilátoru nebyly na něm nalepeny.


- klikněte pro zvětšení -

Vespod je skříň opět lesklá a vybavena asi 3 cm vysokými plastovými nožkami. Zde se nachází jednak jednoduchý prachový filtr v podobě kusu perforovaného plastu přidržovaného za vyražené packy a v přední části máme čtyři podlouhlé otvory. S jejich pomocí můžeme v případě potřeby nainstalovat do samotného dna skříně další 3,5" pevný disk, pokud by nám snad dva nestačily. Jde ale o takovou nouzovku vyplývající z toho, že dole zbylo ještě nějaké místo.

Pokud vám nebylo jasné, kudy mají přední ventilátory nabírat čerstvý vzduch, pak po pohledu na skříň seshora a zespoda je to už jasné. Slouží k tomu výhradně otvory v předním panelu nahoře a dole. Díky tomu bude jejich hluk utlumen, ale přístup k čerstvému vzduchu nebude ideální, ovšem to je společným rysem všech skříní s podobným předním panelem.


- klikněte pro zvětšení -

Zpracování skříně zatím vypadá velmi dobře. Je patrné, že se na lecčem šetřilo, třeba na uchycení spodního prachového filtru, ovšem celkově jsem byl spokojen.