Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

NZXT S340: na míru běžným sestavám

6.3.2015, Jan Vítek, recenze
NZXT S340: na míru běžným sestavám
Společnost NZXT nedávno vyslala na trh nové verze skříní S340, které si můžeme zakoupit v několika barevných kombinacích. My se dnes na jeden model podíváme a zhodnotíme, co nám za cenu pod 2000 Kč s DPH nabídne.

Instalace komponent


Nejdříve přichází na řadu testovací konfigurace, která je založena na procesoru Phenom II X6, jenž dnes už sice není kvůli Piledriverům tak aktuální (však ani ty už nejsou žádná novinka), ale zde jde především o jeho vysokou spotřebu reprezentovanou 120W TDP, takže my jej používáme pouze jako takové hi-tech topítko.

Testovací konfigurace:
  • Základní deska: Gigabyte 890GPA-UD3H (AMD 890GX)
  • Procesor: AMD Phenom II X6 1100T - 120W TDP
  • Chladič: Noctua NH-U12P
  • Operační paměť: Kingston HyperX - KHX2133C9AD3X2K2/4GX
  • Grafická karta: MSI NX8800GTS T2D32OE - NVIDIA GeForce 8800 GTS 320 MB RAM
  • Pevný disk: 2x 1TB Samsung HD103SJ
  • Zdroj: Enermax Infiniti EIN650AWT - 650 W

Základní deska je v této skříni trošku stísněná, ale s trochou opatrnosti se dá dovnitř snadno v pravit i s nainstalovaným chladičem. Naše Noctua se na výšku také vešla, ale moc místa nazbyt tu nebylo. Svislý panel sloužící ke správě kabeláže se bude hodit především k tomu, abychom k němu mohli kabely upnout a ty nesklouzávaly dolů a neodhalovaly se více, než je nutné.


- klikněte pro zvětšení -

Možnosti pro správu kabeláže jsou zde velmi dobré. Skříň je poměrně nízká, takže aby nám kabel pro dodatečné napájení nedosáhl ke svému konektoru, to nehrozilo, zvlášť když mohl ke svému cíli jít přímo. Přebytečné kabely také bude možné schovat hned za zdroj, kde nebudou ničemu vadit a ani je při pohledu zleva nemůžeme vidět. A velmi dobrý přístup máme také ke konektorům u spodního okraje základní desky, a to skrz otvory v přepážce oddělující zdroj a pozice disků.


- klikněte pro zvětšení -


Chlazení skříně


NZXT S340 má velmi blízko k tzv. tichým skříním, mezi něž patří například známá řada Fractal Design Define R. Jejich společným rysem jsou kryté přední ventilátory a mohutné bočnice. NZXT to zde ani nepřehánělo s ventilátorovými pozicemi, takže jich tu máme pouze čtyři. Jedna je vzadu osazena 120mm modelem FN V2 a stejný máme i v horní pozici, ovšem do té můžeme umístit i 140mm ventilátor.

Poslední dvě pozice jsou vepředu a jde 140 a 120mm, které pojmou také 280mm nebo 240mm radiátor vodního chlazení. Ten můžeme dle manuálu přišroubovat pouze přes jeho ventilátory. Pevné disky zde nemají žádnou možnost aktivního chlazení a musí se spoléhat pouze na to, že vyfukující ventilátory zajistí alespoň nějaký pohyb vzduchu kolem nich.


Teplotní testy


Jako zátěžové testy se tu uplatní aplikace 3DMark03 (test Mother Nature), Prime95 a h2benchw. Teploty zase bude odečítat SpeedFan a RivaTuner a to vše při teplotě okolního vzduchu kolem 22 °C, která je ke komponentám ještě velmi milosrdná. Vyzkoušíme si, jakých teplot dosáhneme jednak s použitím pouze zadního ventilátoru a pak se zaměříme na využití předních ventilátorů, jež by měly tomu zadnímu citelně pomoci, protože ten to sám bude mít velmi těžké.

Nyní si uvedeme tabulky s výsledky. Pevný disk tedy nemůže být v této skříni aktivně chlazen, takže celou dobu zůstával na víceméně stejné hodnotě, která bude ve vašem případě záviset na tom, jak moc velkou spotřebu má. Bude tedy vhodné si pro počítač vybrat spíše úsporný disk a ten využít jen jako skladiště dat, přičemž výkon pro systém a jeho aplikace zajistí SSD.

My jsme přesunuli dodávaný 120mm ventilátor z horní pozice, kde by spíše škodil, do přední pozice a k němu přidali další kus. Nejdříve ale byl vyzkoušen provoz pouze se zadním ventilátorem.

Zadní 120mm ventilátor
CPU
31 °C
52 °C
Chipset
42 °C
60 °C
GPU
62 °C
84 °C

Sledovat tak můžeme především rozdíl v teplotách komponent při chlazení skříně pouze pomocí zadního ventilátoru a pak s využitím všech tří ventilátorů. Za přijatelného zvýšení hlučnosti, kdy skříň začala jen o něco víc hučet, teploty výrazně spadly, takže je zřejmé, že u této skříně je vhodné zadnímu ventilátoru pomoci.

Zadní 140mm + 2x přední 120mm ventilátory
CPU
29 °C
49 °C
Chipset
40 °C
57 °C
GPU
60 °C
81 °C

Zapojení předních ventilátorů se tedy v tomto případě opravdu vyplatí, protože na jeden 120mm kus je to moc práce, zvláště když je nasávání čerstvého vzduchu tak složité.