Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OKI B2200: miniatura s LEDovým tiskem

2.5.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
OKI B2200: miniatura s LEDovým tiskem
Žijeme ve světě, kterému vládne miniaturizace. Tento fenomén je důsledkem nejen technologického pokroku, ale také snahy o minimalizaci výrobních nákladů. Důkazem je i dnes testovaná tiskárna OKI B2200, která přináší LED technologii a rozlišení 1200 x 600 dpi.
Kapitoly článku:
  1. OKI B2200: miniatura s LEDovým tiskem
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a závěr
Po nedávném nahlédnutí do sektoru střední třídy laserových tiskáren se vracíme do low-endu a tentokrát se podíváme i na alternativní technologii tisku s využitím LED diod (princip jsme si vysvětlili v recenzi modelu OKI B4250n).


Zaoblený design a kombinace světle a tmavě šedé - tak jde charakterizovat novinka od OKI

Už po vybalení tiskárny mě mile překvapily rozměry - tak malou stránkovou tiskárnu jsem dosud netestoval, i střízlíci jako Canon LBP3000 nebo HP LaserJet 1020 proti ní vypadají neohrabaně a robustně. Na pohled tiskárnička působí sympaticky a především velmi skladně, ale otázkou je, zda zmenšení nebylo dosaženou za cenu mnoha kompromisů, a právě to se pokusíme zjistit.


Přes minimální půdorys zařízení je třeba počítat s dostatkem prostoru za tiskárnou kvůli přečnívajícímu kombinovanému vstupnímu a výstupnímu zásobníku

Nový model od společnosti OKI se od dosud testovaných tiskáren liší nejen svými rozměry - výrazně jiné je celkové uspořádání dráhy papíru. Zásobník médií výrobce umístil "na záda" tiskárny a přímo na tomto zásobníku končí i vytištěné listy. Tento důmyslný systém je pak doplňován štěrbinou ručního podavače na čelní straně zařízení, což umožňuje dosáhnout rovnější dráhy média. Kromě něj je na čele umístěn vpravo také ovládací panel se čtyřmi kontrolkami a tlačítkem pro zrušení tisku. Na opačné straně se pak nachází síťový vypínač.


Ovládací panel není z nejbohatších, to je však v low-endu obvyklé

Propojení tiskárny s počítačem zajistí port USB (v pomalejší verzi 2.0 Full-speed), který se nachází na zadní straně tiskárny. Na ní najdete i uchycení zásobníku médií.


Vlevo vidíte konektor portu USB, vpravo síťovou zásuvku. Vedle USB si můžete všimnout záslepek, na kterých se u vyšších modelů (B2400 a B2400n) nachází paralelní port, respektive ethernetový konektor RJ45.

Před shrnutím vlastností v tabulce si ještě vyjmenujme, co vše s tiskárnou obdržíte - v krabici najdete pouze instalační CD s ovladači a návodem k obsluze, několik prospektů a stručného průvodce instalací a zvlášť zabalený vstupní/výstupní zásobník. Toner je ukryt přímo v tiskárně a je proti vysypání zajištěn fólií. Pro možnost přemisťování se v krabici nachází i černý neprůhledný sáček, do kterého můžete toner vložit, a zamezit tak znečištění útrob tiskárny. Kapacita dodávaného toneru je jen 1 000 stran, standardní má pak kapacitu dvojnásobnou.

Vlastnost Parametr
Rychlost tisku 20 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení 500 - 2 500 stran / 15 000 stran*
Rozlišení tisku 1200 x 600 dpi
Procesor 266 MHz PowerPC
Tiskové jazyky GDI
Gramáž médií 60 - 120 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku 150/30 listů
Datová rozhraní USB 2.0 Full-speed
Instalovaná paměť/možnost rozšíření 8 MB/ne
Příkon (maximální/průměrný/pohotovostní režim/úsporný režim) 660 W / 360 W / 60 W / >10 W
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu) max. 52 dBA / hladina okolního hluku
Rozměry (š x v x h) 321 x 181 x 204 mm
Hmotnost s tonerem a válcem 4,8 kg
* Doporučené měsíční zatížení výrobce neuvádí

Udávaná rychlost tiskárny slibuje dobré výsledky mezi konkurencí, nicméně výkon bude zřejmě trochu brzdit pomalejší verze USB rozhraní.