Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OKI B2200: miniatura s LEDovým tiskem

2.5.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
OKI B2200: miniatura s LEDovým tiskem
Žijeme ve světě, kterému vládne miniaturizace. Tento fenomén je důsledkem nejen technologického pokroku, ale také snahy o minimalizaci výrobních nákladů. Důkazem je i dnes testovaná tiskárna OKI B2200, která přináší LED technologii a rozlišení 1200 x 600 dpi.
Po představení zevnějšku a papírových předpokladů se podíváme na prostředí ovladačů. Ty jsou plně lokalizované a nechybí zde ani nástroj pro hlášení stavu tiskárny a konfiguraci různých funkcí, včetně informací o stavu toneru, což bohužel nebývá zcela obvyklé. Kromě systémů Windows XP/2003/Vista lze tiskárnu provozovat také na počítačích Macintosh (MacOS 10.1 a novější), Linux bohužel oficiálně podporován není.


První obrazovka stavového monitoru


Verze ovladačů i nástroje pro hlášení stavu tiskárny na dodávaném CD byly aktuální


Důležitým tlačítkem na této kartě je to s označením Provedení, kterým otevřete okno s podrobným nastavením hardwaru tiskárny (nacházejí se zde tedy jiná nastavení než ovladačích).


Možnosti konfigurace jsou poměrně rozsáhlé, všimněte si ale také posledního řádku, kde zjistíte zbývající množství toneru

Nastavení obsahují také administrátorskou nabídku (aktivujete ji z nabídky Zobrazit na výše uvedeném obrázku), která umožňuje aktivaci nebo deaktivaci určitých položek nastavení, což se uplatní zejména u vyšších modelů se síťovým rozhraním při jejich nasazení ve firemní síti.


Poslední karta umožňuje nastavit chování samotného nástroje pro sledování stavu


A toto již je pohled na první kartu ovladače, v jednom z podoken můžete nastavit také tisk více (až 4) stran na list, některé tiskárny však nabízejí i více možností a také rozprostření jedné stránky na více listů pro slepení plakátu


Trochu neobvyklé je uspořádání této karty, kde je nastavení kvality tisku promíseno s různými volbami jako počet kopií nebo změna měřítka. Rovněž nechybí režim úspory toneru a možnost vložení vodoznaku na pozadí stránek.


Pokročilá nastavení skrývají i volbu sytosti tisku a trochu kostrbaté překlady některých položek


Další možnosti nastavení kvality skrývá karta Obraz


Poslední karta ovladačů vás může přenést na stránky podpory produktů OKI

Jak jste se mohli přesvědčit, možnosti ovladačů jsou poměrně bohaté, i když někdo možná bude postrádat zmíněnou možnost tisku plakátů. Jinak zde nechybí snad nic podstatného a také volby kvality tisku jsou na velmi slušné úrovni. Jak dalece lze s jejich pomocí skutečně vylepšit kvalitu tisku, se dozvíte v poslední části recenze.