Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OKI B2200: miniatura s LEDovým tiskem

2.5.2008, Zdeněk Eisenhammer, recenze
OKI B2200: miniatura s LEDovým tiskem
Žijeme ve světě, kterému vládne miniaturizace. Tento fenomén je důsledkem nejen technologického pokroku, ale také snahy o minimalizaci výrobních nákladů. Důkazem je i dnes testovaná tiskárna OKI B2200, která přináší LED technologii a rozlišení 1200 x 600 dpi.
Kapitoly článku:
  1. OKI B2200: miniatura s LEDovým tiskem
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a závěr
V první kapitole recenze jsem uvedl, že tonerová kazeta je předem vložena do tiskárny, nicméně tisknout lze až po provedení jednoduchého postupu odstranění ochranné fólie z útrob kazety a přemístění modré páčky na straně této kazety. Není to však nic složitého a manipulace s tonerem je velmi jednoduchá (ač pro vložení zpět do tiskárny je třeba na kazetu trochu zatlačit). Jako u většiny ostatních výrobců je i zde s tiskárnou bohužel dodávaná jen tzv. startovní kazeta s kapacitou 1 000 stran. Běžná samostatně prodávaná kazeta zvládne dvakrát více. Tělo kazety sestává z obrazového válce a samotného zásobníku toneru, který však lze oddělit, takže se zde skýtá budoucí úspora nákladů, jelikož jednotlivé součásti se prodávají samostatně.


Odklopení krytu tiskového mechanismu je snadné a přístup k šachtě pro tonerovou kazetu je hned vpředu

Toner Cena
Originální toner (kapacita 2000 stran) 1079,- Kč
Obrazový válec (životnost 10000 stran)* 1141,- Kč
*udávaná životnost při tisku třístránkových úloh; při jednostránkových úlohách se snižuje na 6500 stran, naopak při nepřetržitém tisku je 15000 stran

V předchozí tabulce jsou uvedeny ceny z českých internetových obchodů. Neoriginální toner jsem na internetu zatím nenašel, ale je možné, že se časem objeví, zatím je tiskárna na trhu teprve krátce, a poptávka po náhradních tonerech je proto nízká.


Jako vždy z uvedených cen vypočítáme odhadované náklady na tisk. Vzoreček, který používáme při výpočtu nákladů na výtisk jedné stránky, vypadá následovně (ceny jsou včetně DPH): náklady na stránku = cena papíru + cena obr. válce / životnost válce + cena toneru / kapacita toneru

V tomto konkrétním případě to tedy bude: náklady na stránku = 0,17 + 1079 / 2000, + 1141 / 10000.

Z výpočtu vyplývá cena 0,82 Kč/výtisk a to je částka v low-endovém segmentu mírně nadprůměrná a velmi přijatelná. Lépe dopadly většinou jen dražší tiskárny s kazetami s větší kapacitou.

Po příznivých zprávách z oblasti tiskových nákladů se podíváme na testy výkonnostní, kde tiskárna slibuje velmi slušných 20 stran za minutu. Průběžná rychlost tisku však není vše, a proto jsme jako obvykle naměřili i rychlosti odezvy v různých režimech činnosti.

Měřený parametr Hodnota
Zahřívání 31,6 s
Start z pohotovostního režimu 6,2 s
Start z úsporného režimu 22,3 s
Průběžná rychlost 20,0 str./min

Právě v této oblasti tiskárna poněkud pokulhávala. Splnila sice papírové parametry rychlosti, ale jinak mírně trpí prodlevami při odeslání úlohy a při zahřívání.

Dalším důležitým aspektem tiskárny je její hlučnost, zejména, pokud ji hodláme provozovat doma. Během tisku a několik vteřin po zapnutí se ozývá hluk pohonu, který je přijatelný, byť o něco hlasitější než u konkurenčních modelů jako HP 1020 nebo Canon LBP3000. Jinak je v pohotovostním režimu zcela bezhlučná, uslyšíte jen lehce bzučící vestavěný napájecí zdroj. V souvislosti s hlučností je třeba zmínit ještě jeden neduh - při zavádění papíru tiskárna občas velmi silně vrže, zejména se tak děje při nabírání posledního listu v zásobníku. Dokonce to byl důvod, proč jsme si k testu vyžádali nový kus, nicméně vrzání se projevovalo i u něj.

Ale teď již se pojďme věnovat poslední části testů, a to hodnocení kvality tisku. Jako téměř vždy jsem použil dva režimy tisku, výchozích 600 dpi bez jakýchkoli úprav a nejlepších 1200 dpi s doladěním "tmavosti", jasu a kontrastu (na hodnoty +1, -10 a +10).

Prvním zkušebním obrazcem jsou textové řádky vytištěné velmi malým standardním nebo inverzním písmem. Tiskárna si s ním poradila výborně a v rozlišení 600 dpi byl dokonce čitelný i inverzní text velikosti 1,5, což zvládne jen málokterá laserovka. I standardní písmo bylo čitelné do této velikosti, velikost 1 již pro toto rozlišení byla nezdolatelná. O malinko lépe byl jednobodový text čitelný v rozlišení 1200 dpi, naopak při tisku inverzního textu dopadl neslavně a čitelnost končila někde na pomezí velikosti 3 a 3,5. Inverzní písmo bylo v rozlišení 600 dpi podstatně tučnější, u neinverzního tomu bylo naopak a tučnější bylo v rozlišení 1200 dpi.


Čitelnost textu malých velikostí - 600 dpi



Čitelnost textu malých velikostí - 1200 dpi

Při srovnání tisku textu velikosti 12 bodů ve dvou různých rozlišeních jsem nedokázal zjistit na výtiscích jakékoli rozdíly v kvalitě, ale i to je v našich recenzích celkem běžný jev.


Standardní text - 600 dpi


Standardní text - 1200 dpi

U tisku textu různými odstíny šedi již rozdíly patrné byly, příčinou však nebylo vyšší rozlišení, ale jiné nastavení jasu a kontrastu, takže v režimu 1200 dpi byl tisk tmavší.


Šedý text - 600 dpi



Šedý text - 1200 dpi

Tisk čárové grafiky se v obou režimech příliš nelišil, snad jen vodorovné čáry byly v nižším režimu zřetelnější (níže uvedené obrázky jsou otočené o 90°), to však mohlo být způsobeno jiným nastavením tmavosti tisku.


Čárová grafika - 600 dpi



Čárová grafika - 1200 dpi

Tisk plynulého přechodu od černé do bílé vypadal v obou režimech srovnatelně, rozdíly jsou dány jen jiným nastavením sytosti a jasu/kontrastu. Rastr však vypadal stejně, při 1200 dpi snad jen o trochu méně pravidelně v nejsvětlejších odstínech.


Černobílý přechod - 600 dpi


Černobílý přechod - 600 dpi

Fotografie vypadaly na výtiscích vcelku přirozeně, po doladění jasu a kontrastu ve vyšším rozlišení pak o něco lépe, ne však zásluhou samotného rozlišení, které vizuálně působilo stále stejně. Mezi neduhy patřilo patrné proužkování po celé ploše výtisku a především pak neobvykle nízká sytost černé barvy, která zde působila spíše jako tmavě šedá - jakoby toner od společnosti OKI zkrátka nebyl dost černý. Nepomohlo ani nastavení v ovladačích, ani úprava samotných zkušebních obrázků v grafickém editoru. Přesto lze v dané třídě tiskáren hodnotit kvalitu tisku fotografií jako přijatelnou.


Fotografie - 600 dpi


Fotografie - 1200 dpi

Maximální zvětšení dokazuje, že režim 1200 dpi je i u této tiskány spíše marketingovým termínem - mřížka rastru má v obou režimech stejnou hrubost.


Detail - 600 dpi


Detail - 1200 dpi

Jsme na konci a nezbývá než shrnout a zhodnotit, co jsme o tiskárně OKI B2200 zjistili. Především je nutno odpovědět na otázku, kterou jsme si položili již v úvodu, tedy zda minimální rozměry tiskárny nějak neovlivnily její vlastnosti. Naštěstí se tak nestalo a zařízení v žádné z testovaných oblastí nijak nezaostává za konkurencí. Chválím zejména příznivé tiskové náklady, velmi dobrou průběžnou rychlost tisku a jeho vyrovnanou kvalitu. Na druhou stranu musím kritizovat pomalejší reakce tiskárny při odeslání dokumentu k tisku a při zahřívání po zapnutí, a také nepříjemné vrzání, které se z jejích útrob line při nabírání posledního listu papíru.

Tiskárnu mohu s klidným srdcem doporučit všem, kterým jde v první řadě o prostor. Díky svým rozměrům se vejde snad opravdu všude a pokud chcete nějakou ještě menší laserovku nebo "LEDku", budete si nejspíš muset počkat na nějakou příští generaci, protože nic menšího zkrátka na trhu není. Vezmeme-li pak v potaz i příznivou cenu, nevidím žádný závažný důvod, proč bych měl její nákup zájemcům rozmlouvat.

Minimalistické rozměry
Pomalejší odezva při odeslání úlohy
Velmi slušná průběžná rychlost tisku
Vrzání při nabírání poslední stránky
Příznivé náklady na tisk
Nižší sytost černé barvy
Cena v době testování: cca 3 200 Kč s DPH

Za zapůjčení děkujeme společnosti OKI Systems.