Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OKI B4250n: LED technologie tisku

30.8.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
OKI B4250n: LED technologie tisku
Když se řekne laserový tisk, každý si představí skvěle vytištěnou ČB stránku s ostrým a jemným tiskem. Ne každý však ví, že stejných výsledků lze dosáhnout i bez laseru. LED diody nacházejí uplatnění v řadě odvětví a úspěšně se prosadily i v oblasti tisku. Kromě vysvětlení rozdílů mezi technologiemi se dnes podíváme i na jednoho zástupce LED tiskáren.
Po představení tiskové technologie, se můžeme vrhnout na test zástupce LED tiskové technologie. Je jím model B4250n společnosti OKI, který svou cenou a parametry patří do střední třídy tiskáren. Je tedy o kousek výše, než laserové tiskárny, kterým jsme se věnovali v předchozích testech.

Po vybalení vás překvapí její poměrně vysoká hmotnost, což však rovněž patří k dané třídě. Vzhledově mě tiskárna nijak zvlášť nezaujala, měl jsem tu již mnohem hezčí modely, což je také dáno tím, že tento model je v nabídce výrobce poměrně dlouho. Nechci vás však ovlivňovat, jelikož hodnocení vzhledu je velmi subjektivní záležitost. Raději si prohlédněte obrázky a úsudek si utvořte sami. Tělo je vyrobeno z neutrálně šedého plastu a jediným výstřelkem, dá-li se to tak vůbec označit, je modré pozadí ovládacího panelu.


Oblý výstupek v levém předním rohu není vypínač, jak by se mohlo zdát, ale slouží k odjištění vrchního víka, pod nímž se skrývá tiskový mechanismus a toner

Konstrukčně jde o plochý typ s velkým, přibližně čtvercovým půdorysem, podobně, jako tomu bylo v případě testované laserovky společnosti Brother. I zde je vstupní zásobník ukryt ve spodní části těla tiskárny a vytisknuté stránky se shromažďují v zásobníku na vrchní straně tiskárny. V levé části čelní strany vstupního zásobníku se nachází mechanický indikátor hladiny papíru.


Horní výsuvný díl slouží k prodloužení plochy výstupního zásobníku.


Částečně vysunutý zásobník papíru.

Tiskárna s vámi komunikuje prostřednictvím ovládacího panelu se čtyřmi diodami a jedním tlačítkem. Je na tom tedy podobně jako většina laserovek nejnižší třídy, což je trochu zklamání. Lepší panel s dvouřádkovým LCD displejem nabízí až modely řady 4350.


LED diody indikují (zleva) zapnutí, připravenost k tisku, ruční podávání a chybu

Na bocích najdete pouze chladicí mřížky a (na levém) síťový vypínač. Zadní strana je ovšem o poznání zajímavější, stačí se podívat na nabídku portů.


Možnosti připojení má tento model společnosti OKI velmi solidní

Kromě standardního připojení USB 2.0 Full-speed (tedy jen nižší rychlostí odpovídající rozhraní USB 1.1) zde najdete i letitý paralelní port a 10/100Mbitové rozhraní Ethernet, doprovázené 3 diodami indikujícími stav sítě a rychlost připojení a tlačítkem pro test připojení. Po jeho podržení vyjede z tiskárny asi 6 stránek s vyčerpávajícím popisem aktuálních parametrů, ve kterých se ale laik zaručeně nevyzná. Záhadný port vlevo od paralelního rozhraní slouží k propojení tiskárny s volitelným tiskovým zásobníkem. I to by šlo vyřešit elegantněji, například zástrčkou ze spodní strany tiskárny, do které by přímo zapadl konektor na zásobníku (kolik kabelů máte pod stolem? Já už je ani nedokážu rozplést).

V krabici s tiskárnou najdete toner a válec, 2 CD s ovladači a manuálem, 2 napájecí kabely (britský a evropský) a záruční list.

Jak jsem již uvedl, jde o tiskárnu střední třídy, a v následující tabulce by to mělo být znát.

VlastnostParametr
Rychlost tisku22 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení?/30000 stran
Rozlišení tisku1200 x 600 dpi
Tiskové jazykyPCL6, PCL5e, Epson FX, IBM ProPrinter
Hmotnost médií59 – 122 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku250/150 listů
Datová rozhraníUSB 2.0 Full-speed, LPT, Ethernet
Instalovaná paměť/možnost rozšíření16 MB/ano (272 MB)
Příkon (maximální/průměrná/pohotovostní režim/úsporný režim)? W / 360 W / 68 W / 13 W
Hlučnost (při tisku/v pohotovostním režimu)53 dB / ? dB
Rozměry ve složeném/rozloženém stavu (š x v x h)355 x 200 x 395 / ?
Hmotnost s tonerem a válcem9 kg
Něco se do naší všeobecné tabulky vměstnat nedá, takže dodám, že kromě paměťových modulů můžete tiskárnu doplnit i o modul DIMM s PostScriptem nebo Flash modul pro instalaci fontů (nelze vložit obojí zároveň). Také můžete přidat sériové rozhraní RS232C, druhý podavač papíru (500 listů) nebo víceúčelový podavač (100 listů nebo 50 obálek).