Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OKI B4250n: LED technologie tisku

30.8.2006, Zdeněk Eisenhammer, recenze
OKI B4250n: LED technologie tisku
Když se řekne laserový tisk, každý si představí skvěle vytištěnou ČB stránku s ostrým a jemným tiskem. Ne každý však ví, že stejných výsledků lze dosáhnout i bez laseru. LED diody nacházejí uplatnění v řadě odvětví a úspěšně se prosadily i v oblasti tisku. Kromě vysvětlení rozdílů mezi technologiemi se dnes podíváme i na jednoho zástupce LED tiskáren.
Kapitoly článku:
  1. OKI B4250n: LED technologie tisku
  2. OKI B4250n
  3. OKI B4250n - ovladače
  4. OKI B4250n - spotřební materiál, testy a shrnutí
Pojďme se nyní podívat na spotřební materiál. Výrobce dodává tiskárnu s tonerem a 2500 stran, což je také maximální kapacita, kterou můžete zakoupit. Vyšší model 4350 podporuje i toner s kapacitou 6000 stran, jehož nákupem můžete výrazně snížit tiskové náklady.


Toner se do tiskárny vkládá zeshora. Na čelní straně je další kryt, který slouží jako přihrádka ručního podavače.



Na toneru není nic neobvyklého, jen ho trochu ozvláštňuje zelený válec.

Tiskový válec a toner jsou k zakoupení samostatně, což rovněž celkovou cenu tisku o něco sníží. Spočítejme si tedy náklady na tisk podle známého vzorce
náklady na stránku = cena papíru + cena obr. válce / životnost válce + cena toneru / kapacita toneru

Ceny uvádí následující tabulka:


Obrazový válec (životnost 17 000 stran)*5379 Kč
Toner (kapacita 2500 stran)1106 Kč

V tomto konkrétním případě to tedy bude:
náklady na stránku = 0,17 + 5379 / 17000 + 1106 / 2500

Výsledné náklady jsou 0,93 Kč/stranu, což je velmi solidní výsledek, zejména vezmeme-li v úvahu, že jde o originální materiál a koncové ceny doporučené výrobcem. Neznačkový se mi bohužel nepodařilo najít, takže jediné úspory dosáhnete, pokud najdete e-shop s dobrou cenou.

Nyní už jsou na řadě testy, nejprve rychlostní. Výrobce slibuje velmi solidní rychlost 22 stran za minutu a vytištění první stránky (z pohotovostního režimu) za 6 sekund a kousek. Jak je tomu ve skutečnosti, prozradí tabulka.

Zahřívání37,8 s
Start z pohotovostního režimu3,6 s
Start z úsporného režimu24,4 s
Průběžná rychlost21,9 str./min

Výsledky jsou velmi rozporuplné. Zatímco průběžná rychlost je opravdu příjemná, dosud nejvyšší, jakou jsme v naší laboratoři naměřili (jen s minimálním rozdílem oproti rychlosti deklarované, což lze přičíst na vrub chybě měření), a rovněž odezva na tisk z pohotovostnímu režimu je vynikající, prodleva po zapnutí a při startu z úsporného režimu byla tragická (ovšem odpovídá údaji 35 sekund, který deklaruje výrobce). Tiskárna tedy rozhodně výkonnostně nespadá do oblasti, kde se tiskne příležitostně a kde se tiskárna často vypíná, tedy především do domácností nebo domácích kanceláří. Tam ji ovšem výrobce ani nesměruje.

Poslední série testů se týká kvality tisku. Tradičně jsme zkoušeli dvě nastavení - normální a nejvyšší kvalitu tisku, obojí doprovázeno nastavením "Hustota štětce" a Tmavost = 5, což by mělo pomoci sytosti tisku, která jinak byla mírně podprůměrná.

První na řadě je kvalita tisku. Zde se tiskárna opravdu blýskla, protože při náležitém zvětšení byl čitelný i text o velikosti 1 bodu, zejména v režimu nejvyšší kvality (i když to bylo na hranici čitelnosti), což žádná z tiskáren nejnižší třídy nedokázala. Text inverzní pak dopadl dobře v kvalitě normální, zatímco v nejvyšší kvalitě jako obvykle tenké linky zanikaly. Bohužel se také projevil ještě jeden problém - černá plocha nebyla jednolitá a objevovaly se na ní jakési šmouhy. Černá barva navíc nebyla úplně ideálně černá, což se šmouhami zřejmě souvisí.


Čitelnost textu malých velikostí - normální



Čitelnost textu malých velikostí - nejvyšší

Standardní text o velikosti 12 bodů měl krásně ostré okraje, ale opět trpěl nevyrovnaným krytím toneru (což ale při zběžném prohlédnutí bez lupy nezaregistrujete). Text v nejvyšší kvalitě byl znatelně tučnější, ale nepředstavovalo to problém.


Standardní text - normální



Standardní text - nejvyšší

Tisk textu ve stupních šedi dopadl dobře. O chlup lepší byl v nejvyšší kvalitě, kde byl výsledek o něco tmavší.


Šedý text - normální



Šedý text - nejvyšší

Tiskárna excelovala při tisku čárové grafiky. Ani v nejvyšším rozlišení nedocházelo ke zhoršení celistvosti čar, což je u laserovek nejnižží třídy poměrně častý jev. V nejlepší kvalitě byly navíc šikmé čáry nádherně hladké, v normální byly po výrazném zvětšení vidět jednotlivé pixely, což rovněž svědčí o výborné ostrosti tisku.


Čárová grafika - normální



Čárová grafika - nejlepší

Jak již jsme se několikrát přesvědčili, kvalita černobílého přechodu často mylně vede k domněnce, že výsledné fotografie budou nekvalitní. Zde ale na nich nejsou zjevné nedostatky, snad jen lehce viditelné vodorovné proužkování, ale o tom si více povíme u popisu fotografií. Přechod v nejvyšší kvalitě je celkově o něco tmavší, což je pro kvalitu fotografií v tomto případě prospěšné, protože mají větší hloubku.


Černobílý přechod - normální



Černobílý přechod - nejlepší


Výsledný dojem z fotografií by byl dobrý, nebýt znatelného proužkování po celé ploše výtisku. Očekával bych, že tiskárna s cenou, která je oproti některým již testovaným asi trojnásobná, s tímto neduhem nebude mít problémy, ale mýlil jsem se. Některé dosud recenzované tiskárny sice v tomto ohledu dopadly ještě hůře, ale již jsme se přesvědčili, že jiné jej dokázaly takřka zcela eliminovat. Abych však jen nehanil - pokud pomineme proužkování, výtisky vypadají dobře, zejména v nejvyšší kvalitě. Škoda, že se proužkování nepodařilo ukočírovat. A ještě jedna věc byla z fotografií patrná - již zmíněná nižší sytost černé barvy a tu a tam nevyrovnané krytí. Pokud hledáte tiskárnu s dobrými výsledky při tisku fotografií (což ovšem při černobílém tisku není tak stěžejní vlastnost), raději zvolte jinou.


Fotografie - normální



Fotografie - nejlepší

Při detailním prozkoumání vzorku fotografie zjistíme, že se od sebe velikostí bodů příliš neliší, jen v nejlepší kvalitě jsou jednotlivé body o něco užší. Při zběžném prozkoumání si rozdílů v kvalitě nejspíš nevšimnete, s výjimkou již zmíněného tmavšího tisku v nejvyšší kvalitě.


Detail - normální



Detail - nejlepší

Co o tiskárně říct závěrem? Jde o model střední třídy, což poznáte zejména podle bohatých možností rozšíření, samotné výsledky rychlosti a kvality příliš velký rozdíl oproti nejnižší třídě neprozrazují. Rychlost 22 stan za minutu je rozhodně nadprůměrná a také zahájení tisku po necelých 4 sekundách při tisku z pohotovnostího režimu je vynikající. Na druhou stranu po zapnutí nebo při probouzení z úsporného režimu si počkáte. Co se týče kvality, výborně si tiskárna vedla při tisku (neinverzního) textu a čárové grafiky, naopak jen do horšího průměru lze zařadit tisk fotografií. Tiskárna také nabídne velmi dobré parametry v oblasti nákladů na výtisk stránky, zařadila se v tomto ohledu mezi ty nejvýhodnější.

Ještě jsem nezmínil jednu vlastnost, a tou je hlučnost. Zde si tiskárna vedla dobře, v pohotovostním režimu sice hučí, ale jde o méně rušivý hluk o nižší frekvenci. Při tisku pak patří mezi tišší modely, zřejmě díky dobře zakrytovanému tiskovému mechanismu. Celkově ji zařazuji do lepšího průměru.

Parametry tiskárny uvádějí, že lze použít papír o gramáži 59 - 122 g/m2. Spodní hranice je v pořádku, nicméně většina tiskáren zvládá i gramáž přes 160 g/m2. Proto jsem byl zvědavý, jak si tiskárna poradí s lesklým fotopapírem s gramáží 160 g/m2. Použil jsem ruční podavač a tisk proběhl zcela bez problémů, Výsledný obrázek vypadal dobře, samozřejmě však s všudypřítomným proužkováním. Každopádně si nemusíte s udávaným limitujícím parametrem dělat příliš těžkou hlavu.

Většina vlastností, jako je velmi dobrá průběžná rychlost a přítomnost ethernetového portu, ji předurčují pro použití v pracovních skupinách, kde po připojení do sítě odvede dobrou práci. Musím ovšem připomenout již testovaný model E120n společnosti Lexmark, který rovněž síťovým rozhraním disponoval a přitom nestál ani polovinu dnes recenzovaného modelu. Neumožňoval však rozšíření paměti a také jeho doporučovaná měsíční zátěž byla nižší. Dnes testovaný model je vybaven širokou škálou rozhraní, z nichž nejobvyklejší, USB, je zde jen ve verzi 2.0 Full-speed, což je pomalejší varianta tohoto rozhraní. Pokud však nebudete tisknout příliš složité stránky nebo obrázky, není tento nedostatek nijak významný). Tiskárna nepoužívá technologii GDI, takže umožňuje tisk také z DOSu, na což stále mnoho zájemců o koupi slyší.

Doporučená koncová cena tiskárny je 10 662 Kč vč. DPH, v některých internetových obchodech při jejím nákupu ušetříte i přes 1000 Kč.


Bohaté možnosti rozšíření
Vyšší cena
Výborný tisk textu a čárové grafiky
Proužkování na fotografiích
Vysoká průběžná rychlost a rychlý start z pohotovostního režimu
Dlouhá prodleva po zapnutí a při přechodu z úsporného režimu
Nízké tiskové náklady
USB jen ve verzi 2.0 Full-speed

Za zapůjčení tiskárny děkujeme českému zastoupení společnosti Oki systems