Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OKI C5850n: rychle a levně

1.4.2009, Zdeněk Eisenhammer, recenze
OKI C5850n: rychle a levně
Zásadní odlišností tiskáren OKI je princip tisku - namísto laserového paprsku s rozmítacím zrcátkem je tu řada LED diod, což by mělo mít pozitiva v podobě menších rozměrů, vyšší spolehlivosti a vyšší kvality tisku. Jak je na tom dnes testovaný model?
Kapitoly článku:
I když to tak na snímcích nevypadá, model C5850n společnosti OKI není žádný střízlík. Výška této tiskárny je sice přijatelná, ale v porovnání s konkurencí narostla hlavně do hloubky. To je dáno jednoprůchodovým řešením dráhy papíru uvnitř tiskárny. Jinak jde o zařízení, které se nesnaží zaujmout neotřelým designem, spíše naopak - svým vzhledem by bez problémů zapadlo i mezi modely o 10 let starší. celé tělo je provedeno v šedobílé barvě, pouze na ovládacím panelu převládají tmavší odstíny šedé. Není to však design, co by mělo rozhodovat při výběru tiskárny střední třídy, ale především výkon, náklady a spolehlivost.
 

Seznamte se s druhou největší tiskárnou březnového seriálu recenzí (po tiskárně EPSON)

Přední straně vévodí oba podavače - vespod automatický s kapacitou 300 listů (rozšiřitelnou o dalších 530 listů při pořízení volitelného druhého zásobníku) a uprostřed víceúčelový s kapacitou 100 listů. Na nimi je pak ovládací panel se 6 tlačítky, 2 indikátory a dvouřádkovým displejem, který umí česky a dozvíte se na něm například zbývající kapacitu tonerových kazet. Z přední strany se vkládají i tonerové kazety.


Ani u modelu společnosti OKI nemusíte při čtení informací na displeji ovládat cizí jazyky

Na vrchní straně se pak jako obvykle nachází výstupní zásobník s kapacitou 250 listů. Kromě něj tiskárna disponuje ještě zadním zásobníkem (možná i kvůli němu je tak hluboká) s kapacitou 100 listů.


Zajímavostí hlavního zásobníku médií je páčka vlevo vpředu, která ukazuje, kolik papíru ještě zbývá

Na zadní straně jsou samozřejmě i vstupní porty a ani zde se překvapení nekoná - obligátní port USB (2.0 High-speed) je doplňován ethernetovou zásuvkou RJ-45. Pod nimi se pak nachází zásuvka pro napájecí šňůru, vedle které je na boku tiskárny hlavní vypínač.


USB a ethernet - povinná výbava laserovek střední třídy

I tiskárna OKI je rozšiřitelná o další volitelné doplňky - zde můžete přidat duplexní jednotku, rozšíření paměti nebo dodatečný zásobník papíru. Se samotnou tiskárnou obdržíte pouze startovací kazety s kapacitou 2250 stran, z níž navíc 750 stran je již z výroby ubráno na naplnění obrazového válce (dle informací od společnosti OKI se tím vytváří rezerva pro tisk, pokud dojde toner v kazetě a uživatel nereagoval na upozornění o docházejícím toneru - i s prázdnou kazetou tedy ještě lze chvíli tisknout), dále napájecí kabel, několik s CD s ovladači, návodem a různými nástroji a stručnou instalační příručku.

Skutečně mě trochu překvapuje, že i u takto drahých tiskáren se žádný z výrobců neobtěžuje dodat k tiskárně tištěnou plnohodnotnou příručku nebo datové kabely. Snaha o minimalizaci výrobních nákladů má zkrátka přednost před pohodlím zákazníka.

Na závěr první kapitoly se jako vždy podíváme na tabulku parametrů.

Vlastnost Parametr
Rychlost tisku (formát A4) černobíle/barevně 32/26 str./min
Doporučené/maximální měsíční zatížení 4 000 / 60 000 stran
Rozlišení tisku 600 x 1200 dpi
Procesor 200 MHz
Tiskové jazyky GDI
Gramáž médií 64 - 203 g/m2
Kapacita vstupního/výstupního zásobníku 300 + 100 (+ 530) / 250 + 100 listů
Datová rozhraní USB 2.0 (High-speed)
Ethernet 10/100 (RJ45)
Instalovaná paměť / max. rozšíření 64 MB / 320 MB
Příkon (maximální/průměrný/pohotovostní režim/úsporný režim) 1200 W / 490 W / 100 W / < 15 W
Hlučnost (při tisku / v pohotovostním režimu) 55,6 dBA / 37 dBA
Rozměry (š x v x h) 435 x 339 x 563 mm
Hmotnost s tonerem a válcem 26 kg