Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OKI C5850n: rychle a levně

1.4.2009, Zdeněk Eisenhammer, recenze
OKI C5850n: rychle a levně
Zásadní odlišností tiskáren OKI je princip tisku - namísto laserového paprsku s rozmítacím zrcátkem je tu řada LED diod, což by mělo mít pozitiva v podobě menších rozměrů, vyšší spolehlivosti a vyšší kvality tisku. Jak je na tom dnes testovaný model?
I když je to trochu překvapivé, tiskárna OKI je typu GDI, a pro zpracování stránky tedy využívá hostitelský operační systém a nedisponuje jazykem PCL ani PostScript (to umějí pouze verze 5750 a 5950). Ovladač je proto jen jeden a jako obvykle je lokalizován, i když i ovladače OKI mají velké problémy se zobrazením českých znaků (viz screenshoty). Jinak je ovšem prostředí ovladačů přehledné a v podstatě vyčerpávající. Kromě ovladačů jsou k tiskárně dodávány různé nástroje a také aplikace pro vytváření šablon pro výrobu firemních materiálů. Její funkce je však nad rámec této recenze, takže jsem ji nezkoušel, mohu zmínit snad jen software pro správu a monitorování tisku, např. s možností restrikce barevného tisku některým uživatelům v síti. Zjistilo se totiž, že už jen vědomí, že takový program je nainstalován, snižuje objem tisku v kanceláři.





Verze ovladačů na dodaném CD se shodovala s verzí dostupnou na internetu. Ani obrazovka "O..." (jak nápaditý překlad) nebyla ušetřena chyby zobrazení českých znaků.



Nepřehlédněte část "Dokončovací režim", pod kterou se skrývá tisk více stran na list a tisk plakátů






Tisk více stran na list nabízí vyčerpávající možnosti včetně tisku okrajů a volby pořadí stránek na listu



Také tisk plakátů lze nastavit velmi podrobně



Nastavení kvality tisku je věnována dostatečná pozornost, zde lze nastavit rozlišení. Další možnosti jsou na kartě Barva.



Chyby nebyly jen v nesprávném zobrazení diakritiky, ale občas i ve velmi kostrbatém překladu (proč rozkazovací způsob?)



Další volby nastavení kvality a doladění barev



Jak si můžete všimnout, ovladače OKI toho nabízejí skutečně mnoho, chybí snad jen trochu sofistikovanější nástroje pro kalibraci barev. Jinak ale zaslouží pochvalu, s malou výtkou pro překladatele a lokalizační tým.