Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OKI C5850n: rychle a levně

1.4.2009, Zdeněk Eisenhammer, recenze
OKI C5850n: rychle a levně
Zásadní odlišností tiskáren OKI je princip tisku - namísto laserového paprsku s rozmítacím zrcátkem je tu řada LED diod, což by mělo mít pozitiva v podobě menších rozměrů, vyšší spolehlivosti a vyšší kvality tisku. Jak je na tom dnes testovaný model?
Kapitoly článku:
  1. OKI C5850n: rychle a levně
  2. Ovladače
  3. Spotřební materiál, testy a závěr
Po otevření horního krytu tiskárny se nám naskytne zajímavý pohled na srovnané tiskové kazety, jejichž velikost napovídá, že kapacita toneru bude velmi slušná. Výměna tonerových kazet je snadná, je jen třeba dát pozor, abyste neušpinili sebe nebo okolí tiskárny, jelikož kazety mohou být značně znečištěné vysypaným tonerem.


Vlevo barevné odlišení, vpravo modré páčky pro zajištění/odemčení kazet

Jak již jsem uvedl v první kapitole, dodávané kazety nejsou plnohodnotné a nabízejí kapacitu jen na vytištění cca 1500 stránek. Plnohodnotné kazety jsou však o něčem jiném - černá má kapacitu 8000 stran a barevné po 6000 stránkách. Kromě nich může být čas od času nutné vyměnit také obrazový válec se životností cca 20000 stran (pro každou barvu je nutný jeden), pásovou a fixační jednotku, obě se životností cca 60000 stran. Samotná tiskárna má dle výrobce životnost 400000 stran nebo 5 let provozu.


Že by se měl spotřební materiál před přepravou tiskárny vyjmout, dokazuje pohled na kazetu ušmudlanou od toneru

Shrňme si potřebný spotřební materiál v tabulce spolu s cenami jednotlivých položek:

Položka
Cena
Černá tonerová kazeta (8000 stran)
2140,- Kč
Barevná tonerová kazeta (6000 stran)
3 560,- Kč
Obrazový válec (20 000 stran)
1060,- Kč
Pásová jednotka (60 000 stran)
1890,- Kč
Fixační jednotka (60 000 stran)
1770,- Kč

Oproti tiskárně Xerox je zde patrná zcela jiná filozofie - v tiskárně lze vyměnit téměř vše a tyto díly jsou volně prodejné. Teoreticky by tento přístup měl znamenat nižší tiskové náklady, takže se na ně nyní podíváme, nejprve pro černobílý tisk:

náklady na stránku = cena papíru + cena / kapacita černého toneru + cena / životnost obrazového válce + cena / životnost přenosové jednotky + cena / životnost fixační jednotky

Výsledné náklady jsou při ceně papíru 0,17 Kč na list 0,55 Kč/strana, což je skutečně skvělý výsledek a tiskárna díky němu sesazuje z pomyslného trůnu dosud testovaných laserovek model Xerox Phaser 3117, který měl tiskové náklady jen o 2 halíře na stránku vyšší. Jsem skutečně zvědavý, zda i barevný tisk bude takto výhodný, podívejme se tedy na vzoreček, který bude tentokrát skutečně složitý:

náklady na stránku = cena papíru + cena / kapacita černého toneru + (cena / kapacita barevného toneru) * 3 + (cena / životnost obrazového válce) * 4 + cena / životnost přenosové jednotky + cena / životnost fixační jednotky

Po několikerém přepočítání nákladů na barevný tisk jsem došel k úžasnému výsledku 2,49 Kč/stránka, který nechává konkurenci daleko za sebou - druhá v pořadí je tiskárna Xerox Phaser 6130 s náklady vyššími téměř o padesátník na stránku. V oblasti tiskových nákladů tedy tiskárna skutečně září - nabízí nejlevnější tisk z dosud testovaných zařízení.

Dalším významným parametrem je i rychlost tisku a výrobce slibuje výborných 32 stránek za minutu při černobílém tisku a 26 při barevném. Podívejme se tedy, jak je tomu doopravdy.

Měřený parametr Hodnota
Zahřívání 1 minuta 20 s
Start z pohotovostního režimu 5,4 s
Start z úsporného režimu 28,5 s
Průběžná rychlost (čb/b. tisk) 32,8/26,5 str./min

Výsledky rychlostních testů jsou velmi rozporuplné. Na jednu stranu je zde vynikající průběžná rychlost, která dokonce mírně překročila specifikace výrobce, na stranu druhou skutečně tragická doba zahřívání po zapnutí tiskárny - čekat 80 sekund na zahájení tisku skutečně není žádný med. Odezva na odeslaný tisk v pohotovostním režimu je pak docela slušná - necelých pět a půl sekundy - a zahájení tisku z úsporného režimu je mírně podprůměrná.

Na obhajobu dlouhé doby zahřívání mohu uvést jediné - tento typ tiskáren se obvykle zapíná ráno a vypíná večer a po celou pracovní dobu jsou v provozu. Proto by dlouhá prodleva po zapnutí neměla příliš vadit. Co možná vadit bude, je poměrně vysoká hlučnost tiskárny. Již jsme tu sice měli i hlučnější, ale i tak je v tomto ohledu tiskárna nad průměrem.

Poslední částí této kapitoly jsou jako vždy testy kvality tisku. U tohoto modelu jsem vytiskl tři testovací stránky - černobílou v černobílém režimu, tutéž v barevném režimu a nakonec plnobarevnou. Nastavení se jinak shodovala, použil jsem režim ProQ2400.

S malým textem si tiskárna poradila velmi dobře - běžný text je čitelný již od velikosti 1,5 a stejně tak i inverzní, i když pro opravdu zřetelnou čitelnost je nutné ještě jeden bod velikosti přidat. I tak jde ale o solidní výsledek.


Čitelnost textu malých velikostí - černobílý režim

Ani se standardním textem velikosti 12 bodů neměla tiskárna problémy. Při velkém zvětšení jsou sice hrany nepatrně roztřepené, ale výsledný dojem je dobrý. Oproti jiným testovaným tiskárnám se mi písmo zdá o chlup tenčí, není to však na závadu.


Standardní text - černobílý režim

Při tisku textu v odstínech šedi jsem opět nezaznamenal žádné zjevné problémy - naopak, výstup vypadal velmi dobře a téměř nebyl patrný rastr ditheringu (při prohlížení z běžné pozorovací vzdálenosti), a to i přesto, že ve srovnání s ostatními testovanými tiskárnami tohoto seriálu je při zvětšení hrubší..


Šedý text - černobílý režim

Velmi dobrý byl i barevně vytištěný text; problémy se soutiskem se u této tiskárna takřka neprojevily a jednotlivé odstíny jsou jemně vykreslené.


Barevný text - barevný režim

Tiskárna si bez problémů poradila také s čárovou grafikou. Linie ve všech úhlech vypadají víceméně stejně a nevyskytly se žádné problémy se souvislostí některých čar, jak tomu občas bývá.


Čárová grafika - černobílý režim

Vykreslení černobílého přechodu pomocí černého toneru působí velmi pěkně. Přechod je plynulý a nezaznamenal jsem žádné problémy s proužkováním. Při pozorném zkoumání vám ale neunikne pravidelný rastr, který tvoří jednotlivé odstíny.To však nelze považovat za vadu, jde o vlastnost použitého algoritmu pro dithering.

Stejný černobílý přechod jsem nechal vytisknout i pomocí barevných tonerů, a přestože jednotlivé tóny přechodu byly nádherně vykreslené a přechod byl plynulý, jeden problém zde nastal - výstup je výrazně laděn do azurové barvy, ve srovnání s černobílým tiskem působí až modře (na naskenovaném výtisku není tento problém tak dobře patrný jako ve skutečnosti, ale i přesto je rozdíl viditelný).

Tento neduh lze sice vyřešit kalibrací nebo změnou nastavení barev v ovladačích, ale toto jemné ladění často bývá obtížné, zvláště pokud nemáte k dispozici nástroje, které se ke kalibraci používají. Výrobce mohl věnovat větší pozornost při stanovení výchozích nastavení.


Černobílý přechod - černobílý režim



Černobílý přechod - barevný režim

U barevného přechodu si tiskárna jako vždy neporadila s purpurovou barvou, jinak je ale výsledek velmi dobře zvládnutý. V okolí tmavomodré barvy některé odstíny splývají a podobně je tomu i u žluté, ale tato vada není příliš výrazná.


Barevný přechod - předloha



Barevný přechod - výstup

Tisk fotografií černým tonerem dopadl průměrně. Výstupu chybělo větší oddělení některých středně tmavých tónů, což má za následek jakoby nizší kontrast výstupu, jinak ale chválím potlačení proužkování, které na výtiscích z této tiskárny takřka nenajdete. Patrné není ani na výtiscích používajících barevné tonery, co však nelze přehlédnout, je opět výrazný azurový nádech. Také tmavší tóny splývají trochu víc, než je žádoucí, ale pokud si pohrajete s nastavením ovladačů, jistě se doberete metodou pokus-omyl solidního výsledku. Toto testování vás naštěstí díky nízkým nákladům na barevný tisk nevyjde zas tak draho.


Černobílá fotografie - černobílý režim



Černobílá fotografie - barevný režim

Zklamání mi tiskárna přinesla při tisku barevných fotografií. Přestože výstup barevného přechodu výše vypadal slibně, vytištěný snímek se vůbec nepovedl. Fotogtafie je příliš kontrastní a tmavá a ani pleťové barvy nevypadají příliš přirozeně. Také sytost barev je přehnaná. Bez dodatečné kalibrace tedy od tiskárny nečekejte žádné zázraky.


Barevná fotografie - barevný režim

Na následujících dvou výřezech můžete porovnat odlišnost, s jakou se jednotlivé odstíny šedé barvy vytvářejí pomocí černého toneru a pomocí všech čtyř tonerů. Na čtyřbarevném výtisku jsou barevné odstíny hladší a výstup je ostřejší. Až na azurový nádech je tedy použití barevných tonerů co do kvality výstupu lepší - počítejte však s téměř pětinásobnými náklady.


Detail černobílé fotografie - černobílý režim



Detail černobílé fotografie - barevný režim

Výřez plnobarevně vytištěné fotografie ukazuje, že tiskárna velmi dobře zvládá soutisk a nedělají jí problémy ani ostré barevné přechody. Z dosud testovaných tiskáren je její výstup zatím nejostřejší.


Detail barevné fotografie - barevný režim

Poslední zkušební fotografie kupodivu dopadla lépe. Kontrast zde není tak přehnaný a vyšší sytost barev zde příliš neuškodila, jen některé růžové odstíny trochu splynuly.


Barevná fotografie 2 - barevný režim

Společnost OKI přináší na trh zařízení, které exceluje především ve dvou oblastech - v tiskových nákladech a průběžné rychlosti tisku. Tyto vlastnosti jsou v daném segmentu velmi důležité, a proto by nemusely příliš mrzet ani nedostatky tohoto modelu - to jest velmi pomalé zahřívání a nepovedené výchozí nastavení barevného výstupu. Černobílý tisk zvládne tiskárna velmi dobře a věřím, že po správné kalibraci dokáže pozlobit konkurenci i při tisku barevném - devizou jsou k tomu vlastnosti jako výborný soutisk a ostrost tisku. Užitečnou vlastností je také podpora tisku na bannery s délkou až 1200 mm, což není zcela běžná funkce a mnoho uživatelů ji může ocenit. To vše ve výsledku znamená, že tiskárnu mohu s klidným svědomím doporučit zejména tam, kde jde v první řadě o tiskové náklady a rychlost.


Velmi nízké náklady na tisk
Extrémně dlouhá prodleva po zapnutí
Vysoká průběžná rychlost
Ve standardní dodávce jen startovací tonery
Bohaté možnosti ovladačů
Nevhodně nastavená výchozí kalibrace barev
Cena v době testování: cca 13 000 Kč s DPH


Za zapůjčení tiskárny děkujeme společnosti OKI.