Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OLYMPUS Camedia 4040 zoom

4.2.2002, Jiří Dostál, recenze
OLYMPUS Camedia 4040 zoom
Pod ruku se nám dostala vlajková loď firmy Olympus v oblasti kompaktních digitálních fotoaparátů – Olympus Camedia 4040 zoom. 4,14milionů pixelů, 7,5x optický + digitální zoom, 4,5cm TFT dispej a maximální rozlišení 3600x2400. Myslím, že tyto parametry hovoří samy za sebe. Ano, správně, máte co dočinění s velmi nadprůměrným digitálním přístrojem. A my přináším kompletní recenzi tohoto klenotu mezi digitálními fotoaparáty…
Kapitoly článku:
  1. OLYMPUS Camedia 4040 zoom
  2. Technické specifikace
  3. Popis přístroje
  4. Volitelné příslušenství a závěr
Volitelné příslušenství

Olympus nabízí k sérii 4040 nepřeberné množství příslušenství od koženého obalu až po externí blesk, foto-tiskárny či PCMCIA čtečky SmartMedia karet. Neměl jsem k dispozici všechno volitelné příslušenství a proto uvádím foto aspoň všeho, co bylo po ruce.


Obr. 7 - Kožená brašna, s přihrádkami pro náhradní soupravu baterii a SmartMedia karty

Brašna nejenom že výborně vypadá, takže se nebudete muset stydět, že by brašna dělala někde ve společnosti ostudu, tak i fotoaparát výborně chrání. Myslím, že ani velmi prudký pád z větší výšky by fotoaparátu v brašně neměl ublížit.


Obr. 8 - Nabíječka na Olympus Ni-MH baterie B-01 s kapacitou 1700mAh

Baterie mohu jen doporučit, výdrž je skutečně na výborné úrovni (při focení bez zapnutého LCD monitoru věřím, že se lze dostat i na ono číslo 400 snímků na jedno nabití). Nabití dvou baterii trvá asi 115minut a čtyř pak něco kolem 4 hodin (což je čas zhruba dvojnásobný).

Zkušenosti z praxe

Kladné
  • Naprosto výborné nastavení jednotlivých parametrů při automatickém focení
  • Robustnost a kvalitní provedení
  • Velmi ostré snímky i při focení ve vzdálenosti < 20 - 30 cm
  • Série snímků je tak rychlá, že při spojení těchto snímků do frameovaného gifu jste vlastně udělali animovaný film

Záporné
  • Trošku méně přehledné menu (Naopak v menu lze nastavit skutečně vše, na co si uživatel zamane. I takové věci jako vlastní identity, jednotky, stupeň jasu LCD displeje…) Menu je skutečně velmi rozsáhlé a proto ho tady nebudu podrobně rozpitvávat.
  • Uživateli trvá trošku déle, než fotoaparát plně pochopí a přijde na všechny jeho přednosti
  • Jestliže zapomeneme sundat krytku objektivu, tak z něj začnou vycházet nelibé zvuky praskání a lupkání a nakonec se vše završí dlouhým dvojitým pípnutím. Jedna z mála chybiček, na které si u Olympusu nedali pozor. Poté sundáme krytku a vše se zapne do klasického stavu.

Na závěr ještě musím Olympus trošku pohanět, že za cenu blížící se 50 000,- Kč vč. DPH by k fotoaparátu mohla být dodávána nabíječka společně s nabíjecími bateriemi. Určitě nepotěší, když po takto velké investované sumě se musí ještě utratit kolem 3 000,- Kč za nabíječku s bateriemi, které jsou k C4040 bezpodmínečně nutné, protože energie spotřebuje víc než dost…a i 32MB kartička by nebyla na škodu.

Ukázka snímků

Pro představu kvality pořízených snímků s fotoaparátem C4040 zoom přikládám na ukázku pár fotek v rozlišení 1024x768 v komprimovaném formátu JPEG. Pro zvětšení klikněte na obrázek.


Obr. č. 9 - Zasněžená krajina na naší zahradě…

Myslím si, že snímek je celkem zdařilý, i když nebyl pořizován za zcela příznivých podmínek. Svou roli zde hrála teplota (asi -20°C) a také celkem oblačné počasí.


Obr. č. 10 - Snímek byl pořizován za stejných podmínek jako snímek předchozí, navíc při plném využití 7,5x zoomu

Pozn.: Traktor se pohyboval ve vzdálenosti 250 - 300m. Jen ta sytost barev je trošičku horší, ale to bude spíše tím bez slunečným počasím, tedy bylo celkem šero.


Obr. č. 11 - Snímek při umělém osvětlení v místnosti za tmy

S trocho nadsázky lze říci, že pokud se zbavíte třesu v rukou (nebo investujete do stativu) není vůbec žádný problém s fotoaparátem dosáhnout skutečně výjimečných výsledků. Vše pokud ale chcete snímek pořizovat pro tisk, tak je nutné mít k fotoaparátu odpovídající tiskárnu, aby se nestalo, že snímek bude naprosto perfektní, ale tiskárna ho stejně nebude umět přenést na papír. To by určitě celé snažení ztratilo smysl.

Závěr

Na závěr mi nezbývá říci nic jiného, než doporučit fotoaparát všem, kteří se rozmýšlejí pro koupi nějakého digitálního fotoaparátu vyšší třídy. Kromě drobností, které jsem popsal výše, nemohu fotoaparátu vůbec nic vytknout. Tedy vzhůru do fotografování...