Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ORINOCO RG-1000: vše v jednom pro malé bezdrátové sítě od Lucentů

10.1.2001, Zdeněk Michálek, recenze
ORINOCO RG-1000: vše v jednom pro malé bezdrátové sítě od Lucentů
Residental Gateway RG-1000 je novým produktem Lucentu, doplňujícím jeho poměrně úspěšnou řadu ORINOCO (bezdrátové počítačové sítě v bezlicenčním pásmu 2,4 GHz) o řídící stanici malých sítí ("Access point") doplněnou o vestavěný modem, dial-on-demand, překlad adres a DHCP server, což dohromady umožňuje všem počítačům v bezdrátové síti (nebo i drátové - RG-1000 má i konektor pro připojení Ethernetu) sdílet jediné připojení k Internetu.
Hardwarové zprovoznění je rychlé - gateway přišroubujete na místo určení (sama o sobě je labilní, takže stačí lehký šťouch do stolu a spadne), zastrčíte kabely, opět připevníte zadní kryt, napájecí zdroj zastrčíte do zásuvky - a můžete konfigurovat.

Instalační (a konfigurační) programu je zajímavý už tím, že je psaný v Javě. To má za následek sice trochu delší inicializaci při natahování runtime, ale snadná přenositelnost je určitě výhodou.
Po spuštění si instalátor otestuje, zda je gateway dostupná přes mikrovlny - pokud ne, pokusí se ji vyhledat přes Ethernet. Každá gateway má přidělený unikátní šestimístný rozlišovací kód - tzn. její ovládání není vázáno na přidělenou IP adresu. Po nalezení se dotáže (zřejmě kvůli nastavení profilu modemu) na zemi, v níž se uživatel nachází (Česká republika v seznamu není, doporučuji zadat Německo) a druh připojení (kabelový, ISDN nebo běžný modem - kabelový a ISDN modem musí být připojen přes Ethernet). Dále jsou potřeba standardní údaje pro připojení (v případě dial-up přístupu přes vestavěný telefonní modem to je telefonní čislo providera, přístupové jméno a heslo, parametry volby a doba odpojení při nečinnosti).

Síťová nastavení se omezují na zakázání/povolení DHCP serveru (zvlášť pro ethernetový a zvlášť pro mikrovlnný port), DHCP klienta (IP adresu a související je samozřejmě možné nastavit i ručně) a samozřejmě RAS - překladu adres, ketrý umožní využít jediného připojení k Internetu všem počítačům v síti.

Až potud jde vše jako po drátkách. Teď tu ale máme první zádrhel: modem vestavěný v gatewayi hlásí "Modem No Dial Tone" - není divu, oznamovací tón v české JTS je vše, jen ne standardní z hlediska CBR21 (evropská norma, podle níž jsou homologovány modemy), takže modem jej samozřejmě nedetekuje. U běžného modemu to bez rozmýšlení řeším příkazem ATX3 v příkazovém řetězci - jenže kam jej tady napsat ? Takže první pokus o instalaci skončil a beru si k ruce tištěný manuál .. a opět jej rychle odkládám, protože kromě podrobného návodu, jak gateway přišroubovat ke stolu, neřeší téměř nic.

Co dál ? Zkusíme on-line help .. a opět rady stylu "Zkontrolujte si zda máte kabely skutečně připojeny" a jim podobné perly. Takže klasika - podíváme se přímo do souborů na disku. Hmm, RG1000.cnf - to vypadá nadějně, letmý pohled do něj - ne, je to jen rozsypaný čaj. Zkusíme dál - a ejhle, Sample_isp_file, to by mohlo být ono - a už to vidím - položka InitString, píšu ATX3 a protože provider určitě má implementovaný CHAP protokol, zaremovávám čekání na username a password. Soubor ukládám pod názvem Micronic, v rozbalovací roletce povoluji použití tohoto předpisu, chvilka napětí - a konečně vše je jak má být, modem se konečně zdárně připojuje k poskytovateli internetu protokolem PPP/CHAP (výsledný konfigurační soubor je k dispozici zde).

Micronic

Ono to ve skutečnosti ještě bylo podstatně složitější, ale hlavně díky mé hlouposti - nějak mě nenapadlo zkontrolovat věkovitý kabel vedoucí od RG-1000 do telefonní zásuvky ve zdi, takže jsem chybu hledal všude možně asi 4 hodiny. To ale samozřejmě není možné zazlívat výrobci nebo technické podpoře :-)

Zde musím zdůraznit jeden fakt: skutečně je NEZBYTNĚ nutné, aby instalátor prošel v pořádku celým procesem až po závěrečné oznámení zdárného konce (podmíněné právě oním připojením k poskytovateli internetu). Bez něj RG-1000 funguje bezvadně jako bridge Ethernet/Wireless (a samozřejmě jako Access Point), ale dial-on-demand jaksi nefunguje.

A ještě jedna připomínka - pokud již provozujete ORINOCO bezdrátovou síť, počítejte s tím, že u všech počítačů, které budou komunikovat s RG-1000, musíte updatovat ovladače a klientský software pro ORINOCO PC card na nejnovější verzi, která již RG-1000 zná a umí s ním spolupracovat. U starších ORINOCO PC card bude rovněž nezbytný update firmware.