Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ORINOCO RG-1000: vše v jednom pro malé bezdrátové sítě od Lucentů

10.1.2001, Zdeněk Michálek, recenze
ORINOCO RG-1000: vše v jednom pro malé bezdrátové sítě od Lucentů
Residental Gateway RG-1000 je novým produktem Lucentu, doplňujícím jeho poměrně úspěšnou řadu ORINOCO (bezdrátové počítačové sítě v bezlicenčním pásmu 2,4 GHz) o řídící stanici malých sítí ("Access point") doplněnou o vestavěný modem, dial-on-demand, překlad adres a DHCP server, což dohromady umožňuje všem počítačům v bezdrátové síti (nebo i drátové - RG-1000 má i konektor pro připojení Ethernetu) sdílet jediné připojení k Internetu.
Tak, gateway je kompletně zprovozněna, jaké jsou první dojmy:

Prvním a bohužel nepříznivým dojmem je absence diagnostického nástroje, který by informoval o stavu, v němž se RG-1000 momentálně nachází. Takže konečně přichází ke slovu podpora českého distributora. Ta se okamžitě v problému orientuje a dává radu, který software je potřeba stáhnout přímo z webu výrobce (jedná se o SNMP konfigurační nástroj určený primárně pro jiný produkt řady ORINOCO - Outdoor Router). Dobrá, stáhneme si onoho dvou a půl megového bumbrlíčka (ftp://ftp.wavelan.com/PUB/SOFTWARE/ORiNOCO/OR/router/v201/or201.exe), spustíme... a úlevný výdech, konečně normální (a ne "user friendly" ) rozhraní. Takže teď už to půjde. Zadáme IP adresu gatewaye (tu co jsme předtím napsali do instalátoru), defaultní heslo - a konečně vše jako na dlani na úrovni, která je pro Lucent normální - podrobný setup, statistiky, prostě vše co by rozumný soft pro bridge měl prozradit. Příklad statistiky pro bezdrátový port:




Modem je v nastavení RG-1000 vidět jako asynchronní port:



K "síťové" části RG-1000, tj. k vlastnímu bridge a jakémusi Access Pointu, zajišťujícímu mj. kryptovanou komunikaci asi nelze mít výraznější výhrady, vše pracuje jak má, chová se "očekávatelně" a spolehlivě (alespoň pokud lze posoudit z cca týdenního provozu).

Trošku horší situace je již u části zajišťující připojení do Internetu. Tu si můžeme rozdělit na:

1) integrovaný modem a jeho ovládání (tj. dial-on-demand)
2) překlad adres (RAS)
3) DHCP server a klient

Všechny součásti mají společný rys - jejich firmware působí (ve srovnání s ostatními částmi RG-1000) trochu jako spíchnutý horkou jehlou.

DHCP server je možné pouze zapnout nebo vypnout, pravda, pro každý interface (bezdrátový a Ethernet) zvlášť a samozřejmě nastavit ty nejzákladnější vlastnosti - o nějakých vyhrazených IP adresách, možnosti více bran a podobných věcech nemá ani potuchy, prostě celý adresový prostor daný síťovou adresou a maskou sítě dá všem volně k dispozici - a hotovo. Pravda, pro uvažované cílení (kanceláře atd.) by to nemuselo být až tak na závadu věci (koneckonců ani microsoftí fileserver a printserver nemusí mít pevnou IP adresu).

U překladu adres bych rovněž uvítal alespoň základní nadstavbové možnosti - vždyť v zásadě nic nebrání použít RG-1000 nejenom pro vytáčenou, ale i pevnou linku - a pak přijde mapování nebo třeba i filtrace paketů velmi vhod.

Zásadní výhradu ale mám k ovládání modemu, resp. k naprosté absenci tohoto ovládání. Při instalaci zvolíte timeout, po nějž zůstává modem připojen k poskytovateli internetu (většinou kolem 5 až 15 minut) - a to je z možností nastavení naprosto vše. Nejen že nemáte možnost nuceně vytočit (to by až tak moc ani nevadilo), hlavně ale vůbec netušite, zda jste momentálně modemem připojeni a před uplynutím výše zmíněného timeoutu nemáte možnost "zavěsit". I nejzákladnější prostředky řešící tuto činnost softwarově (a to už nemluvím o poměrně komfortních programech stylu WinRoute a jim podobných) předčasné ukončení spojení umožňují. Přitom jde o velmi jednoduchou záležitost - stačí jeden AT příkaz poslaný na asychronní port RG-1000 (a který by se dal vygenerovat obslužným programem pro RG-1000, kdyby nějaký existoval).