Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

OvisLink AirLive WL-1100 SD – cenově přijatelný bezdrát

14.4.2006, Pavel Bureš, recenze
OvisLink AirLive WL-1100 SD – cenově přijatelný bezdrát
Snad každý výrobce kapesních počítačů má dnes v nabídce alespoň jeden model vybavený technologií Wi-Fi. Tento způsob bezdrátové komunikace se za několik let dostal do popředí a např. ve firmách je používanější nežli Bluetooth. Novější počítače jsou již Wi-Fi často vybaveny, potíž nastává, pokud vlastníte starší PDA, se kterým jste jinak spokojeni, ale bezdrátová technologie vám chybí. Řešením může být přídavná karta, dnes se podíváme na model v podobě Secure Digital karty.
Ovislink nám dodal kartu na otestování úhledně zabalenou v kartónové krabici, kterou není problém otevřít (narozdíl od plastikových obalů, v nichž se prodávají některé podobné výrobky). Balení kromě SDIO karty obsahuje 8 cm CD s ovladači a utilitou pro kapesní počítač a návod v několika světových jazycích (čeština chybí, ale dle vyjádření distributora bude v prodejní verzi k dispozici).



Před použitím v PocketPC je třeba nainstalovat utilitu a hlavně ovladač, jinak karta nebude fungovat. Je potěšující, že jsou podporovány i starší systémy (od PocketPC 2000), jen může být problém ve starším PDA se sloty – převažují totiž CF nad SD.

Instalace softwaru je velmi jednoduchá, stačí pár kliknutí. Celý proces lépe vystihují následující obrázky:


Kartu Ovislink jsme testovali v Dellu Axim x50v s PocketPC 2003 Second Edition. Protože se nejedná o běžnou paměťovou kartu, tak Ovislink AirLive z SD slotu vyčnívá, jak si můžete všimnout na fotografii.


V příští části se budeme věnovat nastavení kapesního počítače.

Po vložení OvisLinku do SD slotu se dočkáte pouze informačního hlášení, že karta nebyla rozpoznána. Je třeba z přiloženého CD nainstalovat ovládací utilitu a ovladač bezdrátové karty. Počítač není třeba restartovat, po instalaci stačí pouze vložit kartu.

Ovládací program poskytuje vše potřebné. Můžete kartu vypnout, zapnout nebo definovat řízení spotřeby. U nalezených bezdrátových sítí vidíte nespočet informací, např. zda daná sítě používá WEP či nikoli. Dodávaný software je na nadprůměrné úrovni a na Dellu Axim x50v (PocketPC 2003 A05 ROM) stabilní.


Horších výsledků dosáhl OvisLink v porovnání s integrovanou Wi-Fi kartou co se týče citlivosti. Bezdrátová karta Dellu zobrazovala 5 sítí, na témž místě však OvisLink našel od dvě sítě méně. Pokud se podařilo k síti připojit, bylo připojení stabilní po celou dobu (i pokud se signál pohyboval kolem 25%).

Rychlost jsme testovali při komunikaci s PCI kartou Linksys WMP11. Teoretické maximum je 11 Mbps, Linksys s OvisLink dokázali mezi sebou přenášet soubory rychlostí až 7 Mbps, což není úplně špatné, rychlost v praktickém používání může být i o jeden megabit nižší.

Koupit či nekoupit? Během testování jsme nezjistili žádnou zásadní závadu, která by bránila v používání. Ano, OvisLink vystupuje nad hranu PDA, takže ho není možné používat v pouzdře, ale stejně jsou řešeny i konkurenční karty. Je však škoda, že výrobce dodává ovladače pouze pro Windows Mobile, kapesní počítače s Palm OS mnoho možností pro připojení k bezdrátovým sítím nemají. Kromě SD karty přímo od Palmu existuje Wi-Fi "kabátek" Enfora, který však nepatří k nejlevnějším.

Kartu k testování poskytla společnost OvisLink, děkujeme.

OvisLink AirLive WL-1100 SD je možné pořídit za cca 2 100 Kč vč. DPH.