Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Palm Treo 500v: Pomocník každého SMSkaře

15.1.2008, Pavel Bureš, recenze
Palm Treo 500v: Pomocník každého SMSkaře
V těchto dnech se začíná prodávat první smartphone společnosti Palm vybavený QWERTY klávesnicí, 150 MB uživatelské paměti a displejem o rozlišení 320 x 240 bodů. Jestli obstojí v tvrdé konkurenci, to se dozvíme ze samotné recenze.
Kapitoly článku:
  1. Palm Treo 500v: Pomocník každého SMSkaře
  2. Software
  3. Telefonování, zprávy, fotoaparát
  4. Závěr

Technické specifikace Palm Treo 500v

KategorieSmartphone
VýrobcePalm
Ikona Odkaz na databázi
OSMicrosoft Windows Mobile 6 Standard
Rozměry110,5 x 61 x 16,5 mm (š x v x t)
Hmotnost120 g včetně akumulátoru
OvládáníKlávesnice
Ikona Odkaz na databázi
ProcesorIntel PXA270 312 MHz
Paměť ROM256 MB (150 MB přístupných)
Paměť RAM64 MB
Ikona Odkaz na databázi
DisplejTransreflexivní TFT LCD
Rozlišení320 x 240
Barevnost65536
Úhlopříčka66 mm
Ikona Odkaz na databázi
SlotymicroSD (Transflash)
RozhraníUMTS 2100 MHz, GSM 850/900/1800/1900 MHz, Audio In, Audio Out, Bluetooth, Mini-USB, Digitální fotoaparát 2 Mpix, EDGE, GPRS, CSD
BaterieLi-ion 1200 mAh
Mikrofonmono
Repromono


Balení


V krabici se kromě smartphonu nachází také akumulátor o kapacitě 1200 mAh, síťová nabíječka (délka cca 175 cm) včetně 4 redukcí, USB kabel (95 cm) pro napájení a synchronizaci s počítačem, Getting Started CD, štos manuálů a hands-free. V krabici jsme nenašli ani pouzdro, ani ochrannou fólii na displej, kterou si tak majitelé budou muset pořídit dodatečně.

Lehká hands-free sada s logem Palmu nás co se vzhledu týče nezaujala, nijak se neliší od podobného příslušenství, která zakoupíte v každém obchodě s mobilními telefony za pár korun. Přestože se nejedná o elegantní příslušenství, svůj účel bondovka splňuje.


Design


Palm Treo 500v se prodává ve dvou barevných variantách – bílé a černé. My jsme recenzovali černou verzi, která nás zaujala již na obrázku. Ve skutečnosti vypadá smartphone ještě o něco lépe.


Zleva: Blackberry 7230, i-mate jaq, Palm Treo 500v, HTC Tytn, HTC Universal, Palm TX, Qtek 8310


(klikněte pro zvětšení) Porovnání velikosti

Tělo přístroje je plastové, přesto při silnějším stisku neuslyšíte žádné zapraskání. Černou barvu vkusně doplňují stříbrošedé ovládací klávesy, boky a pás kolem reproduktoru na zadní straně. Výrobce vsadil na oblé tvary, elipsu vidíte skoro všude (viz např. středový D-Pad). Zajímavě působí konstrukce ovládacích tlačítek přímo pod displejem, kdy nejsou čtyři klávesy ohraničené a můžete vidět, jak jedna přechází v druhou.


(klikněte pro zvětšení)

Čelní strana Palmu neukrývá žádná tajemství. Najdete tu reproduktor sluchátka, displej v landscape režimu, šestici ovládacích kláves, pětisměrný D-Pad a také QWERTY klávesnici, která je jednou z největších předností tohoto přístroje.


(klikněte pro zvětšení)

Pro někoho bude možná překvapením, že pravý bok smartphonu neobsahuje žádné ovládací prvky. Levý bok je na tlačítka bohatší, najdete zde dvojici kláves pro regulaci hlasitosti vyzvánění i sluchátka během hovoru a také klávesu pro spuštění oblíbené aplikace (ve výchozím stavu krátký stisk nic nezpůsobí, dlouhý stisk spustí webový prohlížeč). Je škoda, že nikde v nastavení není možno vybrat program, který se bude stiskem tohoto tlačítka spouštět.


(klikněte pro zvětšení)



Na vrchu smartphonu je k vidění tlačítko, jehož dlouhý stisk přístroj zapne/vypne a krátké zmáčknutí vyvolá pohotovostní menu (tzv. Quick List), odkud je možno Palm vypnout, zamknout klávesnici a vybrat profil.

Mini USB konektor pro připojení nabíječky a synchronizačního kabelu se nachází na spodku smartphonu. Vedle je k vidění jack 2,5 mm sloužící k zapojení hands-free sady či sluchátek. Velmi nás těší, že v Palmu vsadili na rozšířený USB Mini a nepoužili nějaký svůj vlastní „standard“. Díky tomu můžete Palm Treo 500v nabíjet a synchronizovat stejným kabelem jako v případě HTC komunikátorů a smartphonů.


(klikněte pro zvětšení)


Ovládání


Ještě než si povíme něco málo o tom, jak se píše na vestavěné QWERTY klávesnici, zaměříme se v našem testu na tlačítka umístěná pod displejem. Již dříve jsme se zmínili, že se nám vzhled tlačítek velmi líbí. Vzhledem k tomu, že je Palm dostatečně široký a tlačítek je jen 6 (+D-Pad), jsou jednotlivé klávesy dostatečně veliké a dobře se ovládají. Pokud pomineme vystouplý D-Pad, jsou tlačítka „slita“ do jednoho celku a opticky jsou jen neznatelně oddělena. Přesto jsem se během testování do tlačítek Trea doslova zamiloval, pracuje se s nimi skvěle, díky velikosti a takřka ideálnímu odporu se Palm jednoduše, rychle a spolehlivě ovládá i poslepu.

Dvě funkční klávesy, tlačítko se symbolem domečku a šipka vlevo jsou podsvíceny modře, zelené tlačítko umístěné vlevo svítí zeleně a červené sluchátko svítí červeně.

Tlačítko s namalovaným domečkem vás z libovolného programu přesune na domovskou obrazovku. Je škoda, že tlačítko při dlouhém stisku nic nedělá, mohlo by např. spouštět Wireless Manager či jinou, uživatelem zvolenou aplikaci. Pokud se nacházíte v menu či na homescreenu, tak se zeleným sluchátkem dostanete na seznam naposledy provedených hovorů, odkud můžete kontakty vytočit nebo jim zaslat textovou zprávu. Pokud napíšete na klávesnici telefonní číslo, zeleným sluchátkem ho vytočíte. Během telefonátu poslouží zelené sluchátko k přidržení hovoru (krátkým stisk), dlouhým stiskem aktivujete režim hlasitého odposlechu. Nesmíme zapomenout také na jednu ze základních funkcí – přijímání hovorů. Červené sluchátko odmítá hovory, ukončuje telefonáty a dlouhý stisk zamyká klávesnici.


Dvojice tlačítek s nakreslenými tečkami nemá stálou funkci. Co klávesy udělají poznáte podle toho, co je napsáno ve spodní části displeje. Při zobrazené domovské obrazovce se levým tlačítkem dostanete do menu, pravé tlačítko spouští portál live! ve webovém prohlížeči.

Pojďme k jednomu z největších lákadel tohoto smartphonu – QWERTY klávesnici. Pod displejem najdete celkem 34 kláves rozdělených do 4 řad. Spodní řada obsahuje jen 4 klávesy (Shift, mezerník, 0 a Alt), ostatní řady mají po deseti klávesách. V levé části si povšimněte barevně odlišené numerické části. V programech, kde se zadávají jen číslice, se po stisku jedné z deseti šedivých numerických kláves zobrazí číslice, všude jinde (např. v SMS zprávě, v kalendáři atp.) se po stisknutí tlačítka objeví písmeno a k napsání číslice je třeba současně stisknout ještě funkční tlačítko. Jde o stejný systém jako u komunikátorů Treo, vzhledem k jeho praktičnosti a jednoduchosti jsme s tímto způsobem psaní spokojeni. Pokud pomineme mezerník, Shift atp. tak platí, že každá klávesa poslouží k napsání dvou znaků – písmene a přes funkční klávesu dostupného symbolu případně číslice. Pokud by vám některé ze znamének či symbolů chybělo, stačí stisknout Alt a objeví se rozsáhlá nabídka obsahující emoticony, symboly mněn a také znaky s diakritikou včetně těch používaných v češtině.


(klikněte pro zvětšení)

K rozložení klávesnice ani k barevnému odlišení nemáme výhrad, mrzí nás ale, že není možno v menu smartphonu vybrat umístění písmen Z a Y. I po nastavení českého Locale zůstává klávesnice QWERTY, tj. s písmenem Z ve spodní řadě. Požadavky na klávesnici má každý uživatel jiné, my se pokusíme shrnout si zásadní přednosti a nedostatky QWERTY klávesnice Palmu Treo 500v tak, aby se všichni, kteří o tomto smartphonu uvažují, mohli rozhodnout, zda se jedná o zařízení právě pro ně.


(klikněte pro zvětšení)

Nejprve je třeba si uvědomit, že tento Palm se kvůli malé klávesnici nehodí na psaní delších textů. Několik SMS či e-mailů denně zvládne, ani ICQ mu nedělá potíže, ale pokud plánujete např. rozsáhlé úpravy textových souborů či odepisování na desítky e-mailů každý den, je vhodnější se zaměřit na jiný přístroj.

Používal jsem několik měsíců "palmovský" komunikátor Treo 650, takže mohu srovnávat, jak se klávesnice změnila. Oproti dříve uvedenému Treu jsou tlačítka hranatější, což vytváří dojem větší plochy, ve skutečnosti však bude plocha tlačítek přibližně stejná.

Byli jsme velmi překvapeni odporem, který klávesnice klade. Pokud si vedle sebe položíte Palm Treo 500v a např. Treo 680, rozdíl poznáte hned. Zatímco na Palm Treu 680 lze psát docela přirozeně, na Windows Mobile smartphonu musíte trochu přitlačit. Někomu může takováto situace vyhovovat, já jsem si však na klávesnici Trea 500v ani po týdnu úplně nezvykl.

Pochválit musíme zvukovou signalizaci stisku kláves – cvakání. Díky němu člověk pozná, že danou klávesu opravdu stiskl.. Pokud vám tohle nestačí, můžete si v menu nastavit, aby Palm při stisku libovolné klávesy krátce zapípal.

Při souhrnném hodnocení kvalit klávesnice je třeba vzít v potaz rozměry přístroje. Palmu se podařilo na plochu cca 5,5 x 3 cm vměstnat osekanou podobu QWERTY klávesnice známé ze stolních počítačů. Prostoru měl Palm k dispozici mnohem méně než zařízení vysouvací konstrukce (např. HTC Tytn), přesto se mu podařilo připravit dobrou klávesnici. Záměrně píši dobrou, neboť několika bodů jsme klávesnici museli odečíst za přílišnou tuhost. I tak je psaní na Palmu Treo 500v návykové a pokud rádi SMSkujete či používáte instant messengery, měli byste Palm alespoň vyzkoušet.


Displej


Palm Treo 500v je vybaven 2,6" displejem o rozlišení 320 x 240 pixelů. S poměrem rozlišení k úhlopříčce jsme spokojeni, displej palmu je jen o málo menší než displeje některých HTC komunikátorů se stejným rozlišením. K barevnému podání nemáme výhrady, bílá není šedivá či nažloutlá, ale opravdu bílá. Podsvícení je možno regulovat v 11 krocích, není ho však možno úplně vypnout.